666 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Paweł Małaszyński życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Pawła Małaszyńskiego

    Paweł Małaszyński jest polskim aktorem. Urodził się 26 czerwca 1976 roku w Szczecinku.

  2. Wykształcenie

    Przez pół ro­ku stu­dio­wa­ł pra­wo na Uniwersytecie Białostockim. W latach 1997–1998 uczył się w policealnym studium aktorskim L’Art studiO. W 2002 roku ukończył wrocławską filię Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

  3. Kariera

    Po ukończeniu PWST zaczął pracę w warszawskim Teatrze Kwadrat, na deskach którego zadebiutował w 2003 roku w spektaklu Sługa dwóch panów Goldoniego w reżyserii Waldemara Matuszewskiego. Następnie wystąpił w Teatrze Telewizji w przedstawieniach: Pamiętnik z powstania warszawskiego i Tajny agent. Na dużym ekranie zadebiutował w drobnych rolach w filmach: Kameleon w reżyserii Janusza Kijowskiego jako narkoman i Pianista Romana Polańskiego jako mężczyzna w getcie. Później długo grywał epizodyczne role w takich produkcjach jak Wiedźmin czy M jak miłość. W 2003 roku otrzymał większą rolę w filmie Biała sukienka, w której wcielił się postać księdza. Przełomem w karierze początkującego aktora okazał się rola w popularnym serialu Oficer w reżyserii Macieja Dejczera, gdzie wcielił się w rolę bezwzględnego gangstera. Serial sprawił, że Małaszyński dał się poznać szerszej publiczności i zaczął otrzymywać kolejne propozycje zawodowe. W 2005 roku dołączył do obsady serialu Magda M., w którym pokazał, że doskonale odnajduje się także w rolach szarmanckich romantyków. Rola prawnika przyniosła mu przyznawaną przez magazyn „Viva” nagrodę Viva Najpiękniejszy 2005. W 2007 zadebiutował na kinowym ekranie rolą Marcina Kruka w Świadku koronnym. Trzy lata później wystąpił w komedii Ciacho oraz w dramacie obyczajowym Skrzydlate świnie. W 2011 roku wystąpił w filmie Cezarego Pazury Weekend. W swojej karierze zagrał jeszcze w takich filmach jak: Listy do M., Katyń, Sęp czy Facet (nie)potrzebny od zaraz. Równocześnie do kariery kinowej rozwijała się jego kariera telewizyjna. Wystąpił w wielu polskich serialach, grając zarówno role epizodyczne, jak i główne. Od 2012 roku występuje jako jeden z głównych bohaterów serialu Lekarze, wcielając się w rolę chirurga Maksa Kellera. Zagrał także Czas honoru, Trzeci oficer, Misja Afganistan, Wojenne dziewczyny czy Belle Epoque. Małaszyński nadal jest aktywnym aktorem teatralnym. Widzowie mogli go oglądać w takich spektaklach jak Szalone nożyczki, Wszystko w rodzinie i Nie teraz kochanie.

  4. Życie prywatne

    W 2002 ożenił się z Joanną Chitruszko, tancerką, choreografką i pedagogiem. Para ma dwoje dzieci: syna Jeremiasza i córkę Leę. Aktor niechętnie dzieli się z mediami i fanami szczegółami z życia prywatnego. Rzadko też udziela się medialnie i pojawia na oficjalnych wydarzeniach świata show-biznesu.

  5. Wybrana filmografia

    • 2001: Kameleon – ćpun
    • 2002: Pianista – mężczyzna w getcie
    • 2003: Biała sukienka – Damian Przeździecki
    • 2007: Świadek koronny – Marcin Kruk
    • 2007: Katyń – porucznik pilot Piotr Baszkowski
    • 2010: Ciacho – Karolek
    • 2010: Skrzydlate świnie – Oskar, brat Mariusza
    • 2010: Weekend – Max
    • 2010: Latający mnich i tajemnica Da Vinci – Marcin
    • 2011: Listy do M. – Wladi
    • 2012: Sęp – Jacek Robaczewski
    • 2013: Jack Strong – Dariusz Ostaszewski
    • 2014: Facet (nie)potrzebny od zaraz – Ksawery feminista
    • 2015: Listy do M. 2 – Wladi
    • 2016: Komisja morderstw – Adam Frejncz
    • 2017: Belle Epoque – Jan Edigey-Korycki
    • 2019: Wojenne dziewczyny – „Kruk”
    • 2019: Mały Grand Hotel – operator Adam

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

59 + = 66

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta.