797 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ashton Kutcher życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Ashtona Kutchera

Ashton Kutcher jest amerykańskim aktorem. Urodził się 7 lutego 1978 roku w Cedar Rapids.

Kariera

Kutcher swoją przygodę z show biznesem rozpoczął od kariery w modelingu najpierw w Nowym Jorku, a później także w Los Angeles. Jako model podróżował po Europie, występując na wybiegach, między innymi, w Rzymie czy Mediolanie. Wystąpił między innymi w reklamach Calvina Kleina. W 1998 roku przeprowadził się do Los Angeles, żeby spróbować swoich sił w aktorstwie. Bardzo szybko otrzymał swoją pierwszą rolę. Jeszcze w tym samym roku dołączył do obsady serialu Różowe lata 70., gdzie wcielił się w postać nastolatka, Michaela Kelso. Serial okazał się dużym hitem, a sam Kutcher za swoją rolę był wielokrotnie nominowany, między innymi, do nagród Kids' Choice i Teen Choince oraz Young Artist Award. Produkcja otworzyła mu furtkę do dalszej kariery. W międzyczasie młody aktor dostawał już intratne propozycje. Kutcher zrezygnował z występu w serialu w 8. sezonie, chcąc skoncentrować się na swojej karierze filmowej. Po raz pierwszy na dużym ekranie Ashton pojawił się w 1999 roku Już nadchodzi. Rok później pojawił się w komedii Stary, gdzie moja bryka?. W kolejnych latach grał głównie w komediach, takich jak Nowożeńcy, Fałszywa dwunastka czy Córka mojego szefa. W 2004 roku po raz pierwszy pojawił się w produkcji innej niż komediowa. Wystąpił w thrillerze Efekt motyla, w którym wcielił się w postać Evana Treborna, mężczyzny który posiada zdolność podróżowania w czasie. Aktor udowodnił, że nie jest aktorem wyłącznie komediowym i potrafi zaprezentować się w poważniejszych gatunkach. Dzięki temu poszerzył się dla niego rynek potencjalnego zatrudnienia. Od tamtego czasu aktor zagrał w takich filmach jak: Zupełnie jak miłość, Zgadnij kto, Co się zdarzyło w Las Vegas, Amerykańskie ciacho, Walentynki, Pan i Pani Killer, Sylwester w Nowym Jorku, Sex Story czy biograficznej produkcji Jobs, gdzie wcielił się w postać wizjonera i założyciela firmy Apple, Steve'a Jobsa. W 2016 roku dostał angaż do produkcji Netflixa pt. The Ranch, gdzie wcielał się w postać Colta, głównego bohatera, który wraz z bratem postanawia prowadzić rodzinne ranczo. Na planie serialu Kutcher ponownie spotkał się z wieloma przyjaciółmi z obsady Różowych lat siedemdziesiątych, między innymi, z Dannym Mastersonem czy Kurtwooden Smithem.

Życie prywatne

Aktor od początku swojej kariery w show biznesie wzbudza zainteresowanie mediów. Spotykał się z wieloma sławnymi aktorkami, między innymi, January Jones, Ashley Scott, Brittany Murphy i Amy Smart. Jednym z najgłośniejszych jego związków był ten ze starszą od niego o 16 lat aktorką, Demi Moore. Para zaczęła spotykać się w 2003 roku, a już dwa lata później zakochani wzięli ślub. Gwiazdy były małżeństwem przez 7 lat, jednak związek nie przetrwał próby czasu. Jednym z powodów rozpadu małżeństwa było publiczne ujawnienie zdrady Kutchera z modelką Sarą Leal. W 2011 roku Moore i Kutcher ogłosili separację, a dwa lata później sfinalizowali rozwód. Od 2012 aktor związany jest z Milą Kunis, aktorką poznaną w 1998 roku na planie serialu Różowe lata siedemdziesiąte. Para pobrała się w 2015 roku. Mają dwójkę dzieci: córkę Wyatt Isabelle oraz syna Dimitriego Portwooda.

Wybrana filmografia

  • 1999: Już nadchodzi – Louie
  • 2000: Tam, gdzie ty – Jim Morrison
  • 2000: Stary, gdzie moja bryka? – Jesse Montgomery III
  • 2001: Strażnicy Teksasu – George Durham
  • 2003: Nowożeńcy – Tom Leezak
  • 2003: Fałszywa dwunastka – Hank
  • 2003: Córka mojego szefa – Tom Stansfield
  • 2004: Efekt motyla – Evan Treborn
  • 2005: Zupełnie jak miłość – Oliver Martin
  • 2005: Zgadnij kto – Simon Green
  • 2006: Patrol – Jake Fischer
  • 2006: Bobby – Fisher
  • 2008: Co się zdarzyło w Las Vegas – Jack Fuller
  • 2009: W obliczu przeznaczenia – Walter
  • 2009: Amerykańskie ciacho – Nikki Harper
  • 2010: Walentynki – Reed Bennet
  • 2010: Pan i Pani Kiler – Spencer Aimes
  • 2011: Sylwester w Nowym Jorku – Randy
  • 2011: Sex Story – Adam
  • 2013: Jobs – Steve Jobs
  • 2014: Annie – Simon Goodspeed
  • 2016–2020: The Ranch – Colt

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 3 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: David Shankbone.