876 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Mia Farrow życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mii Farrow

Mia Farrow jest amerykańską aktorką. Urodziła się 9 lutego 1945 roku w Los Angeles.

Prawdziwe nazwisko i rodzina

Aktorka naprawdę nazywa się Maria de Lourdes Villiers Farrow i pochodzi z filmowej rodziny. Jest córką reżysera Johna Farrowa i irlandzkiej aktorki Maureen O’Sullivan. Ma trzy siostry i trzech braci. Ojcem chrzestnym Mii był słynny reżyser George Cukor

Dzieciństwo

Mia do świata filmu należała już od dziecka, gdyż często jeździła z rodzicami na plany filmowe. Wraz z rodzeństwem od najmłodszych lat urządzała przedstawienia w ogrodzie okazałej rezydencji w Beverly Hills, w której mieszkała rodzina Farrow. Beztroskie dzieciństwo dziewczynki skończyło się, gdy ta miała 9 lat i zachorowała na polio. Po ciężkiej terapii dziecko wyzdrowiało, ale czas leczenia na zawsze zmienił perspektywę, w jaki postrzegała świat. Dzięki towarzystwu innych chorych dzieci wykształciła się w niej empatia i wrażliwość na krzywdę innych. Mniej więcej w tym samym czasie wyszły na jaw liczne romanse ojca Mii oraz brak propozycji filmowych, co spowodowało kłopoty finansowe w rodzinie Farrowów. Matka wróciła do pracy, a dzieci zostały wysłane do szkół z internatem. Potem zmarł starszy brat Mii, Michael, a niedługo później ojciec. Po jego śmierci Mia została z matką w Nowym Jorku.

Kariera

Okazało się, że młoda dziewczyna odziedziczyła talent po uzdolnionych rodzicach. Jako trzynastolatka zadebiutowała u boku matki w filmie John Paul Jones. Następnie grała w serialach telewizyjnych Peyton Place i Johnny Belinda. Rola w Peyton Place przyniosła jej Złoty Glob dla Najbardziej Obiecującej Debiutantki oraz nominację w kategorii Najlepsza Rola Żeńska. Przełomowy w karierze Farrow był rok 1968, kiedy to zagrała w thrillerze psychologicznym Tajna ceremonia u boku Elisabeth Taylor. W tym samym roku powstał także legendarny film Dziecko Rosemary w reżyserii Romana Polańskiego. Rola w tym, kultowym już, filmie przyniosła młodej aktorce olbrzymią popularność i uwielbienie fanów. Kreacja została nagrodzona Złotym Globem dla najlepszej debiutującej aktorki zapewniła jej mocną pozycję w świecie filmu. Nie musiała też długo czekać na kolejne propozycje filmowe. Rok później wystąpiła w romansie Johnie i Mary, gdzie partnerował jej Dustin Hoffman. W kolejnych latach zagrała, między innymi, w: Tajnej ceremonii, komedii Śledź mnie! i Wielkim Gatsbym u boku Roberta Redforda. Na początku lat 80. zaczęła współpracować z Woodym Allenem i szybko stała się muzą ekscentrycznego reżysera. Ich pierwszym wspólnym filmem był Seks nocy letniej w 1982 roku. Rok później Mia zagrała w kolejnym obrazie Allena zatytułowanym Zelig. W 1984 roku wcieliła się w rolę dziewczyny gangstera w filmie Danny Rose z Broadwayu. Zagrała jeszcze w kilku produkcjach Allena, między innymi: Alice, Hannah i jej siostry, Wrzesień, Dni radia, Inna kobieta, Opowieści nowojorskie, Mgła i cienie oraz Mężowie i żony. W 1994 roku Mia Farrow zagrała we Wdowach w reżyserii Johna Irvinga, z kolei pod koniec lat 90. coraz częściej zaczęła występować w filmach telewizyjnych, między innymi: Miracle at Midnight czy Nie zapomnij mnie. W kolejnych latach pojawiała się w takich produkcjach jak: Jak to dziewczyny, Cel wyższy, Samantha i Nellie i Omen. Ostatnim filmem, w jakim pojawiła się aktorka był Czarny koń z Christopherem Walkenem w 2011 roku.

