899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Christopher Nolan życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Christophera Nolana

Christopher Nolan urodził się w Londynie 30 lipca 1970 roku. Jest jednym z najbardziej dochodowych brytyjskich reżyserów. Zajmuje się również pisaniem scenariuszy i produkcją filmową.

Dzieciństwo i młodość

Dzieciństwo spędził w Chicago i w Londynie. Jego matka miała amerykańskie korzenie (była stewardessą, uczyła też języka angielskiego). Ojciec był Brytyjczykiem (pracował jako specjalista do spraw reklamy).

Swoją pierwszą kamerę dostał od ojca, kiedy miał siedem lat. Podczas studiów (wybrał literaturę angielską na University College London) kręcił już samodzielnie filmy; przygotował dwie produkcje krótkometrażowe. 

Kariera reżysera

Zaraz po studiach zawodowo zajmował się analizą scenariuszy i nagrywaniem filmów. Jego debiut fabularny to kryminał o niespełnionym pisarzu Śledząc, który ukazał się w 1998 roku. Co najciekawsze to Nolan sfinansował jego produkcję wraz z kilkoma przyjaciółmi. Prawdziwe uznania przyniósł mu jego drugi film z dużo większym budżetem, bo aż 4,5 mln USD, Memento (2000 r.). Nominowano go do Oscara w kategorii najlepszy scenariusz oryginalny. Drugi raz w tej kategorii nominowano film Incepcja (2010 r.).

Nominacji w kategorii najlepszy reżyser doczekał się w 2018 roku za film Dunkierka. Największą sławę i uznanie publiczności zyskał dzięki nakręceniu trylogii o Mrocznym Rycerzu, z niezapomnianą rolą Christiana Bale’a (Batman: Początek, Batman: Mroczny rycerz, Batman: Mroczny rycerz powstaje). Filmy te ukazywał się w latach 2005-2012. Wtedy też przeszedł do Warner Bros. Batman był wyzwaniem nie tylko pod względem reżyserii, Nolan opracował również scenariusz, który nieco różnił się od komiksu.

W 2006 roku, czyli pomiędzy pracą nad pierwszą i drugą częścią Batmana, ukazał się film Prestiż. Film opowiada o parze iluzjonistów. Dzięki sukcesowi Batmana, Nolan dostał propozycję od wytwórni na reżyserię Incepcji (2010 r.) – film z Leonardem DiCaprio w roli głównej został przyjęty z ogromnym entuzjazmem. Za ten film Nolan otrzymał nominację do Złotego Globu. W 2014 roku do kin trafił film Interstellar, który Nolan wyprodukował, wymyślił i wyreżyserował. Zagrali w nim między innymi Matthew McConaughey i Anne Hathaway.

W 2017 roku wyreżyserował kolejny przebój kinowy – Dunkierkę. Film oparty jest na jego własnym scenariuszu i osadzony jest w czasie II wojny światowej, kiedy to alianci ewakuowali swoich żołnierzy z plaży we francuskiej Dunkierce. Obraz otrzymał aż 22 prestiżowe nagrody, a nominowany był prawie 60 razy.

Cechy charakterystyczne twórczości

Nolan lubi pracować z Wally’m Pfisterem, który nakręcił wszystkie jego filmy. Szczególnie ceniony jest za swoje autorskie podejście do kina. W swoich produkcjach często wykorzystuje grę cieni, zasłynął również z wykorzystania kamer IMAX podczas kręcenia scen do Batmana.

Życie prywatne

Swoją żonę Emmę Thomas poznał jeszcze na studiach. Są małżeństwem od 1997 roku, mają czworo dzieci: córkę i trzech synów. Poznali się na spotkaniu Związku Towarzystwa Filmowego, którego Nolan był prezesem.

Z żoną założył firmę produkcyjną Syncopy Films, która wyprodukowała większość jego filmów.  

Nolan ma dwóch braci: Matthew i Jonathana. Od 2015 roku angażuje się w działalność Fundacji Filmowej, jest w jej zarządzie.

Wybrana filmografia

  • 1998: Śledząc - reżyser, scenarzysta, producent
  • 2000: Memento - reżyser, scenarzysta
  • 2002: Bezsenność - reżyser
  • 2005: Batman: Początek - reżyser, scenarzysta, producent
  • 2006: Prestiż - reżyser, scenarzysta, producent
  • 2008: Mroczny rycerz - reżyser, scenarzysta, producent
  • 2010: Incepcja - reżyser, scenarzysta
  • 2012: Mroczny rycerz powstaje - reżyser, scenarzysta, producent
  • 2013: Człowiek ze stali - scenarzysta, producent
  • 2014: Interstellar - reżyser, scenarzysta, producent
  • 2017: Dunkierka - reżyser, scenarzysta, producent

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 42 = 48

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest sbclick. Zdjęcie wykorzystano na podstawie Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.