1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Mateusz Damięcki życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mateusza Damięckiego

Mateusz Damięcki jest polskim aktorem. Urodził się 19 maja 1981 roku w Warszawie.

Wykształcenie

W 2004 roku ukończył Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza.

Rodzina

Mateusz urodził się w rodzinie o aktorskich tradycjach. Aktorami byli jego dziadkowie i rodzice, Maciej i Joanna Damięccy. Aktorstwo wybrała też jego młodsza siostra Matylda. Znanymi aktorami są też stryj Damian oraz stryjeczny brat Grzegorz Damięcki.

Kariera

Swoją przygodę z aktorstwem zaczął już jako mały chłopiec. W latach 1988-1991 użyczał głosu postaci Krzysia w kreskówce Nowe przygody Kubusia Puchatka. Debiut na dużym ekranie zaliczył w 1993 roku w filmie Łowca. Ostatnie starcie. W tym samym czasie grał również w serialach: Czterdziestolatek - dwadzieścia lat później i młodzieżowym Wow, gdzie zobaczyć można było też jego siostrę, Matyldę. W latach 90. wystąpił jeszcze w takich serialach jak: Matki, żony i kochankiKlanPolicjanci czy Na dobre i na złe. W 2000 roku Damięcki zagrał w rosyjskiej produkcji Córka kapitana, a niedługo potem pojawił się także w Przedwiośniu w roli Cezarego Baryki. Rola ta przyniosła mu rozgłos i wielką popularność w kraju. Dzięki tej kreacji pojawiły się kolejne propozycje współpracy ze znanymi twórcami filmowymi. W 2005 roku wcielił się w Wiktora Miłosza w filmie Karol. Człowiek, który został papieżem, a w kolejnych latach wystąpił w takich produkcjach jak: Krótka histeria czasuNie kłam, kochanie oraz Jutro idziemy do kina. 2009 rok przyniósł mu szansę zagrania głównej roli w tanecznym romansie Kochaj i tańcz u boku Izy Miko.

Równocześnie prężnie rozwijał swoją karierę telewizyjną, występując w wielu polskich serialach. Do najpopularniejszych z nich należą: Egzamin z życia, Hela w opałach, Pitbull, 39 i pół, Teraz albo nigdy!, Hotel 52, Prawo Agaty, Na krawędzi, Bodo i W rytmie serca. W 2014 roku dołączył do serialu Na dobre i na złe, gdzie do dziś wciela się w rolę ordynatora oddziału ginekologii.

Przez cały okres swojej kariery filmowej i telewizyjnej Damięcki pracował też na deskach scenicznych. Podczas studiów był związany z Teatrem Nowym, a w kolejnych latach dołączył także do obsady Teatru Współczesnego.

Inne dzialności

W 2007 roku wziął udział w programie Taniec z Gwiazdami, gdzie razem z Ewą Szabatin zdobył ostatecznie 3. miejsce. Damięcki użycza też swojego głosu do zagranicznych produkcji filmowych i animowanych. Mogliśmy go usłyszeć, między innymi w: Harry Potter i Komnata Tajemnic, Fantastyczna Czwórka, Wojownicze Żółwie Ninja i Jak wytresować smoka.

Życie prywatne

W 2010 roku Mateusz ożenił się z Moniką Krogulską. Para rozwiodła się zaledwie po ośmiu miesiącach małżeństwa, w maju 2011 roku. Po rozwodzie związał się z tancerką, Pauliną Andrzejewską. Zakochani wzięli ślub w 2018 roku i mają wspólnie syna Franciszka Mateusza urodzonego w tym samym roku.

Wybrana filmografia

  • 1993: Łowca. Ostatnie starcie – Janik
  • 1994: Przygody Joanny – Waldek
  • 2000: Córka kapitana – Piotr Grinjow
  • 2001: Przedwiośnie – Cezary Baryka
  • 2003: Marcinelle – Costantini
  • 2005: 1409. Afera na zamku Bartenstein – Zbyszko
  • 2005: Karol. Człowiek, który został papieżem – Wiktor Miłosz
  • 2006: Krótka histeria czasu – Tomek
  • 2007: Jutro idziemy do kina – Andrzej Skowroński
  • 2008: Czarny – Kania
  • 2009: Kochaj i tańcz – Wojtek
  • 2011: Zagubiony czas – Tomasz Limanowski
  • 2018: Miłość jest wszystkim – Zbyszek Grunwald
  • 2018: Serce nie sługa – Marek
  • 2018: Pamięć śladów – Romuald Michniewicz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

32 + = 41

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73