1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Carrie Fisher życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Carrie Fisher

Carrie Fisher była amerykańską aktorką. Urodziła się 21 października 1956 roku w Beverly Hills, a zmarła 27 grudnia 2016 roku w Los Angeles.

Wykształcenie

Przez dwa lata studiowała w Central Shool of Speech and Drama.

Kariera

Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczęła już w 1973 roku na Broadwayu, gdzie wraz z matką występowała na deskach teatralnych. Debiut filmowy Fisher nastąpił w 1975 roku w komedii Szampon. W wieku 19 lat wzięła udział w castingu do filmu George'a Lucasa Gwiezdne wojny. Okazało się, że młodziutka Carrie pokonała dziesiątki rywalek i udowodniła, że najlepiej pasuje do roli księżniczki Lei. Sukces produkcji otworzył początkującej aktorce drogę do wielkiej kariery. W 1980 roku zagrała w kontynuacji Gwiezdnych Wojen zatytułowanej Imperium kontratakuje, a także w komedii Blues Brothers. Trzy lata później ponownie wcieliła się w rolę Lei w Powrocie Jedi.

W kolejnych latach zagrała w takich filmach jak: Garbo Talks, Człowiek w czerwonym bucie, Hannah i jej siostry, Loverboy, Kiedy Harry spotkał Sally i Babka z zakalcem. Jednak media bardziej niż jej dorobek filmowy interesowało jej życie osobiste, problemy z uzależnieniami i związki.

Sama aktorka nie umiała w pełni skupić się na działalności aktorskiej, przeplatając w swoim życiu okresy odurzenia z okresami trzeźwości.

W pewnym momencie zaczęła działalność pisarską, która okazała się dużym sukcesem., co okazało się jej wielkim sukcesem. Za swój debiut książkowy została laureatką Los Angeles Pen Award. Na podstawie jej autobiografii Postcards from the Edge został zrealizowany film fabularny Pocztówki znad krawędzi. Inne tytuły autorstwa Fisher to: Pamiętnik księżniczki i Księżniczka po przejściach. Nie tylko o Gwiezdnych Wojnach.

Po wielu latach aktorka znów zaczęła pojawiać się w filmach i uczestniczyć w ich produkcji. Wystąpiła w takich filmach jak: Krzyk 3, Jay i Cichy Bob kontratakują, Wielki podryw, Aniołki Charliego: Zawrotna Szybkość, Wonderland, Ty będziesz następna czy Opowieść wigilijna.

Życie prywatne

W 1983 roku Fisher wyszła za mąż za piosenkarza Paula Simona, lecz małżeństwo to przetrwało zaledwie osiem miesięcy - powodem jego rozpadu miało być narastające uzależnienie od narkotyków aktorki. Wcześniej, na planie Gwiezdnych wojen wdała się w krótki romans z Harrisonem Fordem. Aktor był od niej starszy o 14 lat, miał żonę i dwóch synów. Spotykała się też z Johnem Belushim i Danem Aykroydem.

W 1990 roku Fisher związała się z hollywoodzkim agentem Bryanem Lourdem. Para pobrała się w 1993 roku i miała wspólnie córkę Billie. Małżeństwo rozpadło się po dwóch latach wspólnego życia. Do rozwodu doszło po tym, jak aktorka dowiedziała się, że jej mąż jest homoseksualistą.

Uzależnienia i choroba

Aktorka była uzależniona od leków, narkotyków i alkoholu. Z powodu przedawkowania kilkukrotnie trafiała do szpitala. Nałóg spowodował, że w 1980 roku była całkowicie niezdolna do grania. Po tym okresie zdecydowała się leczyć i poddać terapii. Dodatkowo zdiagnozowano u niej chorobę dwubiegunową. Trafiła do szpitala psychiatrycznego, gdzie zdecydowała się na leczenie elektrowstrząsami. Po tym leczeniu utraciła dużą część wspomnień. W 1997 roku Carrie przeszła załamanie nerwowe.

Śmierć

23 grudnia 2016 roku podczas lotu samolotem gwiazda doznała ataku serca. Zmarła cztery dni później w wieku 60 lat. Stwierdzono, że bezpośrednią przyczyną zgonu był bezdech senny oraz inne dolegliwości. Dokładny raport z autopsji wykazał też, że w organizmie Fisher znaleziono ślady wielu narkotyków. Dzień po niej zmarła jej matka, Debbie Reynolds. Obie kobiety spoczęły razem w Forest Lawn Memorial Park.

Wybrana filmografia

  • 1975: Szampon – Lorna
  • 1977: Gwiezdne wojny: część IV – Nowa nadzieja – Leia Organa
  • 1980: Gwiezdne wojny: część V – Imperium kontratakuje – Leia Organa
  • 1983: Gwiezdne wojny: część VI – Powrót Jedi – Leia Organa
  • 1984: Garbo mówi – Lisa Rolfe
  • 1985: Człowiek w czerwonym bucie – Paula
  • 1986: Hannah i jej siostry – jako April
  • 1989: Na przedmieściach – Carol Peterson
  • 1989: Kochaś – Monica Delancy
  • 1989: Kiedy Harry poznał Sally – Marie
  • 1991: Babka z zakalcem – Betsy Faye Sharon
  • 1992: To jest moje życie – Claudia Curtis
  • 2000: Krzyk 3 – Bianca Burnette
  • 2001: Wielki podryw – Ms. Surpin
  • 2001: Jay i Cichy Bob kontratakują – Nun
  • 2003: Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość – matka przełożona
  • 2003: Wonderland – Sally Hansen
  • 2003: Dzień dobry, Miami – Judy Silver
  • 2007: Klub Dzikich Kotek – Gladys Goodbey
  • 2009: Fanboys – „The Doctor”
  • 2009: Ty będziesz następna – pani Crenshaw
  • 2015: Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy – Leia Organa-Solo
  • 2017: Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi – Leia Organa-Solo
  • 2019: Gwiezdne wojny: Skywalker. Odrodzenie – Leia Organa-Solo

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

13 + = 20

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Riccardo Ghilardi photographer