1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Martin Freeman życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Martina Freemana

Martin Freeman jest brytyjskim aktorem. Urodził się 8 września 1971 roku w Aldershot w Wielkiej Brytanii.

Wykształcenie

Jest absolwentem Central School of Speech and Drama w Londynie. 

Kariera

O aktorstwie zaczął marzyć już jako nastolatek. Swoje pierwsze kroki stawiał w amatorskiej grupie teatralnej The Youth Action Theatre w Teddington. Przed kamerami zadebiutował w 1998 roku w krótkometrażowym filmie zatytułowanym I Just Want to Kiss You. Pierwszy sukces nadszedł już dwa lata później, dzięki dołączeniu do obsady brytyjskiego sitcomu Biuro. Rola niezdarnego Tima Canterburego przyniosła mu popularność i rozgłos, a także dwukrotną nominację do Nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej. W tym okresie na małym ekranie można go było też oglądać w gościnnych występach w takich serialach jak: This Life, Casualty, Bruiser czy Lock, Stock.

W 2001 roku przyszedł czas na pierwszy film kinowy - Martin zadebiutował na dużym ekranie w horrorze Maska diabła, gdzie wcielił się drobną i nieznaczącą rolę. Rok później wystąpił w komedii Ali G w reżyserii Sachy Barona Cohena.

Przełomem w karierze Brytyjczyka była rola dublera filmu erotycznego w komedii romantycznej To właśnie miłość w 2003 roku. Film osiągnął ogromny sukces i dzisiaj już nosi tytuł kultowego. W tym czasie pojawiał się też w produkcjach telewizyjnych, takich jak: Dług, Charles II: The Power & the Passion czy The Robinsons. Rok później zagrał w komedii Wysyp żywych trupów opowiadającej o ataku zombie. W kolejnych latach pojawiał się w takich filmach jak: Autostopem przez galaktykę, Rozstania i powroty, Confetti i The Good Night.

Kolejnym przełomowym momentem w jego karierze Freemana był rok 2010, kiedy to otrzymał rolę doktora Johna Watsona w serialu Sherlock, gdzie partnerował Benedictowi Cumberbatchowi. Za swoją kreację został wyróżniony nagrodą BAFTA dla najlepszego aktora drugoplanowego oraz nominacją do nagrody Emmy. Sherlock odniósł olbrzymi sukces na całym świecie, sprawiając, że aktorzy z jego obsady stali się prawdziwymi gwiazdami. W 2012 roku oficjalnie potwierdzono, że Freeman wcieli się w tytułową rolę w superprodukcji Petera Jacksona - Hobbit. Fakt ten potwierdził gwiazdorski status aktora i przysporzyło mu nowe rzesze fanów i kolejne nagrody. Martin wystąpił we wszystkich częściach trylogii opartej na powieści Tolkiena.

W kolejnych latach mogliśmy go oglądąć w takich porodukcjach jak Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów , Ładunek czy Czarna Pantera. W międzyczasie pojawiał się też na srebrnym ekranie - jego najbardziej pamiętną kreacją jest ta stworzona w serialu Fargo

Życie prywatne

W przeszłości aktor spotykał się z Amandą Abbington. Para ma wspólnie dwoje dzieci: córkę Grace i syna Joego. Niestety ich związek zakończył się w 2016 roku. W 2020 roku gwiazdor był widziany w towarzystwie młodszej kobiety, którą trzymał za rękę. Nie wiadomo jednak, jaki obecnie jest status matrymonialny Freemana - jest on bowiem bardzo skrytym celebrytą, nie obnoszącym się swoim życiem prywatnym.

Wybrana filmografii

  • 2003: To właśnie miłość – John
  • 2004: Wysyp żywych trupów – Declan Cameo
  • 2005: Autostopem przez Galaktykę – Arthur Dent
  • 2006: Confetti – Matt
  • 2007: Dedykacja – Jeremy
  • 2007: Hot Fuzz – Ostre psy – Sierżant
  • 2009: Ale szopka! – Paul Maddens
  • 2011: Ilu miałaś facetów? – Simon
  • 2012: Hobbit: Niezwykła podróż – Bilbo Baggins
  • 2013: Hobbit: Pustkowie Smauga – Bilbo Baggins
  • 2014: Hobbit: Bitwa Pięciu Armii – Bilbo Baggins
  • 2016: Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów – Everett K. Ross
  • 2017: Ładunek – Andy Rose
  • 2018: Czarna Pantera – Everett K. Ross

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

20 + = 24

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Harald Krichel