Życie prywatne

Życie osobiste Mii Farrow było bardzo burzliwe i pełne kontrowersji. Pierwszym mężem aktorki był Frank Sinatra, starszy od niej o 29 lat. Małżeństwo trwało jedynie dwa lata, a jego rozpad spowodowany był niezadowoleniem muzyka z faktu, że małżonka rozwijała się zawodowo zamiast zajmować się domem. W 1970 roku Farrow poślubiła kompozytora i dyrygenta Andre Previna, z którym ma siedmioro dzieci (troje biologicznych i czworo adoptowanych). To małżeństwo również nie przetrwało próby czasu i po 9 latach wspólnego życia małżonkowie postanowili się rozstać. Jej trzecim życiowym partnerem był reżyser Woody Allen, z który aktorka żyła przed 11 lat. Wspólnie mieli troje dzieci (jedno biologiczne i dwoje adpotowanych). Akorka i reżyser rozstali się w skandalicznych okolicznościach, gdy na jaw wyszedł romans Allena z adoptowaną przez Mię i Previna Soon-Yi. W chwili rozstania aktorka oskarżyła partnera o molestowanie adoptowanej wspólnie z nim dziewczynki, Dylan. Po rozstaniu z Allenem Mia w miarę, jak jedne dzieci dorastały, adoptowała kolejne. W latach 1992–1995 adoptowała jeszcze 6 dzieci. W sumie w swoim życiu wychowała czternaścioro dzieci.

Działalność charytatywna

Farrow jest ambasadorką dobrej woli UNICEF-u, broni praw dzieci w ogarniętych wojną czy borykających się z biedą krajach. Aktorka wspiera także akcje chroniące środowisko i prawa człowieka.

Wybrana filmografia

  • 1964: Guns at Batasi – Karen Eriksson
  • 1964–1696: Peyton Place – Allison Mackenzie
  • 1967: Johnny Belinda – Belinda McDonald
  • 1968: Dziecko Rosemary – Rosemary Woodhouse
  • 1969: John i Mary – Mary
  • 1971: Nie widząc zła – Sarah
  • 1972: Śledź mnie! – Belinda
  • 1974: Wielki Gatsby – Daisy Buchanan
  • 1977: Full Circle – Julia Lofting
  • 1978: Śmierć na Nilu – Jacqueline De Bellefort
  • 1978: Dzień weselny – Elizabeth Brenner (Buffy)
  • 1978: Lawina – Caroline Brace
  • 1979: Huragan – Charlotte Bruckner
  • 1982: Seks nocy letniej – Ariel
  • 1984: Danny Rose z Broadwayu – Tina Vitale
  • 1984: Supergirl – Alura
  • 1985: Purpurowa róża z Kairu – Cecilia
  • 1986: Hannah i jej siostry – Hannah
  • 1987: Złote czasy radia – Sally White
  • 1988: Inna kobieta – Hope
  • 1989: Nowojorskie opowieści – Lisa
  • 1990: Alicja – Alice Tate
  • 1992: Mężowie i żony – Judy Roth
  • 1994: Wdowy – panna O’Hare
  • 1995: Rapsodia Miami – Nina Marcus
  • 1999: Już nadchodzi – Judy Hodsell
  • 2001: Jak to dziewczyny – Betty McCarthy
  • 2002: Cel wyższy – Anna Simmons
  • 2002: Tajemnice Zoey – Marcia
  • 2006: Omen – pani Baylock
  • 2006: Stara miłość nie rdzewieje – Amelia Kowalski
  • 2008: Ratunku! Awaria – panna Falewicz
  • 2011: Czarny koń – Phyllis

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

49 + = 50

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Andrew Lih