1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Matylda Damięcka życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Matyldy Damięckiej

Matylda Damięcka jest polską aktorką. Urodziła się 10 czerwca 1985 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Jest absolwentką warszawskiej Akademii Teatralnej, którą ukończyła w 2008 roku.

Rodzina

Matylda urodziła się w rodzinie o aktorskich tradycjach. Aktorami byli jej dziadkowie i rodzice, Maciej i Joanna Damięccy. Zawodowym aktorem odnoszącym sukcesy w branży jest też jej brat - Mateusz. Znanymi aktorami są też stryj Damian oraz stryjeczny brat Grzegorz Damięcki.

Kariera

Pierwsze kroki przed kamerą stawiała już jako dziecko, występując na planie serialu dla dzieci i młodzieży zatytułowanego Wow u boku brata, Mateusza. Trzy lata później dała gościnny występ w jednym z odcinków serialu Dom i wtedy zaczęła się jej kariera na szklanym ekranie. W kolejnych latach pojawiała się w takich serialach, jak: Marzenia do spełnieniaNa dobre i na złe czy Zaginiona. Przełomowa w karierze młodej aktorki rola nadarzyła się w 2003 roku, kiedy dołączyła do obsady serialu Na Wspólnej, gdzie przez trzy kolejne lata grała pierwszoplanową postać Karoliny Brzozowskiej. Rola przyniosła jej ogólnopolską popularność i rozpoznawalność. Ostatni raz na planie produkcji pojawiła się w 2007 roku. Jeszcze w 2003 zagrała koleżankę tytułowej Zaginionej w serialu z Janem Fryczem i Danutą Stenką.

W 2007 roku wystąpiła gościnnie w roli prostytutki w serialu Tylko miłość, a rok później roku dołączyła do obsady wojenno-historycznego serialu Czas honoru. Przez rok pracowała na planie Na dobre i na złe, gdzie wcielała się w postać Aśki Dudy. W 2017 roku można ją było oglądać w kryminalno-sensacyjnym serialu Wataha z Marcinem Dorocińskim w roli głównej.

W 2009 roku nastąpił debiut Damięckiej na dużym ekranie. Zagrała w filmie zatytułowanym Królowa Śniegu, gdzie wcieliła się w postać Dżany. Była to pierwsza i do tej pory ostatnia produkcja pełnometrażowa z udziałem aktorki.

Przez długi czas Matylda dzieliła pracę na planach seriali z działalnością teatralną. Współpracowała z Teatrem Nowym, Teatrem Kamienicą, Teatrem Scena Prezentacje, Teatrem Druga Strefa oraz Tarnowskim Teatrem im. Ludwika Solskiego.

Inne talenty

Aktorka jest utalentowana muzycznie. Zaśpiewała gościnnie w utworze Nie nie nie zespołu Monopol, a w 2013 roku brała udział w koncercie poświęconym Davidowi Bowie. Oprócz tego zajmuje się rysowaniem i grafiką, a jej dzieła można oglądać na Intagramie aktorki. Damięcka użycza swojego głosu w projektach dubbingowych - można ją było usłyszeć w takich produkcjach jak: Harry Potter i Zakon FeniksaStorm HawksNiezły kanałFallout 3TrooArcher czy Percy Jackson i Bogowie.

Życie prywatne

O życiu uczuciowym Matyldy niewiele wiadomo, aktorka bardzo chroni ten aspekt swojego życia. Rzadko pojawia się na wydarzeniach i imprezach branżowych oraz udziela wywiadów.

Wybrana filmografia

  • 1996: Dom jako córka Należytego (odc. 15)
  • 2001-2002: Marzenia do spełnienia jako Matylda Pawelczyk
  • 2002: Na dobre i na złe jako Dominika Grudzińska
  • 2003: Zaginiona jako Matylda Rogulska, koleżanka Uli
  • 2003-2007: Na Wspólnej jako Karolina Brzozowska, córka Barbary i Andrzeja
  • 2007: Tylko miłość jako prostytutka
  • 2008: Czas honoru jako Wisia Buczkowska, żona Edwarda
  • 2009: Królowa Śniegu jako Dżan
  • 2010-2011: Na dobre i na złe jako Aśka Duda
  • 2013: SkarLans
  • 2017: Wataha jako strażniczka Boczarska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

42 + = 44

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta