1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tomasz Schimscheiner życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Tomasza Schimscheinera

Tomasz Schimscheiner jest polskim aktorem. Urodził się 26 lutego 1967 roku w Krakowie.

Wykształcenie

W 1989 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie.

Kariera

Pierwsze kroki aktorskie stawiał na scenach teatralnych. Początkowo związany był z Teatrem Bagatela, a następnie z Teatrem Ludowym w Nowej Hucie. Obecnie występuje na deskach Teatru STU.

Przed kamerą zadebiutował w filmie Legenda Tatr w 1994 roku, powstałym w oparciu o prozę Kazimierza Przerwy-Tetmajera. W tym samym roku wystąpił w filmie Kazimierza Kutza pt. Śmierć jak kromka chleba, gdzie wcielił się w rolę jednego z górników. Zagrał też wtedy epizodyczną rolę w Zawróconym u boku Zbigniewa Zamachowskiego. Rok później pojawił się w towarzystwie Marka Kondrata na planie filmu Pułkownik Kwiatkowski. W 1997 roku zagrał w serialu Sława i chwała. W 2000 roku zagrał w głośnym filmie Jerzego Stuhra Duże zwierzę, a rok później w serialu Samo niebo. Wystąpił też wtedy w kilkunastu odcinkach Plebanii, co pozwoliło mu na pokazanie się szerszemu gronu widzów.

W 2003 roku nastąpił przełom w karierze aktora - dołączył wtedy bowiem do stałej obsady popularnej telenoweli Na wspólnej. Wciela się tam w rolę Andrzeja Brzozowskiego, który szybko zyskał sympatię widzów, a Tomaszowi dał szansę na dużą popularność w naszym kraju i szansę na następne angaże. W 2008 roku Schimscheiner wziął udział w programie Taniec z gwiazdami, w którym partnerowała mu Kamila Kajak.

W międzyczasie zagrał w historycznym filmie Serce gór oraz wystąpił w dramacie Bezmiar sprawiedliwości z Janem Fryczem w roli głównej. W 2005 roku zagrał w filmie Anioł w Krakowie, za kreację w którym zdobył trzy nagrody na 27. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych.

Filmy, w których możemy zobaczyć Schimscheinera to, między innymi: Ile waży koń trojański?, Wszystkie kobiety, Nad życie, Ach śpij kochanie i Proste rzeczy.

W kolejnych latach występował w produkcjach pełnometrażowych, ale jego kariera rozwijała się znacznie szybciej w branży telewizyjnej. Na srebrnym ekranie mogliśmy go oglądać, między innymi w takich serialach, jak: Szpilki na Giewoncie, Ojciec Mateusz, Na dobre i na złe,
Komisarz Alex, Diagnoza, O mnie się nie martw, Odwróceni. Ojcowie i córki.
W 2019 roku zagrał w głośnej produkcji Rojst, gdzie wcielił się w rolę patologa. W 2021 roku premierę miał drugi sezon serialu, Rojst'97, również z udziałem krakowskiego aktora.

Życie prywatne

Żoną Tomasza jest aktorka Beata Schimscheiner. Mają dwie córki, Lenę i Adelę.

Wybrana filmografia

  • 1994: Legenda Tatr – Franek Walczaków
  • 1994: Śmierć jak kromka chleba – górnik
  • 2000: Duże zwierzę – majster
  • 2002: Anioł w Krakowie – anioł Lubega
  • 2004: Serce gór – zielarz
  • 2005: Zakochany Anioł – anioł Lubega
  • 2006: Bezmiar sprawiedliwości – mecenas Andrzej, oskarżyciel posiłkowy
  • 2008: Ile waży koń trojański? – Donald Tusk
  • 2010: Mistyfikacja – kelner w „Giewoncie”
  • 2012 : Wszystkie kobiety – Mateusza Jan Grzelak
  • 2012: Nad życie – lekarz
  • 2016: Fale – tata Ani
  • 2017: Ach śpij kochanie – Stanisław Niwiński
  • 2018: 53 wojny – pracownik domu pogrzebowego
  • 2019: Ikar. Legenda Mietka Kosza – okulista w Warszawie
  • 2020: Proste rzeczy – wuj Błażeja

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

7 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta