737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Dakota Johnson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Dakoty Johnson

    Dakota Johnson jest amerykańską aktorką i modelką. Urodziła się 4 października 1989 roku w Austin.

  2. Rodzina

    Dakota dorastał w aktorskiej rodzinie. Jest córką aktorów, Dona Johnsona i Melanie Griffith, wnuczką Tippi Hedren i pasierbicą Antonio Banderasa. Aktorka ma sześcioro przyrodniego rodzeństwa.

  3. Początki kariery

    Jej przygoda z show biznesem i środowiskiem aktorskim rozpoczęła się już w dzieciństwie za sprawą znanych rodziców. Jej prawdziwy debiut filmowy miał miejsce w 1999 roku, gdy zagrała w filmie Wariatka z Alabamy – w tej samej produkcji wystąpiła także jej matka oraz przyrodnia siostra, Stella Banderas. Film był reżyserowany przez Antonio Banderasa, czyli ojczyma Dakoty. W 2006 roku została Miss Złotych Globów, powtarzając tym samym sukces swojej mamy, która ten sam tytuł zdobyła w 1975 roku. Niedługo potem podpisała kontrakt z agencją modelek IMG Models, a kilka lat później wzięła udział w kampanii reklamowej dżinsów firmy MANGO. Postanowiła jednak postawić na karierę aktorską i w 2010 roku wystąpiła w głośnym filmie o założycielu serwisu Facebook, Marku Zuckerbergu, pt. The Social Network. W kolejnych latach wystąpiła także w Bestii, Chloe and Theo, Goats, Jeszcze dłuższe zaręczyny czy 21 Jump Street. Zagrała również główną rolę kobiecą w filmie Chłopaki do wzięcia w reżyserii Chrisa Nelsona.

  4. Rozwój kariery

    Prawdziwym przełomem w karierze młodej aktorki był angaż do ekranizacji powieści E.L. James pt. Pięćdziesiąt twarzy Greya. Dakota wcieliła się w główną rolę Anastasii Steele. Produkcja wzbudziła wiele kontrowersji i wywołała skrajne opinie wśród widzów. Sukces Pięćdziesięciu twarzy Greya przyniósł Dakocie Johnson kolejne propozycje. Aktorkę można było zobaczyć w filmach Jak to robią single i Nienasyceni. Pojawiła się także w kontynuacjach historii Greya: Ciemniejszej stronie Greya i Nowym obliczu Greya. Dorobek filmowy Dakoty systematycznie się powiększa, a ona sama decyduje się na udział zarówno w filmach niszowych i niezależnych, jak i wysokobudżetowych.

  5. Życie prywatne i związki

    Aktorka słynie z tego, że nie jest zbyt stała w uczuciach i jak do tej pory nie ma szczęścia w miłości. Spotykała się z wieloma mężczyznami związanymi z show-biznesem. Z Matthew Hittem spotykała się przez dwa lata. Para zakończyła swój związek z powodu braku czasu na wspólne życie. Johnson randkowała także między innymi z Jake'iem Gyllenhaalem, Leonardo DiCaprio oraz Johnem Hammem. Zagraniczne media wielokrotnie spekulowały o romansie Dakoty z jej partnerem z Pięćdziesięciu twarzy Greya, Jamiem Dornanem. Szybko okazało się jednak, że są to tylko plotki. W 2017 roku aktorka była związana z wokalistą zespołu Coldplay, Chrisem Martinem. Spotykali się prawie dwa lata, a ostatnio media zaczęły spekulować, że gwiazdy planują sformalizowanie związku. W rzeczywistości jednak para rozstała się w czerwcu 2019 roku i obecnie nie wiadomo, czy aktorka ma już nowego wybranka.

  6. Wybrana filmografia

    • 1999: Wariatka z Alabamy – Sondra
    • 2010: The Social Network – Amelia Ritter
    • 2011: Bestia – Sloan Hagen
    • 2012: Dla Ellen – Cindy Taylor
    • 2012: 21 Jump Street – Fugazy
    • 2012: Jeszcze dłuższe zaręczyny – Audrey
    • 2014: Chłopaki do wzięcia – Em
    • 2014: Need for Speed – Anita
    • 2015: 50 twarzy Greya – Anastasia Steele
    • 2015: Nienasyceni – Penelope Lannier
    • 2015: Pakt z diabłem – Lindsey Cyr
    • 2016: Jak to robią single – Alice
    • 2017: Ciemniejsza strona Greya – Anastasia Steele
    • 2018: Nowe oblicze Greya – Anastasia Steele-Grey
    • 2018: Źle się dzieje w El Royale – Emily Summerspring
    • 2018: Suspiria – Susie Bannion
    • 2019: Sokół z masłem orzechowym – Eleanor

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

54 − = 47

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Pietro Luca Cassarino.