1605 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Marta Żmuda Trzebiatowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Marty Żmudy Trzebiatowskiej

Marta Żmuda Trzebiatowska jest polską aktorką. Urodziła się 26 lipca 1984 roku w Człuchowie.

Wykształcenie

W 2007 roku ukończyła Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Kariera

Przed kamerą zadebiutowała już w trakcie studiów, pojawiając się w serialach Dwie strony medalu, Fałszerze. Powrót sfory i Magda M. Rozpoznawalność zyskała dzięki roli Oli w serialu Twarzą w twarz, w którym zagrała u boku Pawła Małaszyńskiego. Następną większą rolą serialową była ta w serialu Teraz albo nigdy! W tym samym roku wystąpiła w komedii romantycznej Nie kłam, kochanie z Piotrem Adamczykiem. To właśnie ta produkcja sprawiła, że młoda aktorka została zauważona przez większą publiczność i zarazem przez kolejnych twórców filmowych. Również w 2008 roku zagrała główną rolę kobiecą w filmie Serce na dłoni w reżyserii Krzysztofa Zanussiego. Niecały rok później otrzymała swoją pierwszą nagrodę Telekamery w kategorii „Najlepsza aktorka”. W 2008 roku zwyciężyła w plebiscycie "Viva! Najpiękniejsi", zdobywając tytuł najpiękniejszej kobiety w Polsce.

Kolejnymi większymi rolami Trzebiatowskiej były kreacje, jakie stworzyła w produkcjach: Wszystko, Ciacho, Śluby panieńskie, Och, Karol 2, Wygrany, Hans Kloss. Stawka większa niż życie i Wkręceni 2. W 2014 roku dołączyła do obsady drugiej części doskonale przyjętej świątecznej komedii romantycznej Listy do M.

Jej dorobek serialowy jest imponujący. Gwiazda wystąpiła w wielu produkcjach telewizyjnych, a do najpopularniejszych z nich należą: Julia, Chichot losu, Blondynka i Na dobre i na złe.

Aktorka szybko znalazła się w gronie najpopularniejszych polskich aktorek. Była trzykrotnie nominowana do Złotej Kaczki w kategorii „aktorka”. W 2019 roku za rolę w filmie Xawerego Żuławskiego Mowa ptaków Trzebiatowska otrzymała nominację do Orła w kategorii „Najlepsza drugoplanowa rola kobieca”.

W trakcie swojej kariery filmowej i serialowej Marta nie przestaje grać na deskach teatralnych.

Inne działalności

W 2008 roku wzięła udział w ósmej edycji programu Taniec z Gwiazdami, w którym jej tanecznym partnerem był Adam Król. Duet zajął ostatecznie 3. miejsce w show.

Aktorka wystąpiła w kilku teledyskach polskich muzyków, takich jak: Piotr Rogucki, Natalia Kukulska czy zespół Afromental.

Życie prywatne

Przez wiele lat była związana z Adamem Królem, którego poznała w 2005 roku. Uczucie między tancerzem a aktorką nie przetrwało jednak próby czasu i w 2013 roku para postanowiła się rozstać. Niedługo potem Marta poznała aktora Kamila Kulę, z którym wzięła ślub w 2015 roku. Małżonkowie mają wspólnie syna i córkę. Para stara się chronić swoją prywatność i rzadko kiedy wypowiada się publicznie na temat swojego związku i rodziny.

Wybrana filmografia

  • 2005: Dom niespokojnej starości – Bella
  • 2006–2007: Dwie strony medalu – Iza Dorosz
  • 2006: Magda M. – Jagoda Rajewska
  • 2007: Twarzą w twarz – Halina „Ola” Słomińska
  • 2008: Nie kłam, kochanie – Ania
  • 2008: Serce na dłoni – Małgorzata
  • 2008–2009: Teraz albo nigdy! – Marta Orkisz
  • 2009: Wszystko – Monika
  • 2010: Ciacho – Basia
  • 2010: Śluby panieńskie – Klara, siostrzenica Dobrójskiej
  • 2011: Och, Karol 2 – Paulina
  • 2011–2012: Julia – Monika Miller, partnerka Jana
  • 2012: Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć – Elsa Krause
  • 2014: Ojciec Mateusz – doktor Izabela Nejman
  • 2015: Przyjaciółki –Natalia, partnerka Pawła
  • 2015: Wkręceni 2 – Czesława Zmrażdżycka
  • 2015: Listy do M. 2 – Monika, narzeczona „Reda”
  • 2018: Na dobre i na złe – doktor Hanna Sikorka
  • 2019: Mowa ptaków – Jakubcowa

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 + = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek