1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kaley Cuoco życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kaley Cuoco

Kaley Cuoco jest amerykańską aktorką. Urodziła się 30 listopada 1985 roku w Camarillo.

Kariera

W momencie, gdy swoją przyszłość postanowiła związać z aktorstwem, na pewno nie spodziewała się, że wybicie się w tej branży zajmie jej aż tak dużo czasu. Swój debiut filmowy zaliczyła już jako dziewczynka, występując między innymi w obrazach Mąż idealny u boku Jennifer Aniston czy Zwierciadło zbrodni. Jednak nie dzięki filmom fabularnym zyskała sławę. Stało się to za sprawą produkcji telewizyjnych, w których zaczęła grać jeszcze jako nastolatka. Zaistniała dzięki sitcomowi 8 prostych zasad, gdzie zagrała jedną z głównych bohaterek. Później można ją było oglądać w produkcji Czarodziejki.

Prawdziwy przełom w karierze Kaley przyniósł rok 2007, kiedy to wygrała casting do serialu komediowego Teoria wielkiego podrywu, wcielając się w główną rolę kobiecą. Rola Penny przyniosła jej olbrzymią, międzynarodową popularność i znaczną gażę, powiększającą się z każdym kolejnym sezonem tej doskonale przyjętej produkcji. Początkowa pensja aktorki wynosiła 30 tysięcy dolarów, a w finałowym sezonie aktorka zarabiała już około miliona za odcinek. Sitcom doczekał się już aż 9 sezonów i mimo upływu lat nadal należy do najchętniej oglądanych seriali na świecie. Rola szczerej, uśmiechniętej kelnerki marzącej o zawodzie aktorki przyniosła Cuoco sławę i sympatię widzów. Za tę kreację została uhonorowana nagrodą Satelity, w kategorii „Najlepsza aktorka w serialu komediowym”.

Zyskana popularność pomogła aktorce w zdobywaniu kolejnych angaży. Wystąpiła w kilku komediach romantycznych, takich jak: Anonimowi autorzy czy Polowanie na drużbów. W filmach długometrażowych Kaley pojawia się jednak rzadko (można ją było zobaczyć w takich produkcjach, jak: The PenthouseKiller MovieThe Last Ride oraz Scribble). Aktorka założyła jednak własną wytwórnię, której debiut był adaptacją książki Stewardessa o tym samym tytule. Serial miał premierę w 2020 roku, a w główną rolę kobiecą wcieliła się sama Cuoco.

Życie prywatne

W życiu osobistym gwiazdy zawsze wiele się działo. Aktora spotykała się z Johhnym Galeckim, którego poznała na planieTeorii wielkiego podrywu. Później jej wybrankiem aktorki został Josh Resnik - para zaręczyła się w 2011 roku, jednak kilka miesięcy później gwiazda poinformowała, że związek ten należy do przeszłości. Kaley wyszła za mąż w 2013 roku za tenisistę, Ryana Sweetinga. To uczucie również nie przetrwało próby czasu i małżonkowie rozstali się w 2015 roku. W 2016 roku Kaley związała się z Karlem Cookiem. Wzięli ślub w 2018 roku i do tej pory są szczęśliwym małżeństwem.

Wybrana filmografia

  • 1992: Rachunek za śmierć – Connie Reinhardt
  • 1995: Zabójcza perfekcja – Karin
  • 1998: Zwierciadło Zbrodni – Charlotte Stillwater
  • 2000: To nie może być niebo – Teresa
  • 2005: Szczęśliwa trzynastka – Sarah Baker
  • 2007–2019: Teoria wielkiego podrywu – Penny
  • 2007: Klub Dzikich Kotek – Amanda
  • 2011: Hop – Sam O'Hare
  • 2020: Stewardesa – Cassandra "Cassie" Bowden


Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

28 + = 31

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore