1107 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Marek Kondrat życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Marka Kondrata

Marek Kondrat jest polskim aktorem. Urodził się 18 października 1950 roku w Krakowie.

Wykształcenie

W 1972 roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Kariera

W 1961 roku, jako 11-letni chłopiec, zadebiutował w filmie Historia żółtej ciżemki. Rok później był wystąpił w filmie Między brzegami, a w 1965 roku w serialu Wojna domowa. Po ukończeniu studiów aktorskich zaczął współpracę z Teatrem Śląskim w Katowicach. A od 1973 roku na jedenaście kolejnych lat związał się z Teatrem Dramatycznym w Warszawie. Dwa lata po studiach wystąpił w produkcjach takich jak Koniec wakacji, Pacyfik i Zaklęte rewiry. Popularność przyniosły mu między innymi film Smuga cienia, serial C.K. Dezerterzy oraz występy w Kabarecie Olgi Lipińskiej. W 1984 roku po raz pierwszy wcielił się w jedną ze swoich najbardziej znanych ról - Adasia Miauczyńskiego w obrazie Dom wariatów (kolejnymi filmami z tą postacią były: Dzień Świra i Wszyscy jesteśmy Chrystusami). W latach 80. Kondrata można było oglądać także na scenach francuskich. W latach 1988–1991 zagrał też jedną z głównych ról serialowych w filmie telewizyjnym zatytułowanym W labiryncie. W 1992 roku wystąpił w głośnym filmie Władysława Pasikowskiego - Psy. Produkcja ta otworzyła Kondratowi furtkę do nowej kategorii filmowej - stał się bowiem głównym aktorem nowego polskiego kina sensacyjno-gangsterskiego. W 1999 roku wyreżyserował swój pierwszy film zatytułowany Prawo Ojca. W tym samym roku zagrał w hicie komediowym Kiler-ów 2-óch w reżyserii Juliusza Machulskiego oraz w kolejnym filmie tego twórcy zatytułowanym Pieniądze to nie wszystko. Kondrat przez ponad 3 dekady należał do najbardziej cenionych polskich aktorów. W 2007 roku oficjalnie ogłosił zakończenie kariery aktorskiej. Jego ostatnią rolą był występ w Małej maturze 1947.

Inne działalności

W 1998 roku rozpoczął współpracę z ING Bankiem Śląskim, którego jest jednym z głównych ambasadorów medialnych. Aktor jest wielkim pasjonatem win. Po zakończeniu kariery aktorskiej aktor postanowił zająć się nim zarobkowo. Ukończył kurs konesera win w Bordeaux i od kilku lat prowadzi własną firmę - Kondrat Wina Wybrane. Jest współautorem książek: Odkrywanie smaku oraz Winne strony. Opowieść o pasji, która zmieniła życie.

Życie prywatne

Pierwszą żoną aktora była Ilona Ludgarda Gagajek. Para ma dwoje synów: Mikołaja i Wojciecha. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu. W 2011 roku o życiu prywatnym aktora zrobiło się głośno. Powodem medialnego szumu był nowy związek Kondrata z Antoniną Turnau - córką muzyka, Grzegorza Turnaua. Wybranka aktora jest od niego młodsza o 38 lat. W 2015 roku para wzięła ślub, a trzy lata później urodziła się ich córka, Helena.

Wybrana filmografia

  • 1961: Historia żółtej ciżemki − Wawrzek
  • 1962: Między brzegami − Piotrek
  • 1974: Koniec wakacji − Staszek Chmielewski, kuzyn Jurka
  • 1975: Zaklęte rewiry − Roman Boryczko
  • 1976: Smuga cienia − kapitan Joseph Conrad-Korzeniowski
  • 1977: Pokój z widokiem na morze − działacz młodzieżowy
  • 1977: Sprawa Gorgonowej − Czaykowski, „pasierb” Csali
  • 1980: Królowa Bona − Andrzej Frycz-Modrzewski
  • 1981: Człowiek z żelaza − Grzenda
  • 1982: Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny − Andrzej Frycz-Modrzewski
  • 1985: C.K. Dezerterzy − Jan Kania
  • 1985: Mrzonka − aktor Durasz
  • 1986: Tulipan − homoseksualista, klient szewca (odc. 6)
  • 1986: Weryfikacja − reportażysta Marek Labus
  • 1987: Dorastanie − prawnik Marek
  • 1988–1991: W labiryncie − Adam Racewicz
  • 1988: Teatrum wiele tu może uczynić... − Wojciech Bogusławski
  • 1988: Spadek − wikary
  • 1989: Czarny wąwóz − narrator
  • 1989: Lawa − Literat I w Salonie Warszawskim
  • 1989: Po upadku. Sceny z życia nomenklatury − kapitan Korczak
  • 1989: Po własnym pogrzebie − łącznik ze Lwowa
  • 1991: V.I.P. − aktor Marek grający księcia Poniatowskiego
  • 1993: Człowiek z... − Jan Walasiak
  • 1994: Panna z mokrą głową − Henryk Borowski, ojciec Irenki
  • 1994: Panna z mokrą głową (serial) − Henryk Borowski, ojciec Irenki
  • 1994: Szczur − Nieznajomy
  • 2000: Weiser − Paweł Heller
  • 2000: Ogniem i mieczem (serial) − Jan II Kazimierz Waza
  • 2001: Marszałek Piłsudski − dziennikarz przeprowadzający wywiad z Piłsudskim
  • 2001: Pieniądze to nie wszystko − Tomasz Adamczyk
  • 2002: Dzień świra − Adaś Miauczyński
  • 2002: Haker − Burza, inspektor policji
  • 2003: Superprodukcja − Volksdeutsch
  • 2004: Trzeci − Stary
  • 2005: Solidarność, Solidarność... − Marek (odc. 1)
  • 2005: Wróżby kumaka − Marczak
  • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami − Adaś Miauczyński (55-letni)
  • 2007: Ryś − Kreda
  • 2007: Latarnik − negocjator
  • 2010: Mała matura 1947 − profesor Matoń

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 8

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek.