1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Katarzyna Sawczuk życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Katarzyny Sawczuk

Katarzyna Sawczuk jest polską aktorką. Urodziła się 15 września 1997 roku w Białej Podlaskiej.

Śpiew

Swoją przygodę ze sceną zaczęła już w dzieciństwie. Gdy miała sześć lat po raz pierwszy wystąpiła przed kamerami, biorąc udział w programie Od przedszkola do Opola w odcinku poświęconym twórczości Haliny Frąckowiak. W 2005 roku po raz kolejny wzięła udział w show, tym razem w odcinku z Edytą Górniak. Cztery lata później wzięła udział w talent show Mam talent, gdzie udało jej się przejść do następnego etapu, ale przygoda z programem szybko się skończyła. W 2014 roku dotarła do finału 4. edycji The Voice of Poland, w którym ostatecznie zajęła drugie miejsce.

W latach 2011-2017 występowała w warszawskim Teatrze Roma w musicalach Aladyn JR oraz Najlepsze z Romy. W 2021 roku wydała swój autorski singiel zatytułowany Tak to widzę.

Aktorstwo

Jako aktorka Kasia zadebiutowała w 2012 roku, pojawiając się w serialu Hotel 52. Na dużym ekranie pojawiła się cztery lata później w głośnym i odnoszącym sukcesy filmie Miasto 44. Również w 2014 roku wcieliła się w kolejną historyczną postać w serialu Czas honoru. Powstanie. Na potrzeby produkcji miała okazję zaśpiewać kilka utworów. W 2015 zagrała Łucję w serialu Skazane oraz dołączyła do stałej obsady serialu Barwy szczęścia, wcielając się w postać Julity. Na planie tej produkcji pracuje do dziś. W tym samym roku zagrała w filmie Córki dancingu w reżyserii Agnieszki Smoczyńskiej.

W kolejnych latach występowała w większej liczbie seriali, a do najpopularniejszych z nich należą; Na dobre i na złe, Pierwsza miłość, Belfer, Na noże, Zakochani po uszy i Echo serca.

Ostatnią pełnometrażową produkcją z udziałem Sawczuk jest komedia Jak zostać gwiazdą z 2020 roku.

Inne przedsięwzięcia

W 2017 roku aktorka wzięła udział w programie tanecznym Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, gdzie zatańczyła w parze z Wojciechem Jeschke. Niestety para odpadła już w pierwszym odcinku.

Życie prywatne

Przez pewien czas media bardzo chętnie rozpisywały się o życiu uczuciowym Kasi. Dziewczyna ma za sobą już kilka medialnych i głośnych związków. W przeszłości spotykała się z Antonim Królikowskim, Maciejem Musiałem, Patrykiem Pniewskim oraz Nikodemem Rozbickim. Od 2018 roku partnerem Sawczuk jest wokalista zespołu BeMy - Mattia Rosinski. Aktorka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, a jej profil na Instagramie obserwuje około 139 tysięcy użytkowników.

Wybrana filmografia

  • 2012–2013: Hotel 52 – Kasia, dziewczyna Łukasza
  • 2013: Na dobre i na złe – Natasza
  • 2014: Prawo Agaty – Janka, koleżanka Aleksa
  • 2014: Miasto 44 – jako zgwałcona dziewczyna
  • 2014: Czas honoru. Powstanie – Zosia
  • 2015: Skazane – Łucja Miller, córka Adama i Sylwii
  • 2015: Ojciec Mateusz – Malwina Sądecka
  • 2015: Na dobre i na złe – Nadia
  • 2015: Krew z krwi 2 – dziewczyna „Młodego”
  • 2015: Komisarz Alex – Kaśka Maj
  • 2015: Córki dancingu – Nancy
  • od 2015: Barwy szczęścia – Julita Karaś-Sałatka, żona Józka
  • 2016: Na noże – Ola Majchrzak, córka Mariana i Beaty, siostra Jacka i Edyty
  • 2016: Belfer – jako Asia Walewska
  • 2019: Zakochani po uszy – Klaudia
  • 2019: Echo serca – Agata
  • 2020: Jak zostać gwiazdą – Marta Ostrowicz „Ostra”

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

70 + = 73

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/