1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Christina Ricci życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Christiny Ricci

Christina Ricci jest amerykańską aktorką. Urodziła się 12 lutego 1980 roku w Santa Monica.

Kariera

Swoją karierę aktorską rozpoczęła, gdy miała 10 lat. Wystąpiła wówczas w filmie Syreny z udziałem Cher i Winony Ryder. Przełomowym okazał się dla niej rok 1991, kiedy to wcieliła się w postać Wednesday Addams w komedii Rodzina Addamsów. W kolejnych latach pojawiła się w hitowych produkcjach, między innymi w: Rodzinie Addamsów 2, Kacprze i Małych żołnierzach. Już jako nastolatka zyskała status gwiazdy w amerykańskim przemyśle filmowym, a z każdą kolejną rolą umacniała tę pozycję. W 1997 roku zagrała w filmie Ice Storm, a następnie w niezależnych produkcjach: Wojna płci czy Oko w oko z życiem. W tym samym czasie zagrała także w głośnym filmie Las Vegas Parano oraz u Tima Burtona w horrorze Jeździec bez głowy u boku Johnny'ego Deppa. W 2003 roku wystąpiła w oscarowym Monsterze z Charlize Theron w roli głównej.

Trzy lata później zagrała u boku Samuela L. Jacksona w dramatach Odwaga i nadzieja i Jęk czarnego węża oraz odegrała tytułową rolę w komedii Penelope z Jamesem McAvoyem. W 2008 roku Ricci pojawiła się w filmie braci Wachowskich zatytułowanym Speed Racer. W międzyczasie występowała gościnnie w takich serialach jak Ally McBeal, Joey i Chirurdzy, za rolę w których nominowana była do nagrody Emmy.

Aktorka ma też na swoim koncie takie tytuły jak: Zgromadzenie, Przeklęta, Życie po Życiu oraz Wojenne kwiaty.

Za swój talent i charyzmę w działalności aktorskiej otrzymała nominacje do nagrody Złotego Globu, American Comedy i Independent Spirit Award. W roku 2000 uhonorowano ją Saturnem za najlepszą rolę żeńską w filmie Jeździec bez głowy - przyznawaną przez Akademię Science Fiction, Fantasy i horroru.

Ricci prowadzi firmę producencką Blaspheme Films, co pozwoliło jej na wyprodukowanie dwóch filmów, w których zagrała - Pokolenie P i Pumpkin.

Działalność charytatywna

Aktorka chętnie angażuje się w różne akcje charytatywne i społeczne. Aktywnie działa w fundacji Planned Parenthood pracującej na rzecz propagowania edukacji seksualnej i świadomego planowania rodzicielstwa. Działa też w organizacjach RAINN i VOX-Voices.

Życie prywatne

W przeszłości spotykała się z Owenem Benjaminem. W 2013 roku wyszła za Jamesa Heerdegena, którego poznała na planie serialu Pan Am. Para ma wspólnie syna Freddiego.

Wybrana filmografia

  • 1990: Syreny – Kate Flax
  • 1991: Addamsów – Wednesday Addams
  • 1991: Ciężka próba – Bonnie
  • 1993: Stowarzyszenie wdów – Jessica
  • 1993: Rodzina Addamsów 2 – jako Wednesday Addams
  • 1995: Kacper – Kat
  • 1995: Koniec niewinności – młoda Roberta
  • 1999: Jeździec bez głowy – Katrina Van Tassel
  • 2003: Życie i cała reszta – Amanda
  • 2005: Przeklęta – Ellie Myers
  • 2006: Jęk czarnego węża – Rae
  • 2006: Penelope – Penelope
  • 2006: Odwaga i nadzieja – Sarah Schivino
  • 2020: 10 rzeczy do zrobienia, zanim zerwiemy – Abigail
  • 2020: Faraway Eyes – Scarlet
  • 2020: Percy – Rebecca Salcau

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 68 = 73

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: David Shankbone