1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Gillian Anderson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Gillian Anderson

Gillian Anderson jest brytyjską aktorką. Urodziła się 9 sierpnia 1968 roku w Chicago.

Wykształcenie

Studiowała w Goodman Theater School w DePaul University w Chicago.

Kariera

Swoją karierę rozpoczęła od pracy na scenie. Następnie wystąpiła w dwóch krótkometrażowych filmach: Three at Once oraz A Matter of Choice. Później udało jej się dostać angaż do filmu The Turning.

Jednym z najważniejszych momentów w życiu zawodowym Anderson było dołączenie do obsady serialu Z archiwum X, gdzie wcieliła się w jedną z głównych ról - agentkę FBI Dany Scully. Rola w serialu przez długi czas była jej najbardziej znaną kreacją i przyniosła jej ogromną, międzynarodową popularność. Za rolę w tej produkcji otrzymała Złoty Glob i nagrodę Emmy. Nie chcąc się jednak zamykać na gatunek serialowy, aktorka zaczęła rozwijać swoją karierę filmową. Niestety pierwsze próby w tej branży nie były udane - zagrała w dwóch kiepsko przyjętych obrazach: Gra w serca oraz Potężny i szlachetny. Dopiero rok 2000 i występ w ekranizacji powieści Świat zabawy przyniósł jej uznanie krytyków.

Po zakończeniu emisji Z archiwum X Gillian przeniosła się do Londynu, gdzie zaczęła pojawiać się w produkcjach kostiumowych - widzowie mogli ją oglądać w: Samotni, Szkarłatnym płatku i białym, Wojnie i pokoju oraz Wielkich nadziejach. W 2013 roku otrzymała rolę policjantki w serialu Upadek, co przełamało jej ówczesną tendencję do produkcji historycznych. Później pojawiła się w kilku kinowych filmach, między innymi Amerykańskich bogach, w 2018 roku wystąpiła w komedii Szpieg, który mnie rzucił.

Powrót na szczyt popularności nadszedł rok później, kiedy to Anderson dołączyła do obsady produkowanego przez Netfliksa serialu Sex Education. Produkcja ta okazała się wielkim hitem, szczególnie przez wzgląd na tematykę, jaką poruszała oraz grę występujących w niej aktorów. Gillian wciela się tam w rolę znanej seksuolożki i matki głównego bohatera – Otisa.

W 2020 roku Anderson pojawiła się w czwartym sezonie The Crown, gdzie wcieliła się w postać Margaret Thatcher.

Życie prywatne

W 1994 roku aktorka wyszła za mąż za scenografa Clyde’a Klotza, którego poznała na planie Z archiwum X. Mają wspólnie córkę Piper. Para rozwiodła się jednak trzy lata po ślubie. W 2004 roku Anderson ponownie stanęła na ślubnym kobiercu, a jej wybrankiem został Julian Ozanne, z którym rozwiodła się niespełna trzy lata później. Następnie aktorka związała się z biznesmenem Markiem Griffithsem, z którym ma dwóch synów – Oscara i Felixa. Para rozstała się w 2012 roku.

Wybrana filmografia

  • 1993–2002, 2016, 2018: Z Archiwum X – agentka Dana Scully
  • 1998: Potęga przyjaźni – Loretta Lee
  • 1998: Gra w serca – Meredith
  • 2000: Świat zabawy – Lily Bart
  • 2005: Waleczny Celt – Kate
  • 2005: Tristram Shandy: Wielka bujda – wdowa Wadman
  • 2006: Ostatni król Szkocji – Sarah Merrit
  • 2007: W odwecie – Alice
  • 2008: Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi – Eleanor Johnson
  • 2011: Johnny English Reaktywacja – agentka Pamela ‘Pegasus’ Thornton
  • 2012: Kryptonim: Shadow Dancer – Kate Fletcher
  • 2013: Ostatnia miłość pana Morgana – Karen Morgan
  • 2017: Dom zbrodni – Magda Leonides
  • 2017: Amerykańscy bogowie – Media
  • 2018: Szpieg, który mnie rzucił – Wendy
  • 2019-2021: Sex Education – Jean Milburn
  • 2020: The Crown – Margaret Thatcher

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 2 = 3

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore