1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Hugh Jackman życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Hugh Jackmana

Hugh Jackman jest australijskim aktorem. Urodził się 12 października 1968 roku w Sydney.

Wykształcenie

Ukończył studia dziennikarskie na University of Technology w Sydney. W 1994 roku rozpoczął naukę aktorstwa w Western Australian Academy of Performing Arts.

Kariera

Aktorstwem zaczął interesować się po ukończeniu studiów. Właśnie wtedy zaczął zawodowo występować na deskach teatralnych, a następnie pojawiać się w australijskich serialach. Na srebrnym ekranie zadebiutował w serialu Sąsiedzi, a później można go było zobaczyć w Prawie ziemiCorrellimPolicjantach z Mt. Thomas. Początkowe lata kariery Jackmana związane były z jego ojczyzną, a jego nazwisko nie było znane poza granicami Australii - zagrał w takich produkcjach jak: McGregorowie, Królowie Erskineville i Bohater z okładki.

Przełom w jego karierze Hugh nastąpił w roku 2000, gdy otrzymał szansę zagrania Wolverine'a w kinowym hicie X-Men. Od tego czasu aktor stał się rozpoznawalny wśród światowej widowni, a jego talent dostrzeżony przez innych twórców filmowych - dzięki czemu aktor zaczął pojawiać się w kolejnych hollywoodzkich produkcjach. Rok później zagrał główną rolę męską w komedii romantycznej Kate i Leopold, gdzie partnerował Meg Ryan. Następnie pojawił się w takich produkcjach jak Van Helsing, Kod dostępu i Źródło. W 2003 roku powrócił do roli Wolverine’a w kontynuacji jego przygód zatytułowanej X-Men 2.

Rok 2006 był dla Jackmana bardzo pracowity. Zagrał główną rolę w Źródle, wystąpił w kolejnej części adaptacji komiksu X-Men: Ostatni bastion, wcielił się w jedną z głównych postaci w komedii Scoop- Gorący temat oraz wcielił się w postać iluzjonisty w kostiumowym thrillerze Prestiż w reżyserii Christophera Nolana. Trzy lata później zagrał w X-Men Geneza: Wolverine, a w 2011 roku zagrał w filmie Giganci ze stali.

Za rolę w hollywoodzkim musicalu Les Misérables: Nędznicy Jackman otrzymał nagrodę Złotego Globa i był nominowany do Oscara w 2013 roku.

Hugh należy do grona najbardziej cenionych i rozchwytywanych aktorów w Hollywood. Uważany jest także za jednego z najsympatyczniejszych gwiazdorów w branży. Jego dorobek filmowy obfituje w kasowe i odnoszące wielkie sukcesy produkcje. W ostatnich latach mogliśmy go oglądać w takich filmach jak: Eddie zwany Orłem, Logan: Wolverine, Król rozrywki, Pewny kandydat i Bad Education.

Śpiew

Aktor jest bardzo utalentowany muzycznie. Jego umiejętności prezentował w wielu filmach i musicalach. W 1996 roku zagrał rolę Gastona w musicalowej wersji Pięknej i Bestii, później zagrał główną rolę w produkcji Sunset Boulveard, a dwa lata później w musicalu Oklahoma! W roku 2004 zagrał główną rolę w musicalu Boy from OZ, za rolę w którym otrzymał nagrodę Tony.

Życie prywatne

W 1995 roku poznał Deborrah-Lee Furness na planie serialu Corelli. Para stanęła na ślubnym kobiercu niecały rok później. Mają dwoje adoptowanych dzieci – syna Oscara Maximiliana i córkę Avę. Małżeństwo uchodzi za jedno z najsympatyczniejszych i najbardziej zgodnych w świecie show-biznesu. Wrażenie robi także długi ich staż wspólnego życia, co w branży celebryckiej nie jest często spotykane.

Wybrana filmografia

  • 2001: Kate i Leopold – Leopold
  • 2003: X-Men 2 – Wolverine
  • 2004: Van Helsing – Van Helsing
  • 2006: Źródło – Tomás Verde / Tommy / Tom Creo
  • 2006:X-Men: Ostatni bastion – Logan / Wolverine
  • 2006:Prestiż – Robert Angier, Gerald Root
  • 2008: Australia – Drover
  • 2011: X-Men: Pierwsza klasa – Logan / Wolverine (epizod)
  • 2011: Giganci ze stali – Charlie Kenton
  • 2012: Les Misérables. Nędznicy – Jean Valjean
  • 2013: Wolverine – Logan / Wolverine
  • 2013: Labirynt – Keller Dover
  • 2016: Eddie zwany Orłem – Bronson Peary
  • 2017: Logan: Wolverine – Logan / Wolverine
  • 2017: Król rozrywki – P.T. Barnum
  • 2018: Pewny kandydat – Gary Hart
  • 2019: Bad Education – Frank Tassone

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 2 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Dick Thomas Johnson