888 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Zbigniew Zamachowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Zbigniewa Zamachowskiego

Zbigniew Zamachowski jest polskim aktorem filmowym i teatralnym. Urodził się 17 lipca 1961 roku w Brzezinach.

Wykształcenie

W 1985 roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera teatralna

W 1980 roku swoją autorską piosenką zdobył II nagrodę na festiwalu w Opolu, wielokrotnie brał udział w Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu. W teatrze zadebiutował w grudniu 1983 roku, jeszcze w trakcie studiów wiążąc się z Teatrem Studyjnym '83 w Łodzi, gdzie początkowo przygotowywał muzykę do spektakl Bal manekinów w reżyserii Bogdana Michalika. Zagrał tam również Mikołaja w Płatonowie w reżyserii Macieja Prusa. Po studiach pracował w Teatrze Studio, między innymi w spektaklach Opera za trzy grosze, Usta milczą, dusza śpiewa, Działanie uboczne. W 1997 dostał się do Teatru Narodowego, gdzie zagrał, między innymi, w Ślubie Gombrowicza w reżyserii Jerzego Grzegorzewskiego. Dwa lata później fenomenalnie wcielił się w postać Bohatera w Kartotece Tadeusza Różewicza w reżyserii Kazimierza Kutza. W Teatrze Narodowym Zamachowski pracuje do dziś, a w swoim dorobku teatralnym ma kilkadziesiąt ról, za które zdobył liczne nagrody i wyróżnienia. W 1988 zadebiutował w Teatrze Telewizji w spektaklu Wiosenne wody Iwana Turgieniewa w reżyserii Andrzeja Maja. Aktor ma na swoim koncie wiele ważnych ról zagranych właśnie w teatrze telewizyjnym. Występował gościnnie również na deskach Teatru Scena Prezentacje w Warszawie.

Kariera filmowa

Przed kamerą zadebiutował w wieku 20 lat w filmie Krzysztofa Rogulskiego, Wielka majówka. W latach 80. i 90. zagrał w wielu polskich filmach zarówno niewielkie role, jak i ważniejsze, pokazujące jego wielki talent dramatyczny. Uważa się, że jedne z najlepszych swoich filmowych kreacji stworzył w filmach Krzysztofa Kieślowskiego – Dekalogu X i Trzech kolorach. Białym. W 1991 roku aktor został nominowany przez Europejską Akademię Filmową do nagrody Feniksa za rolę w filmie Ucieczka z kina Wolność, za rolę w którym uzyskał także nominację do nagrody Złotych Lwów. Nagrodę tę zdobył jednak dopiero trzy lata później za rolę w filmie Zawrócony. Od początków swojej kariery filmowej starannie dobierał swoje role. Mimo to wystąpił w imponującej liczbie filmów, za które wiele razy zostawał nagradzany. Jest laureatem najważniejszych polskich nagród filmowych i telewizyjnych. W 1993 roku został nagrodzony Złotą Kaczką, w 1994 otrzymał nagrodę Złotych Lwów, w latach 1993, 1996, 1997 wręczano mu Wiktora, a na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych doceniono go dwukrotnie jako najlepszego aktora pierwszoplanowego. Najbardziej znane filmy, które ugruntowały jego zawodową pozycję to między innymi Pułkownik KwiatkowskiSzczęśliwego Nowego JorkuOgniem i mieczemCześć, Tereska , Wiedźmin (2002), Zmruż oczySkazany na bluesaPokłosie oraz Bogowie. Jest również aktorem dubbingowym. Najbardziej znaną postacią, jakiej użyczył głosu jest Shrek z animowanej superprodukcji o tym samym tytule i kilku kontynuacjach tej odnoszącej na całym świecie sukcesy animacji. Zbigniew Zamachowski przez lata uchodził za jednego z najzdolniejszych i najbardziej lubianych polskich aktorów.

Inne działalności

Zamachowski znajduje czas na działalność pedagogiczną – jest wykładowcą piosenki aktorskiej w warszawskiej Akademii Teatralnej. Od kwietnia 2008 roku jest Członkiem Rady Fundacji Centrum Twórczości Narodowej. Zamachowski realizuje się również jako poeta, muzyk i kompozytor. W 2013 roku miał również przygodę z telewizją. Przez 7 miesięcy, wraz ze swoją żoną Moniką Zamachowską, prowadził program śniadaniowy Pytanie na śniadanie.

Życie prywatne

Aktor uchodzi za bardzo skrytą osobę. Ojciec Zbigniewa Zamachowskiego popełnił samobójstwo, gdy przyszły aktor miał 18 lat. Według niektórych mediów Zbigniew był świadkiem tego zdarzenia. Sam zainteresowany nigdy osobiście nie skomentował tych wydarzeń. Był żonaty trzykrotnie. Pierwszą żoną gwiazdora była Anna Komornicka. Ich małżeństwo rozpadło się po niecałych 3 latach. Drugą wybranką została Aleksandra Justa, z którą Zbigniew ma czworo dzieci. Małżeństwo rozpadło się w atmosferze wielkiego skandalu. Aktor jeszcze przed rozwodem związał się bowiem z prezenterką telewizyjną. Moniką Richardson, która również była mężatką. To właśnie dla dziennikarki Zamachowski postanowił rozejść się z dotychczasową żoną. Richardson i Zamachowski pobrali się w 2014 roku i od tej pory ich małżeństwo jest w ciągłym centrum zainteresowania mediów i portali plotkarskich.

Wybrana filmografia

  • 1981: Wielka majówka – Rysiek
  • 1982: Popielec – Latac
  • 1986: Pierścień i róża – książę Bulbo
  • 1990: Seszele – Stefek
  • 1993: Trzy kolory: Niebieski – Karol
  • 1993: Trzy kolory: Biały – Karol
  • 1994: Trzy kolory: Czerwony – Karol
  • 1999: Ogniem i mieczem – Pan Wołodyjowski
  • 2001: Wiedźmin – Jaskier
  • 2003: Zmruż oczy – Jasiek
  • 2005: Skazany na bluesa – pan Henio
  • 2006: Dublerzy – Stanisław Góraj
  • 2008: Boisko bezdomnych – Andrzej Zakrzewski
  • 2009: Operacja Dunaj – kapitan Czesław Grążel
  • 2009: Popiełuszko. Wolność jest w nas – Ireneusz
  • 2013: Wałęsa. Człowiek z nadziei – Nawiślak
  • 2014: Bogowie – Stanisław Pasyk
  • 2014: Jack Strong – pułkownik Gendera
  • 2017: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – Ryszard „Ricky” Poprawa
  • 2018: Pitbull. Ostatni pies – Gawełek
  • 2019: Kurier – pułkownik Antoni Chruściel „Monter”

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

41 − 34 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Jack lodz.