1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Magdalena Walach życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Magdaleny Walach

Magdalena Walach jest polską aktorką. Urodziła się 13 maja 1976 roku w Raciborzu.

Wykształcenie

W 1999 roku zakończyła PWST w Krakowie.

Kariera

Zaraz po ukończeniu studiów Walach otrzymała angaż w Teatrze Bagatela, w którym występuje do dziś.
Na ekranie po raz pierwszy pojawiła się w 2000 roku w epizodycznej roli w filmie Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową w reżyserii Krzysztofa Zanussiego. Trzy lata później zagrała główną rolę Giselle w polsko-włoskiej produkcji Marcinelle. 

Wtedy też zaliczyła swój debiut w serialu - był to sitcom Miodowe Lata. W kolejnych latach częściej niż na ekranach kin można ją było oglądać w telewizji. Wystąpiła w Oficerze, a następnie w latach 2004–2006 grała główną rolę w serialu Pensjonat pod Różą, który przyniósł jej dużą popularność i rozpoznawalność. W kolejnych latach pojawiła się w Kryminalnych, Tancerzach i Twarzą w twarz. Za rolę w filmie Enen w 2009 roku została nominowana do nagrody Złotej Kaczki.

Kolejnymi przełomowymi rolami w dorobku aktorki były kreacje Agnieszki Olszewskiej w telenoweli M jak miłość oraz podkomisarz Lucyny Szmidt w Komisarzu Aleksie. W 2010 roku była nominowana do nagrody Telekamery w plebiscycie magazynu „TeleTydzień”.

W międzyczasie Walach można było oglądać w filmach Mój biegun, Ziarno prawdy, Żyć nie umierać i Po prostu przyjaźń. W 2019 roku dołączyła do obsady głośnego serialu Rojst, gdzie wcieliła się w rolę Heleny. Od 2021 roku występuje w serialu TVP - Stulecie winnych. W dalszym ciągu aktywnie działa na scenie, regularnie występując w spektaklach teatralnych.

Inne działalności

W 2008 roku wzięła udział w siódmej edycji programu Taniec z gwiazdami, który razem z Cezarym Olszewskim wygrała. W roku 2012 roku była ambasadorką kampanii promującej adopcję zwierząt ze schroniska.

Życie prywatne

Mężem Magdaleny od 2002 roku jest aktor Paweł Okraska, z którym ma syna Piotra. Aktorzy poznali się w 1995 roku na obozie adaptacyjnym dla studentów. Para unika ścianek, branżowych imprez i bardzo ceni sobie prywatność, starając się chronić najbliższych przed zainteresowaniem mediów.

Wybrana filmografia

  • 2000: Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową – kelnerka
  • 2002: Suplement – współlokatorka Hanki
  • 2004–2006: Pensjonat pod Różą – Iwa Mroczkiewicz
  • 2008: Jak żyć? – instruktorka w szkole rodzenia
  • 2009–2010: Tancerze – Alicja Pawłowicz
  • 2010–2021: M jak miłość – prokurator Agnieszka Olszewska
  • 2011: Instynkt – Magda Janik
  • 2011–2015, od 2017: Komisarz Alex – podkomisarz Lucyna Szmidt
  • 2013: Mój biegun – Urszula Mela, mama Janka
  • 2015: Ziarno prawdy – Barbara Sobieraj
  • 2015: Żyć nie umierać – Małgorzata Zaręba
  • 2016: Po prostu przyjaźń – Magda
  • 2018: Rojst – Helena
  • 2019: Motyw – prokurator Olga
  • od 2021: Stulecie Winnych – Mania Winna-Bartosiewicz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

6 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Unknown author