668 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tomasz Karolak życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Tomasza Karolaka

    Tomasz Karolak jest polskim aktorem telewizyjnym, filmowym i teatralnym. Urodził się 21 czerwca 1971 roku w Radomiu.

  2. Wykształcenie

    Początkowo podjął studia na kierunku resocjalizacji na Uniwersytecie Warszawskim. W 1997 roku ukończył krakowską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną. Pracę magisterską obronił jednak dopiero w 2016 roku, w związku z kandydowaniem na stanowisko dyrektora Teatru Ateneum w Warszawie.

  3. Kariera

    Na deskach teatru zadebiutował w 1995 roku w krakowskim Teatrze Starym. W kolejnych latach związany był z Teatrem im. Juliusza Słowackiego i Sceną Stu. Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawił się w 2000 roku w filmie Duże zwierzę reżyserowanym przez Jerzego Stuhra. Trzy lata później zagrał w komedii Ciało. W 2004 roku zaczęła się jego przygoda z polskimi serialami, zagrał wtedy między innymi w Kryminalnych, Bulionerach czy serialu komediowym Bao-Bab, czyli zielono mi. W 2006 roku zagrał niewielką rolę w komedii romantycznej Tylko mnie kochaj, a już rok później miał szansę zagrać aż w 7 produkcjach filmowych, między innymi, głośnym Testosteronie, Rezerwacie czy Lekcjach pana Kuki. Dzięki niewielkim, ale charakterystycznym rolom Karolak zaczął otrzymywać coraz więcej propozycji współpracy i stawał się coraz bardziej popularny. Na swoim koncie ma wiele ról w polskich komediach takich jak: Lejdis, Nie kłam, kochanie, Miłość na wybiegu, Śniadanie do łóżka, Pokaż kotku, co masz w środku, Listy do M., Wojna żeńsko-męska czy Planeta singli. Wystąpił również w imponującej liczbie seriali, grając zarówno role epizodyczne, jak i będąc stałym członkiem obsady. Największą popularność wśród szerszej widowni zyskał dzięki serialom 39 i pół i Rodzinka.pl. W tym drugim występował aż 9 lat, czyli od pierwszego do ostatniego nakręconego odcinka. Karolak jest również aktorem dubbingowym, użyczał swojego głosu w wielu filmach animowanych, takich jak: Ratatuj czy Prawdziwa historia Kota w Butach. W 2010 roku założył Teatr IMKA, w którym pełni funkcję dyrektora artystycznego oraz występuje jako aktor.

  4. Inne przedsięwzięcia

    W 2018 roku wziął udział w telewizyjnym programie rozrywkowym Ameryka Express. Jego kariera telewizyjna zaczęła się jednak wcześniej, bowiem już w 2008 roku był jurorem w jednym z odcinków programu Jak oni śpiewają i w pierwszej edycji programu Tylko nas dwoje. W 2019 roku pojawił się gościnnie w programie Big Brother. Karolak jest również wokalistą. Nagrał kilka singli, między innymi, Anarchia, Wszystko na bez sensu oraz Tylko bądź.

  5. Życie prywatne

    Karolak był w związku Magdaleną Boczarską. Później media łączyły go z młodszą o 17 lat Magdaleną Lamparską, którą poznał na planie serialu. W latach 2006–2017 partnerką życiową Tomasza była Viola Kołakowska. Para zaręczyła się w 2016 roku, jednak nigdy nie doszło do ślubu. Związek nie przetrwał próby czasu, jednak wiadomo, że w ciągu kilku lat aktorzy co najmniej trzykrotnie wracali do siebie. Doczekali się dwójki dzieci: Leona i Leny. W 2019 roku portale plotkarskie po raz kolejny spekulowały o reaktywacji związku Violi i Tomasza.

  6. Wybrana filmografia

    • 2000: Duże zwierzę – Posterunkowy II
    • 2003: Ciało – Emil Karpatka „Goldi”
    • 2006: Pod powierzchnią – Michał
    • 2006: Tylko mnie kochaj – Ludwik
    • 2007: Kilka prostych słów – „Rambo”
    • 2007: Lekcje pana Kuki – Mirek
    • 2008: Lejdis – Wojtek Rawski, ortopeda, sąsiad Łucji
    • 2008: Nie kłam, kochanie – Paweł, kolega Marcina
    • 2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny – Norbert Plesica, były kochanek Luny
    • 2009: Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz – Robert Skowroński, przyjaciel Nowaków
    • 2010: Trzy minuty. 21:37 – pacjent
    • 2010: Śniadanie do łóżka – Piotr Matysik
    • 2010: Milion dolarów – Stasiunek, mąż Bożenki
    • 2010: Ciacho – Dawid, brat Basi
    • 2011: Wyjazd integracyjny – dziennikarz Gerard Kwaśniewski
    • 2011: Wojna żeńsko-męska – Ogr
    • 2011: Listy do M. – Melchior
    • 2011: Pokaż, kotku, co masz w środku – policjant
    • 2012: Kac Wawa – Silvo
    • 2015: Listy do M. 2 – Melchior
    • 2016: Planeta singli – Bogdan
    • 2017: Listy do M. 3 – Melchior
    • 2017: Porady na zdrady – Tymek
    • 2018: Narzeczony na niby – Bartek
    • 2018: Kobieta sukcesu – prezes Radosław
    • 2018: Pech to nie grzech – Maniek
    • 2018: Planeta singli 2 – Bogdan
    • 2019: Planeta singli 3 – Bogdan
    • 2019: Jestem M: Misfit – Dyrektor

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 2 = 3

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Natalia Szafrańska.