899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Michelle Williams życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Michelle Williams

Michelle Williams jest amerykańską aktorką. Urodziła się 9 września 1980 roku w Kalispell w stanie Montana.

Początki kariery

Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczęła już w szkole podstawowej, biorąc udział w różnych przedstawieniach teatralnych. Pierwszą rolą młodej aktorki był występ w jednym z odcinków popularnego serialu Słoneczny Patrol. W 1994 roku zagrała główną rolę w filmie dla dzieci Lassie. Prawdziwą popularność zyskała jednak, wcielając się w rolę Jen Lindley w serialu młodzieżowym Jezioro Marzeń. Williams dołączyła do obsady w 1998 roku i szybko stała się jedną z najpopularniejszych młodych aktorek tego okresu.

Rozwój kariery

Prawdziwym przełomem w karierze młodej aktorki był występ w filmie Tajemnica Brokeback Mountain w 2005 roku. Williams wystąpiła u boku Heatha Ledgera i Jake'a Gyllenhaala. Rola w przejmującym dramacie pozwoliła aktorce wyjść poza wcześniejsze nastoletnie role i udowodnić, że jest dojrzałą i uzdolnioną aktorką. Za rolę w tej produkcji otrzymała swoją pierwszą nominację do Oscara oraz wiele innych nagród i wyróżnień. W 2010 roku wystąpiła u boku Ryana Goslinga w Blue Valentine. Za rolę w tym obrazie została po raz drugi nominowana Oscara. Rok później po raz trzeci została nominowana do najważniejszej nagrody przemysłu filmowego za rolę gwiazdy amerykańskiego kina, Marilyn Monroe w filmie Mój tydzień z Marilyn. Udział w tym obrazie sprawił, że Williams stała się prawdziwą gwiazdą oraz aktorką pierwszoligową. Rok 2017 i rola w filmie Manchester by the Sea przyniosła jej czwartą nominację do Oscara, jednak po raz kolejny statuetka nie trafiła w jej ręce. Z kolejnymi latami dorobek filmowy Williams systematycznie się powiększał, aktorka grała zarówno w filmach niszowych, jak i wysokobudżetowych. Gra najczęściej skomplikowane, dramatyczne i wymagające role, jednak zdarza się jej również lżejszy repertuar. W 2018 roku wystąpiła w filmie pt. Jestem taka piękna!, gdzie udowodniła, że odnajduje się także w rolach komediowych. Aktorka pojawia się też w kampaniach reklamowych i jest ambasadorką kilku marek. Od 2014 roku jest twarzą marki Louis Vuitton, wystąpiła też w reklamie perfum Francesco Vezzoli, którą wyreżyserował sam Roman Polański.

Związki

W 2004 roku Michelle związała się z australijskim aktorem Heathem Ledgerem, a rok później, w październiku urodziła się ich córka, Matilda. Para rozstała się we wrześniu 2007 roku na kilka miesięcy przed tragiczną śmiercią młodego aktora. Williams zawsze była niezwykle dyskretna i unikała komentowania swojego życia osobistego. Po śmierci ojca swojej córki związana była z reżyserem Spikiem Jonzem. W 2018 roku aktorka poślubiła muzyka Phila Elveruma. Rok później para ogłosiła separację. Obecnie nie wiadomo, czy Michelle się z kimś spotyka.

Wybrana filmografia

  • 1994: Lassie – April Porter
  • 1995: Gatunek – Młoda Sil
  • 1996: Mój syn jest niewinny – Donna
  • 1997: Tysiąc akrów krzywd – Pammy
  • 2001: Pokolenie P – Ruby
  • 2003: Odmienne stany moralności – Julie Pollard
  • 2004: Kraina obfitości – Lana
  • 2005: Tajemnica Brokeback Mountain – Alma del Mar
  • 2006: Umierający jastrząb – Betty
  • 2007: I’m Not There. Gdzie indziej jestem – Coco Rivington
  • 2008: Synekdocha, Nowy Jork – Claire Keen
  • 2009: Mamut – Allison Gould
  • 2010: Wyspa tajemnic – Dolores Chanal
  • 2010: Blue Valentine – Cindy Heller
  • 2011: Mój tydzień z Marilyn – Marilyn Monroe
  • 2011: Take This Waltz – Margot
  • 2013: Oz: Wielki i potężny – Annie / Glinda
  • 2016: Manchester by the Sea – Randi Chandler
  • 2017: Król rozrywki – Charity Barnum
  • 2018: Jestem taka piękna! – Avery LeClaire
  • 2018: Venom – Anne Weying
  • 2019: After the Wedding – Isabel Anderson

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest MingleMediaTVNetwork.