1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Emily Blunt życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Emily Blunt

Emily Blunt jest brytyjską aktorką. Urodziła się 23 lutego 1983 roku w Londynie.

Kariera

Jej przygoda z aktorstwem zaczęła się niepozornie. Występy na scenie miały pomóc dziewczynce w przezwyciężeniu jąkania. Naśladowanie akcentów i głosów miało jej pomóc w poprawieniu wady wymowy. Szybko złapała bakcyla i postanowiła, że to właśnie z tą sztuką chce związać swoje życie zawodowe. Na scenie zadebiutowała w 2001 roku w Haymarket Theatre w spektaklu The Royal Family u boku Judi Dench.

Na ekranie po raz pierwszy pojawiła się dwa lata później w filmie wojennym Boudica w reżyserii Billa Andersona. Następnie grała w serialu telewizyjnym Henryk VIII i w kryminale Śmierć na Nilu na podstawie książki Agathy Christie. Przełomowy dla Blunt okazał się rok 2004, gdy zagrała w filmie Lato miłości w reżyserii Pawła Pawlikowskiego. Za rolę w tym obrazie została wyróżniona wieloma nagrodami za obiecujący debiut. Rok później Blunt grała w trzech serialach telewizyjnych – Cesarstwie, kryminale Dziwny przypadek Sherlocka Holmesa i Arthura Conan Doyle’a i dramacie Gideon’s Daughter. Za rolę w tym ostatnim otrzymała Złoty Glob.

Do Hollywood przedostała się w 2006 roku, występując w przebojowej komedii Diabeł ubiera się u Prady. Rola asystetki Meryl Streep przyniosła Blunt popularność wśród widzów i uznanie krytyki. W kolejnym roku zagrała aż w czterech produkcjach: Wojnie Charliego Winstona, Ja cię kocham, a ty z nim, Mroźny wiatr i Rozważni i romantyczni – Klub miłośników Jane Austen.

W kolejnych latach Emily zagrała w takich filmach jak: Podróże Guliwera, Muppety, Władcy umysłów i Jeszcze dłuższe zaręczyny. Już w tedy była uznawana za jedną z najbardziej obiecujących młodych aktorek Hollywood i z każdą kolejną rolą umacniała swoją pozycję w branży. W 2012 roku wystąpiła w thrillerze Looper - Pętla czasu, musicalu Tajemnice lasu, sensacyjnym Na skraju jutra czy kryminale Dziewczyna z pociągu. Cztery lata później wcieliła się w tytułową postać słynnej niani w obrazie Mary Poppins powraca. Za tę kreację otrzymała nominację do Złotego Globu.

Jeszcze w tym samym roku zagrała w horrorze wyreżyserowanym przez swojego męża, Johna Krasińskiego zatytułowanym Ciche miejsce, gdzie zagrała jego żonę. Za rolę tę Blunt otrzymała Nagrodę Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych. Premiera kontynuacji produkcji miała się odbyć w 2020 roku, jednak przez wzgląd na pandemię koronawirusa została przeniesiona na czerwiec 2021 roku. W seqelu ponownie zagra słynne małżeństwo Blunt-Krasiński.

Życie prywatne

Blunt w latach 2005-2008 była związana z piosenkarzem, Michaelem Buble. W 2008 roku poznała aktora Johna Krasinskiego, a po dwóch latach para była już po ślubie. Mają wspólnie dwie córki: Hazel i Violert. Związek aktorów uchodzi za jedno z najsympatyczniejszych i najbardziej dobranych małżeństw w show-biznesie. Mimo że często pokazują się razem publicznie, oboje bardzo chronią życie prywatne swoich dzieci.

Wybrana filmografia

  • 2003: Krwawy tyran – Henryk VIII – Katarzyna Howard
  • 2003: Boudica – Isolda
  • 2004: Lato miłości – Tamsin
  • 2005: Gideon's Daughter jako Natasha
  • 2006: Diabeł ubiera się u Prady – Emily Chalton
  • 2006: Modliszka – Mara
  • 2007: Wojna Charliego Wilsona – Jane Liddle
  • 2009: Młoda Wiktoria – Wiktoria Hanowerska
  • 2010: Wilkołak – Gwen Conliffe
  • 2010: Podróże Guliwera – Mary, księżniczka Liliputów
  • 2011: Muppety – recepcjonistka Panny Piggy
  • 2011: Siostra twojej siostry – Iris
  • 2011: Połów szczęścia w Jemenie – Harriet Chetwode-Talbot
  • 2012: Arthur Newman – Mike
  • 2012: Looper – Pętla czasu – Sara
  • 2012: Jeszcze dłuższe zaręczyny – Violet Barnes
  • 2014: Tajemnice lasu – żona Piekarza
  • 2014: Na skraju jutra – Rita Vrataski
  • 2015: Sicario jako – Kate Macer
  • 2016: Dziewczyna z pociągu jako – Rachel
  • 2016: Łowca i Królowa Lodu – królowa Freya
  • 2018: Mary Poppins powraca – Mary Poppins
  • 2018: Ciche miejsce jako – Evelyn Abbott
  • 2020: Wyprawa do dżungli – Lily Houghton

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 88 = 96

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Tabercil