1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Dakota Fanning życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Dakoty Fanning

Dakota Fanning jest amerykańską aktorką. Urodziła się 23 lutego 1994 roku w Conyers.

Kariera

Karierę rozpoczęła jako mała dziewczynka. Już jako 5-latka po raz pierwszy wystąpiła przed kamerą w reklamie telewizyjnej. Na srebrnym ekranie zadebiutowała gościnnymi rolami w takich serialach jak: Ostry dyżur, CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas, The Practice, Spin City czy Ally McBeal. Jej debiutem na dużym ekranie była natomiast drobna rola w komedii Kocurek w 2001 roku. Przełomem dla początkującej aktorki okazał się jednak następny angaż w dramacie Sam, gdzie wystąpiła z Seanem Pennem i Michelle Pfeiffer. 7-latka otrzymała za rolę w tej produkcji wiele nagród - między innymi Broadcast Film Critics Association Award, Sierra Award, Satellite Award, Young Artist Award. Szybko stała się jedną z najbardziej rozchwytywanych dziecięcy gwiazd Hollywood. Już w 2002 roku wystąpiła w filmie 24 godziny u boku Kevina Bacona, a dwa lata później pojawiła się w Człowieku w ogniu, gdzie partnerowała Denzelowi Washingtonowi. W 2005 roku można ją było zobaczyć w kasowej superprodukcji katastroficznej zatytułowanej Wojna światów w reżyserii Stevena Spielberga. W tym samym roku zagrała też u boku Jeffa Bridgesa i Krisa Kristoffersona w sportowym filmie fantasy Wyścig marzeń, za rolę w którym otrzymała kolejną nagrodę Young Artist Award.

W 2006 roku wystąpiła w produkcji dla dzieci zatytułowanej Pajęczyna Charlotty, a rok później we wzbudzającym kontrowersje, niezależnym Hounddogu. 2008 rok przyniósł jej wybitną rolę w Sekretnym życiu pszczół, za którą otrzymała wiele nagród (Young Artist Award, Phoenix Film Critics Society Award, Rising Star Award na MFF w Palm Springs).

2009 rok był doskonałym czasem sprzyjającym zwiększeniu się popularności Dakoty. Dołączyła wtedy bowiem do obsady drugiej części ekranizacji bestsellerowej powieści Stephanie Meyer zatytułowanej Zmierzch. Księżyc w nowiu. Rola okrutnej wampirzycy Jane przyniosła jej ogromną popularność i rzesze fanów na całym świecie. Kolejne części sagi, czyli Zaćmienie, Przed świtem cz. I, Przed świtem cz. II, także skończyły się sukcesem i przepustką do nowych filmowych ról młodej aktorki.

W2013 roku młoda aktorka pojawiła się w aż czterech filmach: Bardzo grzecznych dziewczynach, Effie Grey, Ostatniej roli oraz Night Moves. Następnie mogliśmy ją również oglądać w takich produkcjach jak: Every Secret Thing, The Benefactor, Wendeta i Amerykańska sielanka. W 2018 roku dołączyła do obsady żeńskiej wersji filmu sensacyjnego Ocean’s 8, gdzie zagrała u boku Sandry Bullock, Cate Blanchett i Anne Hathaway. W tym samym roku odrywała jedną z głównych ról w kryminalnym serialu kostiumowym Alienista. W 2019 roku Dakota zagrała w filmie Quentina Tarantino Pewnego razu... w Hollywood.

Życie prywatne

Aktorka należy do grona gwiazd, o których życiu osobistym wiadomo naprawdę niewiele. W przeszłości związana była z 13 lat starszym modelem Jamie Strachanem, ale związek ten nie przetrwał próby czasu. Obecnie nie wiadomo, czy aktorka się z kimś spotyka.

Jej siostrą jest aktorka Elle Fanning.

Wybrana filmografia

  • 2001: Jestem Sam – Lucy Diamond Dawson (starsza)
  • 2002: Dziewczyna z Alabamy – mała Melanie
  • 2002: Wybrańcy obcych – Allie Keys
  • 2003: Dziewczyny z wyższych sfer – Lorraine „Ray” Schleine
  • 2004: Człowiek w ogniu – Lupita Martin „Pita” Ramos
  • 2005: Dziewięć kobiet – Maria
  • 2005: Siła strachu – Emily Callaway
  • 2005: Wojna światów – Rachel Ferrier
  • 2006: Pajęczyna Charlotty – Fern Arable
  • 2008: Sekretne życie pszczół – Lily Owens
  • 2009: Saga „Zmierzch”: Księżyc w nowiu – Jane
  • 2010: Saga „Zmierzch”: Zaćmienie – Jane
  • 2010: The Runaways: Prawdziwa historia – Cherie Currie
  • 2012: Effie – Effie
  • 2012: Motelowe życie – Annie James
  • 2012: Niech będzie teraz  – Tessa Scott
  • 2012: Saga „Zmierzch”: Przed świtem – część 2 – Jane
  • 2015: The Benefactor  – Olivia
  • 2016: Amerykańska sielanka – Merry Levov
  • 2018: Ocean’s 8 – Penelope Stern
  • 2018: Alienista – Sara Howard
  • 2019: Pewnego razu... w Hollywood – Squeaky Fromme

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 71 = 79

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Larry Richman