1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tessa Thomson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Tessy Thomson

Tessa Thomson jest amerykańską aktorką. Urodziła się 3 października 1983 roku w Los Angeles.

Wykształcenie

Studiowała antropologię kulturową na Santa Monica College.

Kariera

Na ekranie zadebiutowała w 2005 roku, występując w filmie Kiedy dzwoni nieznajomy. W kolejnych latach grywała mniejsze role w produkcjach filmowych i telewizyjnych. Pierwszą większą kreacją, w jaką miała okazję się wcielić był Jackie Cook w popularnym serialu młodzieżowym Weronica Mars. Dzięki temu angażowi zyskała rozpoznawalność i mogła planować kolejne projekty. W 2008 roku zagrała w dwóch filmach: Grze zmysłów i Just Dance - tylko taniec! Przez kilka kolejnych lat był zatrudniana do ról drugoplanowych. Wystąpiła w: Mississippi Damned, Kolorowych ptakach, Świeżych zwłokach i 666 Park Avenue.

W 2012 roku zagrała główną rolę w thrillerze Śmierć na trzynastym piętrze. Filmem, który przyniósł Tessie rozgłos była oscarowa Selma. Film opowiadał o organizacji marszu w walce o równouprawnienie przez Martina Luthera Kinga oraz jego życiu. Dwa lata później aktorka zagrała w głośnej kontynuacji losów gwiazdy boksu - Rocky'ego. W filmie Creed: Narodziny legendy kobieta wcieliła się w rolę ukochanej głównego bohatera. W tym momencie swojej kariery Tessa była już rozpoznawalna i doceniana w Hollywood. We wzroście jej popularności pomogła kolejna produkcja z jej udziałem. Tym razem wystąpiła w bijącej rekordy oglądalności na całym świecie ekranizacji komiksu Thor: Ragnarok. Angaż do międzynarodowej, wysokobudżetowej produkcji spowodował, że Thomson weszła do grona pożądanych gwiazd w branży filmowej. W kolejnych latach wystąpiła w kontynuacji Creeda, AnihilacjiPrzepraszam, że przeszkadzamCreed II i kolejnej części marvelowskich przygód superbohaterów: Avengers: Koniec gry. Aktora zagrała też znaczącą rolę w futurystycznym westernie Westworld.

Thompson od kilku lat powiększa swój dorobek filmowy o kolejne sukcesy, a w każdym z filmów, w jakich bierze udział potwierdza swój talent. Na 2022 roku zaplanowana jest premiera kolejnej części Thora - Thor: Love and Thunder - gdzie Tessa po raz kolejny wcieli się w postać Walkirii.

Życie prywatne

Do tej pory niewiele wiadomo było o życiu osobistym młodej aktorki, a media raczej nie wgłębiały się w ten temat. Gwiazda pojawiała się na branżowych wydarzeniach i pozowała na ściankach, ale zainteresowanie jej osobą zawężało się zawsze do jej osiągnięć zawodowych i planów związanych z aktorstwem. W 2021 roku Tessa znalazła się w świetle reflektorów i zainteresowanie jej życiem towarzyskim znacznie wzrosło. Wszystko to spoowodowane było opublikowaniem zdjęć, które zrobili paparazzi w Australii podczas nagrywania kolejnej części Thora. Zdjęcia ukazują Tessę, piosenkarkę Ritę Orę i reżysera Taikę Waititi, którzy w trójkę naprzemiennie całowali się i przytulali. Zdjęcia obiegły media na całym świecie i wywołały spekulacje o gwiazdorskim trójkącie. Sami zainteresowani nie skomentowali jeszcze tych doniesień.

Wybrana filmografia

  • 2006: Kiedy dzwoni nieznajomy – Scarlet
  • 2008: Just Dance - Tylko taniec! – Dana
  • 2008: Gra zmysłów – Waitress
  • 2010: Świeże zwłoki – Liz
  • 2010: Kolorowe ptaki – Nyla Adrose
  • 2011: Periphery – Caitlin
  • 2011: Red & Blue Marbles – Becca
  • 2012: Śmierć na trzynastym piętrze – Nia Palmer
  • 2013: South Dakota – Chris
  • 2013: Automotive – Maggie
  • 2014: Drodzy biali ludzie – Samantha White
  • 2014: Selma – Diane Nash
  • 2015: Creed: Narodziny legendy – Bianca
  • 2016: War on Everyone – Jackie Hollis
  • 2017: Thor: Ragnarok – Walkiria
  • 2017: Przepraszam, że przeszkadzam – Detroit
  • 2018: Anihilacja – Josie Radek
  • 2018: Furlough – Nicole Stevens
  • 2018: Little Woods – Ollie
  • 2018: Creed II – Bianca
  • 2019: Avengers: Koniec gry – Walkiria
  • 2019: Men in Black: International – Agent M
  • 2021: Thor: Love and Thunder – Walkiria

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 3 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: MingleMediaTVNetwork