668 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Viola Kołakowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie ciekawszym celebrytą?

  1. Życiorys i biografia Violi Kołakowskiej

    Viola Kołakowska, a właściwie Wioletta Kołakowska, jest polską aktorką, modelką i stylistką. Urodziła się 13 lipca 1977 roku w Chorzowie.

  2. Kariera i popularność

    Pierwotnie nazwisko celebrytki brzmiało Kołek – zmieniła je na Kołakowska. Viola rozpoczęła swoją karierę w latach 90. jako modelka. Współpracowała z projektantkami, takimi jak Teresa Rosati czy marka Hexeline, których odzież prezentowała na wybiegach. Przed kamerą zadebiutowała w 1998 roku, występując w filmie Billboard w roli modelki. Rok później zagrała gościnnie w serialach Rodzina Zastępcza oraz Trędowata. W 1999 roku wystąpiła w Teatrze Telewizji jako kurtyzana w spektaklu Temida jest kobietą, czyli historie zapożyczone od Guy de Maupassanta. W kolejnych latach wystąpiła w wielu polskich serialach telewizyjnych, wcielając się w role epizodyczne. Zagrała między innymi, w: Graczykowie czyli Buła i Spóła, Zostać miss, Szpitalu na perypetiach, Dziupli Cezara, Kryminalnych, Na dobre i na złe czy Szpitalu. Kołakowska pojawiła się również w kilku produkcjach filmowych takich jak Quo Vadis, Egoiści czy Dzień Świra.

  3. Inne przedsięwzięcia

    Przez kilka lat realizowała reportaże o stylu i modzie w Dzień Dobry TVN, obecnie pracuje w tym programie jako stylistyka. W 2019 roku wzięła udział w czwartej edycji programu Agent – Gwiazdy, w którym zajęła 3. miejsce.

  4. Życie prywatne

    W latach 2006-2017 partnerem życiowym Violi był Tomasz Karolak. Para zaręczyła się w 2016 roku, jednak nigdy nie doszło do ślubu. W trakcie swojego wieloletniego związku aktorzy rozstawali się i wracali do siebie przynajmniej trzykrotnie. Doczekali się dwójki dzieci: Leona i Leny. W 2019 roku media po raz kolejny spekulowały o powrocie Kołakowskiej i Karolaka do siebie.

  5. Wybrana filmografia

    • 1998: Billboard – modelka z reklamówki
    • 2000: Egoiści – Luba, prostytutka
    • 2000: Córka konsula – striptizerka
    • 2001: Quo vadis – niewolnica Petroniusza
    • 2002: Julia wraca do domu – martwa kobieta
    • 2003: Siedem przystanków na drodze do raju – Honorata
    • 2004: Mało upalne lato – Literatka
    • 2006: Samotność w sieci – Jennifer
    • 2017: Listy do M. 3 – kobieta w parku

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 4

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Ja Fryta.