1605 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Millie Bobby Brown życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Millie Bobby Brown

Millie Bobby Brown jest brytyjską aktorką. Urodziła się 19 lutego 2004 roku w Marbelli.

Kariera

Zadebiutowała w 2013 roku rolą młodej Alice w serialu pt.: Once Upon a Time in Wonderland. Następnie wcieliła się w główną rolę w paranormalnym serialu Intruders. Również w roku 2014 zagrała gościnnie w znanej produkcji kryminalnej Agenci NCIS. W role epizodyczne wcieliła się też w dwóch innych popularnych amerykańskich serialach: Współczesnej rodzinie i Chirurgach.

Przełomem w jej rozpoczynającej się dopiero karierze było dołączenie do obsady serialu science-fiction zatytułowanego Stranger Things. W wielkim przeboju Netfliksa Brown wcieliła się w rolę Jedenastki, a za stworzoną przez siebie kreację została wyróżniona nagrodą Emmy dla „aktorki drugoplanowej w serialu” oraz nagrodami Screen Actors Guild Award i Saturna za „najlepszy występ młodej aktorki”. Millie zyskała sympatię widzów na całym świecie, a jej nazwisko zaczęło pojawiać się w rankingach najbardziej utalentowanych gwiazd młodego pokolenia. Później zagrała w pierwszym w swojej karierze filmie pełnometrażowym - kinowej Godzilli II: Królu potworów, gdzie pojawiła się u boku Kyle'a Chandlera i Very Farmigi. Produkcja ta nie odniosła niestety sukcesu i przeszła w świecie filmu bez większego echa. Nie zniechęciło to jednak młodej i ambitnej aktorki, która już rok później ponowiła współpracę z Netfliksem i zagrała tam główną rolę w komedii kryminalnej Enola Holmes. Na planie pojawiły się takie gwiazdy jak Henry Cavill, Sam Claflin czy Helena Bonham Carter. Tym razem produkcja z udziałem Millie odniosła wielki sukces, a film stał się jednym z najczęściej i najchętniej oglądanych komedii w 2020 roku na platformie Netlix. Brown nie tylko gra w nim główną rolę, ale również jest jedną z producentek.

Aktywizm

Pomimo swojego młodego wieku Brown głośno wygłasza poglądy na tematy bliskie swojemu sercu. Aktorka jest najmłodszą w historii Ambasadorką Dobrej Woli UNICEF. Na swoich profilach społecznościowych często porusza ważne społecznie tematy. Zaangażowanie społeczne zapewniło jej miejsce na liście najbardziej wpływowych osobowości magazynu „Time” - jest najmłodszą w historii osobą, która znalazła się w tym zestawieniu.

Życie prywatne

W 2018 roku Millie rozstała się po sześciu miesiącach związku z wokalistą Jacobem Satoriusem. Dwa lata później spotykała się z dwa lata starszym synem znanego zawodnika rugby, Josephem Robinsonem. Para rozstała się jednak, a miejsce byłego partnera zajął syn Jona Bon Jovi - Jake Bongiovi.

Wcześniej media spekulowały na temat relacji między Millie a jej kolegą z planu serialu Stranger Things - Finnem Wolfhardem - ale aktorka zdementowała te plotki. Łączono ją również z synem Davida Beckhama - Romeo. Okazało się jednak, że łączy ich jedynie przyjaźń.

Wybrana filmografia

  • 2013: Once Upon a Time in Wonderland – młoda Alicja
  • 2014: Intruders – Madison O'Donnell
  • 2014: Agenci NCIS – Rachel Barnes
  • 2015: Współczesna rodzina – Lizzie
  • 2015: Chirurdzy – Ruby
  • od 2016: Stranger Things – Jedenastka / Jane Ives / Jane Hopper
  • 2019: Godzilla: King of the Monsters – Madison Russell
  • 2020: Enola Holmes – Enola Holmes
  • 2021: Godzilla kontra Kong – Madison Russell

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 20 = 24

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore