1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Renata Dancewicz życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Renaty Dancewicz

Renata Dancewicz jest polską aktorką. Urodziła się 7 lutego 1969 w Lesznie.

Kariera

Debiutem aktorskim Dancewicz była rola Ani w filmie Samowolka w reżyserii Feliksa Falka. W tym samym roku zagrała jeszcze w dwóch produkcjach: thrillerze Wynajmę pokój i komedii Komedia Małżeńska. Rok później aktorka grała w serialu obyczajowym Radio Romans, filmie Oczy niebieskie oraz krótkometrażowej erotycznej Diabelskiej edukacji.

W 1995 roku aktorka wcieliła się w postać Krysi w filmie Pułkownik Kwiatkowski, za którą otrzymała nominację do nagrody Złotej Kaczki. Oprócz tego w tym samym roku zagrała w: Opowieściach erotycznych, dramacie Tato i melodramacie Deborah. W kolejnych latach pojawiała się na dużym ekranie w takich produkcjach jak: Ekstradycja 2, Szwedzki bohater, Gniew, Siedlisko, Ekstradycja 3 i E=mc2.

2003 rok był dla aktorki okazją do zaprezentowania się szerszemu gronu widzów. Stało się tak za sprawą serialu Na wspólnej, do którego dołączyła, wcielając się w rolę adwokatki Weroniki Wilk-Roztockiej. Szybko zyskała sympatię widzów i ogólnopolską rozpoznawalność. Zaczęła też pojawiać się częściej na srebrnym ekranie. Mogliśmy ją oglądać w takich serialach jak: Kryminalni, Niania, Ojciec Mateusz, Szpilki na Giewoncie, Komisarz Alex czy Prawo Agaty.

W międzyczasie nie zaniedbywała też swojej działalności filmowej. W kolejnych latach zagrała, między innymi, w: Pamiętasz mnie?, 33 sceny z życia, Prosto z nieba i Bejbi blues.

Inne działalności

W 2006 roku Dancewicz uczestniczyła w trzeciej edycji programu Taniec z gwiazdami, a jej tanecznym partnerem był Marcin Olszewski. Para dotarła do 6. odcinka show, zajmując 6. miejsce w generalnej klasyfikacji programu. Aktorka słynie z zaangażowana w bieżące sprawy polityczne w Polsce - otwarcie wypowiada się na temat konieczności walki o prawa kobiet i równość dla środowisk LGBT w naszym kraju.

Życie prywatne

Partnerem Renaty Dancewicz jest Tomasz Winciorek, z którym aktorka ma syna Jerzego. W 2016 roku przez kilka miesięcy spotykała się z aktorem, Jackiem Braciakiem.

Wybrana filmografia

  • 1993: Samowolka – Ania
  • 1993: Komedia małżeńska – Maggie
  • 1993: Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu – uczennica Kasia
  • 1993: Wynajmę pokój... – Ewa
  • 1994: Oczy niebieskie – pielęgniarka
  • 1994–1995: Radio Romans – Agnieszka Piotrowska
  • 1994: Diabelska edukacja – Gosia
  • 1995: Sukces – kelnerka w „Beduinie” (odc. 4)
  • 1995: Ekstradycja – Beata
  • 1995: Deborah – Debora Grosman
  • 1995: Pułkownik Kwiatkowski – Krysia
  • 1995: Tato – nauczycielka Kasi
  • 1996: Ekstradycja 2 – Beata
  • 1997: Oczekiwania – Helena
  • 1998: Gniew – Magda
  • 1998: Ekstradycja 3 – Beata
  • 1998: Siedlisko – Iza, żona Jacka
  • 2000: Sukces – Magda Król
  • 2001: Eukaliptus – Lo
  • 2002: E=mc² – Marta Nowicka
  • 2003: Siedem przystanków na drodze do raju – Głodna
  • 2003: Zostać miss 2 – Daria
  • od 2003: Na Wspólnej – Weronika Wilk
  • 2006: Kryminalni – Joanna Rudnicka „Blondi” (odc. 40)
  • 2007: Pamiętasz mnie? – żona
  • 2008: 33 sceny z życia – Małgośka, przyjaciółka Julii
  • 2008: Niania – gwiazda serialu (odc. 92)
  • 2008: Daleko od noszy – Monika Wiłkowicz (odc. 167)
  • 2009: Whisky z mlekiem
  • 2010: Ojciec Mateusz – Aneta Randa (odc. 53)
  • 2010: Szpilki na Giewoncie – Anna, przyjaciółka Elizy (odc. 9 i 13)
  • 2011: Prosto z nieba – żona ochroniarza
  • 2011: Komisarz Alex – Aleksandra Rajska (odc. 9)
  • 2013: Bejbi blues – Dorota, koleżanka matki Natalii
  • 2013: Prawo Agaty – Marta, żona Majewskiego
  • 2013: Ostra randka – głos mamy Gosi

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

30 − 21 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73