525 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maciej Musiał życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Macieja Musiała

    Maciej Musiał jest polskim aktorem i prezenterem telewizyjnym. Urodził się 11 lutego 1995 roku w Warszawie.

  2. Rodzina

    Maciej jest synem pary aktorów, Anny i Andrzeja Musiałów.

  3. Wykształcenie

    Pierwszym wyborem studiów aktora była filozofia na Uniwersytecie Warszawskim, naukę przerwał jednak po niecałym roku. W 2016 roku rozpoczął studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie, które ukończył w 2019 roku.

  4. Kariera

    Debiutował w serialach telewizyjnych. Pierwsze większe role otrzymał w takich serialach jak Ojciec Mateusz czy Hotel pod żyrafą i nosorożcem. Prawdziwą rozpoznawalność zyskał jednak dzięki dołączeniu do obsady cieszącego się dużą popularnością serialu Rodzinka.pl, gdzie wcielał się w rolę Tomka Boskiego. Maciej był stałym członkiem obsady produkcji przez 9 lat, czyli od pierwszego do ostatniego odcinka. Ponadto grał jeszcze w wielu serialach telewizyjnych, takich jak Hotel 52 , Krew z krwi czy Czas honoru. Na dużym ekranie zadebiutował w 2013 roku w filmie Mój biegun, gdzie zagrał główną rolę, wcielając się w postać Jasia Meli. W międzyczasie Musiał stał się jednym z najpopularniejszych polskich aktorów młodego pokolenia, który został zauważony również za granicą. W 2019 roku znalazł się na europejskiej liście magazynu „Forbes” 30 Under 30 w kategorii Rozrywka. Był jednym z producentów pierwszego polskiego serialu Netflixa zatytułowanego 1983, w którym zagrał główną rolę. W 2019 roku odniósł duży sukces, dostając angaż do międzynarodowej produkcji Wiedźmin będącej serialową ekranizacją opowieści napisanych przez Andrzeja Sapkowskiego. W serialu wcielił się w rolę sir Lazlo, występując u boku takich gwiazd jak Henry Cavill.

    Maciej Musiał jest też aktorem dubbingowym oraz prezenterem telewizyjnym. Prowadził takie programy rozrywkowe jak: Poziom 2.0, The Voice of Poland czy Kocham cię, Polsko!.

  5. Życie prywatne

    Musiał niechętnie zdradza szczegóły ze swojego życia prywatnego. Młody aktor bardzo skupia się na rozwoju zawodowym i, jak sam twierdzi, obecnie nie ma czasu na życie osobiste. Media co jakiś czas spekulują na temat jego życia miłosnego, jednak on sam nie komentuje tych doniesień.

  6. Wybrana filmografia

    • 2008: Futro – Konrad Makowiecki
    • 2011: Baby są jakieś inne – Chłopak z autokaru
    • 2011: Rodzinka.pl – Tomek Boski
    • 2013: Mój biegun – kilkunastoletni Jan Mela
    • 2014: Dzień dobry, kocham cię! – Iwo
    • 2017: Dwie korony – Młody franciszkanin
    • 2018: 1983 – Kajetan Skowron
    • 2018: Miłość jest wszystkim – Daniel Wojnar
    • 2019: Wiedźmin – Sir Lazlo

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 40 = 48

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Telemagazyn.