1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Christian Bale życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Christiana Bale'a

Christian Bale jest brytyjskim aktorem. Urodził się 30 stycznia 1974 roku w Haverfordwest.

Kariera

Przed kamerą zadebiutował już jako ośmiolatek, występując w reklamach płynu zmiękczającego i płatków śniadaniowych. Pierwszy raz na szklanym ekranie pojawił się natomiast w 1986 roku w dramacie telewizyjnym zatytułowanym Anastazja: Tajemnica Anny. Niecały rok później zagrał przyjaciela głównego bohatera w ekranizacji powieści Astrid Lindgren pt. Mio mój Mio. W 1987 roku otrzymał szansę zagrania u samego Stevena Spielberga w filmie Imperium słońca. Dramat ten przyniósł młodemu aktorowi rozgłos i uznanie krytyków - otrzymał także nagrodę National Board of Review. W kolejnych latach występował w coraz większej liczbie filmów i coraz chętniej był zatrudniany przez znanych twórców z branży. W tym okresie zagrał w takich produkcjach jak: Henryk V, Wyspa skarbów, Małe kobietki czy Tajny agent.

W 1996 roku wystąpił w kostiumowym filmie Portret damy z Nicole Kidman i Johnem Malkovichem w obsadzie. Dwa lata później zagrał w filmie Idol, a następnie w Śnie nocy letniej według szekspirowskiej sztuki. W 2000 roku zagrał główną rolę w thrillerze American Psycho, w której pokazał swoją umiejętność do odgrywania trudnych i skomplikowanych postaci. W tym samym roku partnerował Samuelowi L. Jacksonowi w filmie sensacyjnym Shaft, a rok później wystąpił obok w dramacie wojennym zatytułowanym Kapitan Corelli. W 2002 roku wcielił się w główną rolę w kasowym thrillerze Equilibrium. Był to moment w karierze Bale'a, w którym miał już ugruntowaną pozycję w branży i był aktorem chętnie zatrudnianym przez największych reżyserów. Christian słynie również z wielkich poświęceń do ról, w które zamierza się wcielać - często na potrzeby filmów zmienia radykalnie swoją sylwetkę. Na przykład, w 2004 roku, przygotowując się do roli w Mechaniku, aktor schudł około 30 kilogramów.

W 2005 roku po raz wcielił się w rolę Batmana w filmie Batman – Początek w reżyserii Christophera Nolana. Rok później wziął udział w innej produkcji tego reżysera zatytułowanej Prestiż, gdzie wcielił się w rolę jednego z konkurujących ze sobą iluzjonistów (jego przeciwnikiem była postać grana przez Hugh Jackmana). W latach 2008 i 2012 wystąpił w kolejnych częściach przygód Batmana - Mroczny Rycerz i Mroczny Rycerz powstaje. W 2010 roku zagrał w filmie Fighter, za rolę w którym otrzymał Złoty Glob oraz Oscara. Do tej statuetki ponownie był nominowany jeszcze 3 razy: w 2013 roku za film American Hustle, w 2016 roku za komediodramat Big Short oraz w 2018 za kreację Dicka Cheneya w biograficznym filmie Vice. Za swój występ w tym filmie Bale otrzymał natomiast Złoty Glob. Rok później Bale wystąpił w biograficznym dramacie sportowym Le Mans '66 w reżyserii Jamesa Mangolda, gdzie wcielił się w główną rolę.

Aktor już od wielu lat należy do śmietanki towarzyskiej Hollywood. Jest jednym z najchętniej zatrudnianych aktorów i najpopularniejszych gwiazd filmowych dzisiejszych czasów. W 2011 roku znalazł się na liście 100 najbardziej wpływowych osób na świecie według magazynu „Time”.

Życie prywatne

W 2000 roku aktor ożenił się z asystentką Winony Ryder, Sandrą Blažić. Mają dwoje dzieci – córkę Emmaline i syna Josepha. Bale z rodziną żyje z dala od blasku fleszy i celebryckiego życia - wiodą spokojne życie z dala od zainteresowania mediów.

Wybrana filmografia

  • 1994: Małe kobietki – Laurie
  • 1999: Sen nocy letniej – Demetriusz
  • 2001: Kapitan Corelli – Mandras
  • 2002: Equilibrium – kleryk John Preston
  • 2004: Mechanik – Trevor Reznik
  • 2005: Batman: Początek – Bruce Wayne / Batman
  • 2006: Prestiż – Alfred Borden
  • 2008: Mroczny rycerz – Bruce Wayne / Batman
  • 2011: Kwiaty wojny – John Miller
  • 2012: Mroczny rycerz powstaje – Bruce Wayne / Batman
  • 2013: American Hustle – Irving Rosenfeld
  • 2015: Big Short – Michael Burry
  • 2018: Vice – Dick Cheney
  • 2019: Le Mans ’66 – Ken Miles
  • 2022: Thor: Love and Thunder – Gorr the God Butcher

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

22 − 13 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Martin Kraft