1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Anne Hathaway życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Anne Hathaway

Anne Hathaway jest amerykańską aktorką. Urodziła się 12 listopada 1982 roku w Brooklynie w Nowym Jorku.

Kariera

Hathaway zadebiutowała w 1999 roku w serialu Luzik guzik. Już pierwszy występ zapewnił jej nominację do nagrody Teen Choice. Dwa lata później zagrała główną rolę w filmie Pamiętnik księżniczki i to właśnie ten angaż pozwolił jej na pokazanie się widzom na całym świecie. Za rolę lekko niezdarnej księżniczki Anne otrzymała nominacje do nagród MTV oraz Teen Choice. W 2004 roku wystąpiła w sequelu komedii. W tym czasie aktorka zaczęła otrzymywać coraz więcej propozycji zawodowych. Rok później pojawiła się w pierwszej poważnej roli w dramacie Tajemnica Brokeback Mountain, gdzie wcieliła się w rolę żony jednego z głównych bohaterów. Za stworzoną przez siebie kreację w tym obrazie została wyróżniona nominacja do nagród Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych oraz Gotham. Przełomem w karierze Hathaway okazał się występ w głośnej komedii Diabeł ubiera się u Prady, gdzie wcieliła się w główną rolę i partnerowała samej Meryl Streep. Anne po raz kolejny pokazała, że jest stworzona do ról komediowych, a jej nazwisko stało się rozpoznawalne na całym świecie. W 2007 roku zagrała tytułową rolę w kostiumowej produkcji opartej na życiu Jane Austen.

W kolejnych latach można ją było zobaczyć w takich produkcjach jak: Ślubne wojny, Dorwać Smarta, Miłość i inne używki czy Jeden dzień. W tym czasie najczęściej zatrudniano ją do ról w komediach romantycznych, ale największym sukcesem tego okresu była rola w dramacie Rachel wychodzi za mąż, za którą otrzymała nagrodę Critis' Choice i nominację do Złotego Globa i Oscara.

Rok 2011 przyniósł aktorce rolę Kobiety-Kota w superprodukcji Mroczny rycerz powstaje w reżyserii Christophera Nolana, a rok później zagrała w musicalu Les Miserables. Nędznicy opartej na powieści Victora Hugo. Za rolę Fantyny Hathaway otrzymała Oscara w kategorii „najlepsza aktorka drugoplanowa”. Anne należała już wtedy do grona najpopularniejszych hollywoodzkich aktorów.

W kolejnych latach zagrała w wielu superprodukcjach, w których partnerowała największym światowym gwiazdom. Można ją było oglądać, między innymi w: Alicji w Krainie Czarów, Interstellarze, Alicji po drugiej stronie lustra, Przynęcie i Oszustkach. W 2018 roku dołączyła do obsady żeńskiej wersji filmu sensacyjnego Ocean’s 8. Ostatnim filmem z udziałem aktorki jest komedia romantyczne Skazani na siebie, gdzie gra u boku Chiwetela Ejiofora. Na rok 2022 planowane są trzy premiery z udziałem aktorki.

Anne jest także aktorką dubbingową. Użyczyła głosu w filmach animowanych: Czerwony Kapturek - Prawdziwa historia czy Rio.

Życie prywatne

W przeszłości spotykała się z aktorami Topherem Grace'm, Hugh Dancy'm czy Scottem Sartiano. Przez cztery lata była związana z Włochem Raffaello Follierim. W 2008 roku zaczęła spotykać się z Adamem Shulmanem. Para wzięła ślub cztery lata później. Mają wspólnie syna Jonathana Rosebanksa.

Wybrana filmografia

  • 2001: Pamiętnik księżniczki – Mia Thermopolis
  • 2004: Pamiętnik księżniczki 2: Królewskie zaręczyny – Mia Thermopolis
  • 2004: Ella zaklęta – Ella
  • 2005: Tajemnica Brokeback Mountain – Lureen Newsome
  • 2006: Diabeł ubiera się u Prady – Andy Sachs
  • 2007: Zakochana Jane – Jane Austen
  • 2008: Rachel wychodzi za mąż – Kym
  • 2008: Dorwać Smarta – Agent '99'
  • 2009: Ślubne wojny – Emma Allan
  • 2010: Miłość i inne używki – Maggie Murdock
  • 2010: Alicja w Krainie Czarów – Biała Królowa
  • 2010: Walentynki – Liz
  • 2011: Jeden dzień – Emma Morley
  • 2012: Les Misérables. Nędznicy – Fantyna
  • 2012: Mroczny rycerz powstaje – Selina Kyle / Kobieta-Kot
  • 2014: Interstellar – Amelia Brand
  • 2015: Praktykant – Jules Ostin
  • 2016: Monstrum – Gloria
  • 2016: Alicja po drugiej stronie lustra – Biała Królowa
  • 2018: Ocean’s 8 – Daphne Kluger
  • 2019: Przynęta – Karen Zariakas
  • 2019: Oszustki – Josephine Chesterfield
  • 2019: Mroczne wody – Sarah Bilott
  • 2020: Jego ostatnie życzenie – Elena McMahon

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

98 − 97 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Mireille Ampilhac