954 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Mila Kunis życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mili Kunis

Mila Kunis, a właściwie Milena Markovna Kunis, jest amerykańską aktorką. Urodziła się 14 sierpnia 1983 roku w Czerniowcach.

Dzieciństwo

Mila urodziła się na terenie ówczesnej Ukraińskiej SRR w Związku Radzieckim. W 1991 roku, gdy Mila miała 8 lat, wraz z rodziną przeprowadziła się do Los Angeles.

Kariera

Swoje pierwsze kroki na scenie stawiała, grając niewielkie role w szkolnych przedstawieniach oraz w reklamach telewizyjnych. Na dużym ekranie debiutowała w krótkometrażowym dramacie Make a Wish, Molly w 1994 roku. W tym samym roku zagrała też w jednym z odcinków popularnego serialu Dni naszego życia. Pojawiła się również w pojedynczych odcinkach takich seriali jak Hudson Street, Słoneczny patrol oraz w filmie telewizyjnym Pirania. W 1996 roku wystąpiła w komedii familijnej Muskularny Święty Mikołaj. Rok później zagrała w filmie Kochanie, zmniejszyliśmy siebie, a następnie pojawiała się w takich serialach jak Strażnik Teksasu, Belfer z klasą czy Siódme niebo. W 1998 roku zagrała w filmie Gia u boku samej Angeliny Jolie, następnie w komedii Odkrycie Profesora Krippendorfa oraz w horrorze Milo. Przełomowy dla początkującej aktorki okazał się rok 1998. Wtedy to dołączyła do obsady serialu Różowe lata 70. Rola Jackie, bogatej, rozpuszczonej, zadufanej w sobie i egoistycznej nastolatki przyniosła Kunis prawdziwą sławę. W serialu grała przez wszystkie 8 sezonów, dorastając na planie wśród starszych, pełnoletnich już kolegów. Rola przyniosła jej 7 nominacji do nagród Teen Choice. Po zakończeniu emisji Różowych lat 70. w 2007 roku zagrała w komedii Gdy zgaśnie namiętność oraz filmie Przeprowadzka McAllistera. Rok później wystąpiła w komedii romantycznej Chłopaki też płaczą oraz w ekranizacji gry komputerowej Max Payne. W 2010 roku zagrała jedną z głównych postaci w filmie psychologicznym w reżyserii Darrena Aronofsky’ego Czarny łabędź. Za swoją kreację otrzymała statuetkę Saturna oraz nagrodę na MFF w Wenecji za najlepszy debiut aktorski. Została ponadto nominowana do Złotego Globu i nagrody Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych dla najlepszej aktorki drugoplanowej. Rok później wcieliła się w główną rolę w filmie To tylko seks, gdzie partnerował jej Justin Timberlake. Filmografia Kunis bardzo powiększyła się w krótkim czasie, a ona sama stała się jedną z najpopularniejszych aktorek Hollywood. Wystąpiła jeszcze między innymi w takich filmach jak Ted, Oz: Wielki i Potężny, Jupiter: Intronizacja czy Złe mamuśki.

Życie prywatne

Aktorka przez pewien czas spotykała się z Macaulay’em Culkinem, aktorem znanym z komedii Kevin sam w domu. Związek nie przetrwał jednak próby czasu i para rozstała się. W 2015 roku Kunis poślubila Ashtona Kutchera, aktora poznanego na planie serialu Różowe lata 70. Małżeństwo ma dwoje dzieci: córkę, Wyatt Isabelle oraz syna, Dmitrija Portwooda Kutchera.

Wybrana filmografia

  • 1996: Muskularny Święty Mikołaj – Sarah
  • 1997: Kochanie, zmniejszyliśmy siebie – Jill
  • 1998: Odkrycie profesora Krippendorfa – Abbey Tournquist
  • 2001: Sztuka rozstania – Basin
  • 2002: American Psycho II – Rachelle Newman
  • 2007: Gdy zgaśnie namiętność – Nikki
  • 2007: Boot Camp – Sophie
  • 2007: Przeprowadzka McAllistera – Michelle McAllister
  • 2008: Chłopaki też płaczą – Rachel Jansen
  • 2008: Max Payne – Mona Sax
  • 2009: Ekstrakt – Cindy
  • 2010: Księga ocalenia – Solara
  • 2010: Nocna randka – Whippit
  • 2010: Czarny łabędź – Lily
  • 2011: To tylko seks – Jamie
  • 2012: Ted – Lori Collins
  • 2013: Oz: Wielki i potężny – Theodora
  • 2013: Więzy krwi – Natalie
  • 2013: Miasta miłości – Julia
  • 2014: Choleryk z Brooklynu – Sharon Gill
  • 2015: Jupiter: Intronizacja – Jupiter Jones
  • 2016: Złe mamuśki – Amy Mitchell
  • 2017: Złe mamuśki 2: Jak przetrwać święta – Amy Mitchell
  • 2018: Szpieg, który mnie rzucił – Stockman
  • 2020: Four Good Days – Molly
  • 2020: Breaking News in Yuba County – Nancy

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

47 − = 37

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore.