1064 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Mel Gibson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mela Gibsona

Reżyser i aktor amerykańsko-australijskiego pochodzenia. Jeden z najpopularniejszych aktorów w Hollywood.

Życie prywatne

Artysta urodził się 3 stycznia 1956 roku w Peekskill, jednak większość dzieciństwa spędził w Australii. Jego rodzice zdecydowali i przeprowadzce ze Stanów Zjednoczonych w ramach protestu przeciw wojnie w Wietnamie. Mel Gibson w 1977 roku ukończył National Institute of Dramatic Arts – australijską szkołę, która cieszyła się dużym uznaniem i prestiżem. W 1980 roku aktor poślubił Robyn Gibson – para ma aż siedmioro dzieci. W 2009 roku małżeństwo rozpadło się po 28 latach. Wówczas Gibson związał się z Oksaną Grigorievą, z którą spotykał się przez trzy lata (ma z nią również córkę Lucię).

Kariera artystyczna

Mel Gibson debiutował jako aktor na planie serialu telewizyjnego The Sullivans. Jego pierwszym pełnometrażowym filmem był Mad Max, w którym zagrał główną rolę. Z kolei pierwszą amerykańską produkcją Gibsona był film Bunt na Bounty.

W kolejnych latach aktor wystąpił w serii pt. Zabójcza broń, w filmie Hamlet Franca Zeffirellego. Można było go zobaczyć również w komediach m.in. Czego pragną kobiety?

W 2004 roku Mel Gibson wyreżyserował popularną produkcję – Pasję. Choć filmowa opowieść o ostatnim dniu życia Jezusa Chrystusa przez wiele środowisk została uznana za kontrowersyjną, chrześcijanie przywitali go z entuzjazmem. Kolejnym dziełem Gibsona jako reżysera był Apocalypto opowiadający o kulturze Majów. Gibson otrzymał dwie statuetki Oscara w 1996 roku – wszystko dzięki roli w filmie Braveheart. Waleczne serce.

Filmografia

  • 1977 – Summer City jako Scollop
  • 1979 – Tim jako Tim
  • 1979 – Mad Max jako Max
  • 1981 – Mad Max 2: Wojownik Szos jako Max
  • 1981 – Gallipoli jako Frank Dunne
  • 1981 – Punishment jako Rick Monroe
  • 1982 – Atak jednostki Z jako kapitan P.G. Kelly
  • 1982 – Rok niebezpiecznego życia jako Guy Hamilton
  • 1984 – Rzeka jako Tom Garvey
  • 1984 – Bunt na Bounty (The Bounty) jako Fletcher Christian
  • 1984 – Pani Soffel jako Ed Biddle
  • 1985 – Mad Max pod Kopułą Gromu jako Max
  • 1987 – Zabójcza broń (Lethal Weapon) jako Martin Riggs
  • 1988 – Tequila Sunrise
  • 1989 – Zabójcza broń 2 (Lethal Weapon 2)
  • 1990 – Air America
  • 1990 – Ptaszek na uwięzi (Bird on a Wire)
  • 1990 – Hamlet jako Hamlet
  • 1992 – Zabójcza broń 3 (Lethal Weapon 3)
  • 1992 – Wiecznie młody (Forever Young)
  • 1993 – Człowiek bez twarzy (The Man Without a Face)
  • 1994 – Maverick
  • 1995 – Braveheart. Waleczne serce (Braveheart)
  • 1995 – Pocahontas jako John Smith
  • 1996 – Okup (Ransom)
  • 1997 – Teoria spisku (Conspiracy Theory)
  • 1998 – Zabójcza broń 4 (Lethal Weapon 4)
  • 1999 – Godzina zemsty (Payback) jako Porter
  • 1999 – The Million Dollar Hotel jako agent Skinner
  • 2000 – Czego pragną kobiety (What Women Want)
  • 2000 – Uciekające kurczaki (Chicken Run)
  • 2000 – Patriota (The Patriot)
  • 2002 – Znaki (Signs)
  • 2002 – Byliśmy żołnierzami (We Were Soldiers)
  • 2003 – Śpiewający detektyw jako doktor Gibbon
  • 2004 – Pasja (The Passion of the Christ) jako legionista
  • 2006 – Apocalypto
  • 2010 – Furia (Edge of Darkness) jako Thomas Craven
  • 2011 – Podwójne życie (The Beaver) jako Walter Black
  • 2012 – Dorwać gringo (Get the Gringo) jako kierowca
  • 2014 – Niezniszczalni 3 (The Expendables 3) jako Conrad Stonebanks
  • 2016 – Przełęcz ocalonych (Hacksaw Ridge) [reżyseria]
  • 2016 – Dziedzictwo krwi (Blood Father) jako John Link
  • 2017 – Co wiecie o swoich dziadkach? (Daddy's Home 2) jako Kurt Mayron
  • 2018 – Dragged Across Concrete jako Brett Ridgeman

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

26 − = 22

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu https://pl.wikipedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor: Georges Biard