1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ryan Gosling życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Ryana Goslinga

Ryan Gosling jest kanadyjskim aktorem. Urodził się 12 listopada 1980 roku w London.

Kariera

Karierę zaczynał już jako dziecko, zostając jedną z gwiazd Klubu Myszki Miki. W programie występował z takimi sławami Justin Timberlake, Britney Spears i Christina Aguilera. Wystąpił w kilku produkcjach kanału Disney Channel, między innymi, w serialu Droga do Avonlea i filmie Frankenstein i ja. W kolejnych latach grywał głównie w produkcjach kanadyjskich - wcielił się na przykład w postać młodego Herkulesa w serialu Młodość Herkulesa. Pierwszą poważną rolą młodego aktora była jego kreacja w Fanatyku, gdzie zagrał żydowskiego nastolatka, który po drastycznej przemianie wstępuje w szeregi neonazistów. Film i kreację aktora docenili krytycy, a o utalentowanym młodzieńcu zrobiło się głośno w branży. On sam został dostrzeżony przez popularnych twórców filmowych i szybko zaczął otrzymywać kolejne propozycje współpracy.

Prawdziwy przełom w karierze Goslinga nadszedł w 2004 roku, gdy zagrał główną rolę męską w melodramacie Pamiętnik. Razem z Rachel McAdams stworzyli na ekranie niezapomnianą parę, a film osiągnął ogromny sukces, zarabiając prawie 120 milionów dolarów i zyskując miano jednego z najlepszych melodramatów w historii.

Gosling bardzo szybko piął się na szczyt aktorskiej elity w Hollywood. W 2007 roku otrzymał nominację do Oscara za Szkolny chwyt i został okrzyknięty najbardziej obiecującym aktorem swojego pokolenia. Mógł przebierać w ofertach i proponowanych mu rolach i trzeba przyznać, że zawsze robił to doskonale. Wszystkie filmy z jego udziałem odnosiły sukcesy. W kolejnych latach zagrał w: Blue Valentine, Kocha, lubi, szanuje, Drive, Idy marcowe, Drugie oblicze, Tylko Bóg wybacza. Za rolę Sebastiana Wildera w musicalu La La Land otrzymał drugą w swojej karierze nominację do Oscara. Po sukcesie produkcji aktor pojawił się w komedii Nice Guys. Równi goście, gdzie po raz kolejny pokazał, że stworzony jest zarówno do ról dramatycznych, jak i komediowych. Rok później aktor Gosling zagrał w kontynuacji kultowej produkcji Łowcy androidów, a rola K uważana jest za jedną z najlepszych kreacji w jego dorobku.

Po roli Neila Armstronga w dramacie Pierwszy człowiek aktor postanowił zwolnić odrobinę i skupić się na rodzinie. Mimo że filmy z jego udziałem nie pojawiają się już co rok (jak było do tej pory) Ryan nadal jest obecny na rynku filmowym. Na 2022 rok zapowiedziana jest premiera filmu The Gray Man, gdzie zagrał jedną z głównych ról.

Życie prywatne

Gosling stara się nie wypowiadać na temat życia prywatnego, skupiając się w wywiadach wyłącznie na kwestiach zawodowych. W przeszłości przez ponad rok związany był z Sandrą Bullock, którą poznał na planie filmu Śmiertelna wyliczanka. Następnie spotykał się z Rachel McAdams, czyli swoją filmową ukochaną z melodramatu Pamiętnik. Od 2011 roku partnerką Ryana jest starsza od niego o sześć lat aktorka Eva Mendes. W 2014 roku parze urodziła się ich pierwsza córka, Esmeralda Amada, a w 2016 roku kolejna, Amada Lee. Para gwiazdorów stroni od imprez branżowych i pozowania na ściankach, starając się jak najlepiej chronić swoje życie prywatne.

Wybrana filmografia

  • 1992–1996: Czy boisz się ciemności? – Jamie
  • 1996: Frankenstein i ja – Kenny
  • 1997–1998: Liceum na morzu – Sean Hanlon
  • 1998: Nic dobrego dla kowboja – Tommy
  • 1998: Młody Herkules – Hercules
  • 2000: Tytani – Alan Bosley
  • 2001: Fanatyk – Danny Balint
  • 2002: Śmiertelna wyliczanka – Richard Haywood
  • 2003: Odmienne stany moralności – Leland P. Fitzgerald
  • 2004: Pamiętnik – Noah Calhoun
  • 2005: Zostań – Henry Letham
  • 2006: Szkolny chwyt – jako Dan, nauczyciel
  • 2007: Słaby punkt – Willy Beachum
  • 2007: Miłość Larsa – Lars Lindstrom
  • 2010: Wszystko, co dobre – David Marks
  • 2010: Blue Valentine – Dean Periera
  • 2011: Kocha, lubi, szanuje – Jacob Palmer
  • 2011: Drive – Driver
  • 2011: Idy marcowe – Stephen Meyers
  • 2012: Gangster Squad. Pogromcy mafii – Jerry Wooters
  • 2012: Drugie oblicze – Luke
  • 2013: Tylko Bóg wybacza – Julian
  • 2015: Big Short – Jared Vennett
  • 2016: La La Land – Sebastian Wilder
  • 2016: Nice Guys. Równi goście – Holland March
  • 2017: Blade Runner 2049 – K
  • 2018: Pierwszy człowiek – Neil Armstrong

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

71 − 64 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore