739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rooney Mara życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Rooney Mary

    Rooney Mara jest amerykańską aktorką. Urodziła się 17 kwietnia 1985 roku w Bedford.

  2. Wykształcenie

    Przez rok uczęszczała na George Washington University, a następnie przeniosła się do Gallatin School of Individualized Study na Uniwersytecie w Nowym Jorku, gdzie studiowała psychologię, stosunki międzynarodowe i zarządzanie organizacjami pozarządowymi. Studia ukończyła w 2010 roku

  3. Kariera

    Pierwszy raz na ekranie pojawiła się w 2005 roku w horrorze Ulice strachu: Krwawa Mary, w którym główną rolę grała jej starsza siostra, Kate. Dwa lata później Mara wystąpiła w odcinku serialu Prawo i bezprawie. Następnie dostała szansę zagrania w kolejnych serialach takich jak: Kobiecy Klub Zbrodni, Detoks oraz Ostry dyżur. Przełomowy w karierze początkującej aktorki okazał się rok 2010, kiedy dostała rolę w horrorze Koszmar z ulicy Wiązów, a następnie w filmie o życiu założyciela Facebooka, Marka Zuckerberga, pt. The Social Network w reżyserii Davida Finchera. Dzięki występom w tych filmach branża poznała nazwisko młodej i utalentowanej aktorki, co dało jej szansę zagrania głównej roli w filmie Dziewczyna z tatuażem, który był ekranizacją głośnej powieści zatytułowanej Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet. Rola Lisbeth Salander, genialnej hakerki przyniosła jej uznanie krytyków, sympatię widzów i nominacje do Oscara i Złotego Globu. Pokazała również, że Rooney świetnie odnajduje się w trudnych i wymagających rolach. Po sukcesie filmu posypały się propozycje współpracy. W kolejnych latach występowała u boku największych gwiazd Hollywood. Najbardziej znane filmy z jej udziałem to: Ona, Carol, Lion. Podróż do domu, Ghost Story i Maria Magdalena. Mara uznawana jest obecnie za jedną z najbardziej utalentowanych aktorek młodego pokolenia.

  4. Działalność charytatywna

    Gwiazda z wielkim zaangażowaniem poświęca się działalności charytatywnej. Założyła między innymi fundację Faces of Kibera, pomagającą ludziom w największej dzielnicy slumsów w Afryce Wschodniej.

  5. Życie prywatne

    Aktorka niechętnie wypowiada się na temat swojego życia osobistego. Rzadko też można spotkać ją na ściankach i czerwonym dywanie. Mara w latach 2010–2016 była związana z amerykańskim reżyserem, Charliem McDowellem. Od końca 2016 roku spotyka się aktorem Joaquinem Phoenixem. Para zaręczyła się w 2019 roku, a w marcu 2020 roku ogłosiła, że spodziewają się dziecka.

  6. Wybrana filmografia

    • 2005: Ulice strachu: Krwawa Mary – dziewczyna w klasie #1
    • 2008: Dream Boy – Evelyn
    • 2009: Tanner Hall – Fernanda
    • 2009: Grzeczny i grzeszny – Taggarty
    • 2009: Friends – Tara
    • 2009: Zwycięski sezon – Wendy
    • 2009: Ich dwóch, ona jedna – Courtney
    • 2010: The Social Network – Erica Albright
    • 2010: Koszmar z ulicy Wiązów – Nancy Holbrook
    • 2011: Dziewczyna z tatuażem – Lisbeth Salander
    • 2013: Ona – Catherine
    • 2013: Wydarzyło się w Teksasie – Ruth Guthrie
    • 2013: Panaceum – Emily Taylor
    • 2014: Śmieć – Olivia
    • 2015: Piotruś. Wyprawa do Nibylandii – Tiger Lily
    • 2015: Carol – Therese Belivet
    • 2016: Lion. Droga do domu – Lucy
    • 2016: The Secret Scripture – Rose
    • 2016: Una – Una
    • 2017: A Ghost Story – M
    • 2017: Song to Song – Faye
    • 2017: Odkrycie – Isla
    • 2018: Maria Magdalena – Maria Magdalena
    • 2018: Don't Worry, He Won't Get Far on Foot – Annu

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 74 = 82

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Leod23.