737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Grzegorz Damięcki życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Grzegorza Damięckiego

    Grzegorz Damięcki jest polskim aktorem teatralnym i filmowym. Urodził się 15 listopada 1967 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    W 1991 roku ukończył warszawską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. 

  3. Rodzina

    Grzegorz urodził się w rodzinie o aktorskich tradycjach. Jest synem reżyserki Barbary Borys-Damięckiej i aktora Damiana Damięckiego, wnukiem aktorów Ireny i Dobiesława Damięckich, bratankiem aktora Macieja Damięckiego oraz bratem stryjecznym aktorów Matyldy i Mateusza Damięckich.

  4. Kariera aktorska

    Po studiach dołączył do zespołu Teatru Ateneum, na deskach którego zagrał kilkadziesiąt ról. Początkujący aktor na dużym ekranie zadebiutował w 1992 roku w Szwadronie. Rok później udało mu się dołączyć do obsady międzynarodowej produkcji w reżyserii Stevena Spielberga Lista Schindlera. W kolejnych latach grywał mniejsze i epizodyczne role w filmach i serialach. W ostatnich latach popularność przyniosła mu rola Tomasza Nawrota w filmie Pakt oraz Grzegorza Molendy w serialu Belfer. Wkrótce zaczął otrzymywać więcej propozycji filmowych. W 2017 roku otrzymał szansę zagrania jednej z głównych ról w filmie Atak paniki, a następnie w komedii romantycznej Podatek od miłości. Równocześnie grywał w spektaklach teatralnych oraz produkcjach telewizyjnych. Jest również aktorem dubbingowym. Swojego głosu użyczył, między innymi, w Avengersach, Iron Manie 3 czy Thorze: Mrocznym świecie.

  5. W głębi lasu

    W 2020 roku aktor zagrał główną rolę w adaptacji powieści Harlana Cobena, W głębi lasu. Opowieść przedstawia losy warszawskiego prokuratora, Pawła Kopińskiego, który mimo upływu lat nie potrafi otrząsnąć się po stracie ukochanej siostry, zaginionej w niewyjaśnionych okolicznościach podczas obozu letniego. Gdy pod wpływem przerażającego odkrycia policja decyduje się na ponowne wszczęcie śledztwa, na jaw wychodzą głęboko skrywane rodzinne tajemnice głównego bohatera. Serial został wyprodukowany przez platformę Netflix i zyskuje bardzo pozytywne recenzje widzów i krytyków.

  6. Życie prywatne

    Jest żonaty ze scenografką, Dominiką Laskowską. Mają troje dzieci, Antoniego, Aleksandrę i Janinę.

  7. Wybrana filmografia

    • 1993: Żywot człowieka rozbrojonego – Michał Łubień
    • 1993: Lista Schindlera – sierżant SS Kunder
    • 1994: Oczy niebieskie – Jacek
    • 1995: Sukces – Grzegorz Kranach
    • 1995: Horror w Wesołych Bagniskach – Włodek
    • 2002: Chopin. Pragnienie miłości – adwokat Bourges
    • 2006: Jasminum – brat Śliwa
    • 2007: Futro – Robert Makowiecki
    • 2016: Bodo – Feliks Lande
    • 2016: Belfer – Grzegorz Molenda
    • 2017: Atak paniki – pan młody Dawid
    • 2017: 60 kilo niczego – Krzysztof Kowalik
    • 2018: Nielegalni – Kondrat Wolski
    • 2018: Podatek od miłości – Marian
    • 2020: W głębi lasu – Paweł Kopiński

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 74 = 76

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Serecki.