1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tom Hardy życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Toma Hardy'ego

Tom Hardy jest brytyjskim aktorem. Urodził się 15 września 1977 roku w Londynie.

Wykształcenie

Studiował w Richmond Drama School w Richmond, a następnie w Drama Centre London.

Kariera

Swoją karierę w show biznesie rozpoczął w 1998 roku, wygrywając konkurs dla najlepiej zapowiadających się modeli, dzięki czemu podpisał kontrakt z agencją modelingową. Szybko jednak zdał sobie sprawę, że nie jest to zawód, z którym chciałby związać swoją przyszłość.

Postanowił spróbować swoich sił w aktorstwie i w 2001 roku zadebiutował w serialu Kompania braci, gdzie zagrał epizodyczną rolę w dwóch odcinkach serii. Niedługo potem po raz pierwszy pojawił się na dużym ekranie w filmie wojennym Helikopter w ogniu w reżyserii Ridleya Scotta. Rok później zagrał w filmie Dezerter oraz w produkcji Star Trek: Nemesis. Następnie wystąpił w takich obrazach jak: Misterium zbrodni, Kropka nad i, LD 50: śmiertelna dawka, EMR i Przekładaniec. W 2005 roku pojawił się w telewizyjnej adaptacji powieści Karola Dickensa pt. Oliver Twist i w miniserialu Królowa dziewica. Później wystąpił w filmach: Super Punch, RocknRolla i Bronson.

Kariera Hardy'ego w błyskawicznym tempie nabierała tempa i zaczął być zatrudniany do coraz to popularniejszych produkcji. W kolejnych latach zagrał w takich komercyjnych produkcjach jak Incepcja, Szpieg, Wojownik, A więc wojna, Mroczny rycerz powstaje, Gangster, Locke, Mad Max: Na drodze gniewu. Rola w filmie Zjawa w 2016 roku przyniosła mu pierwszą nominację do Oscara w kategorii „Najlepszy aktor drugoplanowy”.

Hardy szybko dostał się do grona pierwszoligowych aktorów w Hollywood. Ze względu na swoją aparycję oraz umięśnioną sylwetkę często otrzymuje role groźnych, agresywnych i kryminalnych postaci. Jak widać po jego dorobku filmowym, aktor dobrze czuje się też w rolach buntowników, psychopatów i wyrzutków. Po sukcesie Zjawy gwiazdor wystąpił w kolejnych kasowych superprodukcjach, takich jak Dunkierka, Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi oraz Venom.

Równocześnie do swojej kinowej kariery rozwijał także tą telewizyjną. Występował w serialach The Take, Poaching Wars, Peaky Blinders i Tabu.

Za swoją działalność aktorską zdobył już wiele ważnych nagród i nominacji. Pierwszym wyróżnieniem była nominacja do Saturn Award za rolę w filmie Star Trek: Nemesis. Za rolę w filmie Bronson, otrzymał British Independent Film Award. Gwiazdor otrzymał Scream Award za film Incepcja i tytuł najlepszego aktora za występy w filmach Locke i Legenda. W roku 2018 Hardy został odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego za wybitne zasługi.

Życie prywatne

W latach 1999-2004 Hardy był mężem aktorki Sarah Ward. Później związany był z aktorką Racheal Speed, z którą ma syna Louisa Thomasa. Związek nie przetrwał jednak próby czasu i para rozstała się. W 2014 roku aktor poślubił Charlotte Riley, którą poznał na planie miniserialu Wichrowe wzgórza. Mają wspólnie córkę i syna.

Wybrana filmografia

  • 2001: Helikopter w ogniu – Lance Twombly
  • 2005: Córka Gideona – Andrew
  • 2006: Maria Antonina – Raumont
  • 2007: Totalna zagłada – Zack
  • 2008: Sucker Punch – Rodders
  • 2009: Złodziejski kodeks – detektyw Michaels
  • 2010: Incepcja – Eames
  • 2012: A więc wojna – Tuck
  • 2012: Mroczny rycerz powstaje – Bane
  • 2013: Locke – Ivan Locke
  • 2015: Mad Max: Na drodze gniewu – Max Rockatansky
  • 2015: Zjawa – John Fitzgerald
  • 2017: Dunkierka – Farrier
  • 2018: Venom – Eddie Brock / Venom Ruben Fleischer
  • 2020: Capone – Al Capone
  • 2021: Venom 2: Carnage – Eddie Brock / Venom

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

62 − 52 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore