708 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Heath Ledger życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Heatha Ledgera

    Heath Ledger był australijskim aktorem. Urodził się 4 kwietnia 1979 roku w Perth, a zmarł 22 stycznia 2008 roku w Nowym Jorku.

  2. Początki kariery

    Już jako dziecko chciał zostać aktorem. Jako dziesięciolatek występował na deskach lokalnego teatru, a w wieku 16 lat, przerywając naukę w szkole średniej, wyjechał do Sydney, by spróbować swoich sił w aktorstwie. Tam zagrał drobne role w filmie Clowning Around i serialu Ship to Shore. W kolejnych latach wystąpił w kilku popularniejszych australijskich serialach, między innymi w Zatoce sercSiódmych potach. Po pierwszych sukcesach wyjechał do Kalifornii. Debiut w Stanach Zjednoczonych zaliczył w 1999 roku, grając w hollywoodzkiej komedii romantycznej pt. Zakochana złośnica. Szybko zyskał przychylność fanów i stał się idolem nastolatek. Występ w filmie otworzył mu drogę do dalszych propozycji filmowych. Po roku od premiery pojawiła się propozycja zagrania u boku Mela Gibsona w filmie Patriota. Kolejne role przynosiły mu coraz większą popularność i uznanie.

  3. Rozwój kariery

    Rozgłos przyniósł mu występ w stylizowanej na czasy średniowiecza komedii Obłędny rycerz. Następnie zagrał w nagrodzonej Oscarem produkcji Czekając na wyrok. W kolejnych latach zagrał w filmach takich jak Ned Kelly, Nieustraszeni bracia Grimm, Cena honoru. W 2005 roku wcielił się w tytułową postać w filmie Casanova. Aktor w każdym filmie udowadniał swoją wszechstronność.

    Przełomowym momentem w karierze młodego aktora był występ w głośnym filmie Tajemnica Brokeback Mountain w reżyserii Anga Lee. Ledger wcielił się w postać homoseksualnego kowboja ukrywającego swoją miłość do kolegi, granego przez Jake'a Gylenhalla. Produkcja o miłości dwóch kowbojów wywołała wiele kontrowersji i zdobyła Oscara za scenariusz i reżyserię. Rola ta przyniosła Ledgerowi nominację do Oscara i uczyniła z niego jednego z najciekawszych aktorów młodego pokolenia.

  4. Joker

    W 2008 roku Ledger otrzymał szansę zagrania najsłynniejszego psychopaty i sadysty komiksowego świata w filmie Christophera Nolana pt. Mroczny rycerz. Była to najbardziej wymagająca rola w karierze aktora. Przeszedł długotrwały proces wcielania się w graną przez siebie postać. Przygotowując się do roli, zamknął się na sześć tygodni w pokoju hotelowym. Prowadził dziennik z perspektywy swojej postaci. Wiele czytał o psychopatach, ćwiczył ich zachowania i odruchy, naśladował głosy. To podobno on jest autorem najbardziej przerażających gestów i ruchów Jokera, takich jak powolne klaskanie, głośne mlaskanie czy nerwowe podskoki. Ledger wszedł w postać psychopatycznego klowna całym sobą i to właśnie dzięki tej wiarygodności stworzył najlepsze wcielenie Jokera. Aktor za swoją wybitną rolę otrzymał pośmiertnie Oscara w 2009 roku.

  5. Śmierć

    Heath Ledger nie doczekał premiery Mrocznego Rycerza. Zmarł 22 stycznia 2008 roku w wyniku połączenia tabletek nasennych z lekarstwami przepisanymi przez lekarza. Młody aktor zmarł w wieku 28 lat. Po jego śmierci wyszło na jaw, że podczas przygotowań do roli Jokera aktor cierpiał na bezsenność, a rola wykończała go psychicznie. Podobno przed śmiercią Heath był bardzo nieszczęśliwy. Sceneria, w jakiej znaleziono martwego mężczyznę wskazuje na samobójstwo. Wiele teorii mówi, że to właśnie Joker doprowadził młodego mężczyznę do depresji lub nawet obłędu. Mówi się też, że rolę tę przepłacił życiem. Gdy umarł był w trakcie kręcenia filmu Parnassus: Człowiek, który oszukał diabła. Niespodziewana sytuacja zmusiła produkcję do zmiany scenariusza. W postać graną początkowo przez Ledgera wcieliło się później trzech aktorów: Johnny Depp, Jude Law i Colin Farrell. Wszyscy trzej swoje honoraria postanowili przekazać córce zmarłego tragicznie aktora, Matildzie, aby w ten sposób finansowo zabezpieczyć jej przyszłość.

  6. Związki

    W latach 2002–2004 był związany z aktorką Naomi Watts. W 2003 roku na planie filmu Tajemnica Brokeback Mountain poznał Michelle Williams, która była miłością jego życia. Para doczekała się córki Matildy, która przyszła na świat w 2005 roku, a jej ojcem chrzestnym został Jake Gyllenhaal. Ze względu na różnice charakterów związek nie przetrwał próby czasu i w 2007 roku para postanowiła się rozstać. Mówiło się, że to Williams zdecydowała się na ten krok, ponieważ podejrzewała, że Ledger nadużywa narkotyków i ją zdradza.

  7. Życie prywatne

    Spekuluje się, że Heath Ledger nie najlepiej radził sobie ze sławą. Po nagłym sukcesie szukał ukojenia w alkoholu i narkotykach. Prowadził imprezowy tryb życia. Michelle kilka razy kazała mu wybierać między nią i dzieckiem, a narkotykami. Ledger długo nie rozpaczał po rozpadzie związku z matką swojego dziecka, bo niedługo po tym media rozpisywały się o jego romansach z supermodelkami Heleną Christensen i Gemmą Ward. Jednak aktor, ze względu na dobro córki, zrezygnował zarówno z narkotyków, jak i z alkoholu, ale nadal zażywał ogromne ilości leków na receptę. Prywatnie uważany był za sympatycznego i pełnego życia lekkoducha.

  8. Wybrana filmografia

    • 1997: Cztery łapy – Oberon
    • 1997: Żyć w Blackrock – Toby Ackland
    • 1999: Partnerska rozgrywka – Jimmy
    • 1999: Zakochana złośnica – Patrick Verona
    • 2000: Patriota – Gabriel Martin
    • 2001: Czekając na wyrok – Sonny Grotowski
    • 2001: Obłędny rycerz – William Thatcher
    • 2002: Cena honoru – Harry Faversham
    • 2003: Ned Kelly – Ned Kelly
    • 2003: Zjadacz grzechów – Alex Bernier
    • 2005: Królowie Dogtown – Skip Engblom
    • 2005: Tajemnica Brokeback Mountain – Ennis Del Mar
    • 2005: Casanova – Casanova
    • 2005: Nieustraszeni bracia Grimm – Jacob Grimm
    • 2006: Candy – Dan
    • 2007: I’m Not There. Gdzie indziej jestem – Robbie
    • 2008: Mroczny rycerz – Joker
    • 2009: Parnassus: Człowiek, który oszukał diabła – Tony

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 − 9 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Howie Berlin.