1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Eva Mendes życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Evy Mendes

Eva Mendes jest amerykańską aktorką. Urodziła się 5 marca 1974 roku w Miami.

Kariera

Swoją karierę w show-biznesie zaczęła od bycia modelką. Latynoska, charakterystyczna uroda sprawiła, że kobieta nie miała problemów ze zleceniami i pracą. Szybko została dostrzeżona przez ludzi z branży filmowej i to właśnie tą ścieżką kariery postanowiła związać swoją przyszłość. Jako aktorka zadebiutowała w Dzieciach kukurydzy V w 1998 roku. Rola w horrorze dała jej możliwość dalszych występów w kolejnych produkcjach. W tym samym roku pojawiła się w filmie Odlotowy duet, a rok później w Braciszek świnka i Ulice strachu 2 . Pojawiła się też w teledyskach Willa Smitha i zespołu Aerosmith. W tym samym czasie Mendes postanowiła zapisać się do szkoły aktorskiej i udoskonalić swoje umiejętności. W 2001 roku wystąpiła w Mrocznej dzielnicy w reżyserii Andrzeja Bartkowiaka. Przełomowym momentem w jej karierze okazał się jednak występ w dramacie Dzień Próby, gdzie zagrała u boku Danzela Washingtona. Rola w międzynarodowej megaprodukcji dała jej szansę na pokazanie swoich umiejętności szerszemu gronu widzów i twórców filmowych i zapewniła jej przepustkę do dalszej kariery. W 2003 roku otrzymała szansę zagrania w prawdziwym kasowym hicie - Za szybcy za wściekli, a następnie w thrillerze Wyścig z czasem. .W tym samym roku wystąpiła też w komedii Skazani na siebie z Meryl Streep i Mattem Damonem. Obraz ten udowodnił, że aktorka doskonale radzi sobie także w repertuarze komediowym i sprawił, że kolejne 3 produkcje z jej udziałem należały właśnie do tego gatunku - były to: Hitch: Najlepszy doradca przeciętnego faceta, Historia Wendella Bakera Trust The Man. W 2007 roku zagrała w filmie akcji Ghost Rider z Nicolasem Cagem, a w 2011 roku wróciła do świata Szybkich i Wściekłych, grając piątej części tej serii.

Od tamtej pory Mendes można było zobaczyć w takich filmach jak: Kobiety, Zły porucznik, Policja zastępcza, Zeszłej nocy, Drugie oblicze czy Śmierć na żywo. Ostatnią produkcją z jej udziałem był thriller Lost River, w którym wystąpiła w 2014 roku. Później gwiazda zawiesiła swoją karierę zawodową i postanowiła skupić się na dzieciach i rodzinie.

Życie prywatne

Mimo obfitej i pełnej hitowych produkcji filmografii Mendes nigdy nie należała do gwiazd, o których było głośno w mediach i portalach plotkarskich. Sytuacja zmieniła się, gdy kobieta zaczęła spotykać się z Ryanem Goslingiem - aktorem, którego poznała na planie filmu Drugie oblicze. Eva i Ryan spotykają się od 2011 roku, a w 2014 roku na świat przyszła ich pierwsza córka. Druga urodziła się dwa lata później. Gwiazdorska para należy do jednych z najbardziej tajemniczych w świecie show-biznesu. Zakochani bardzo chronią swoje życie prywatne, unikają wypowiadania się w mediach na jego temat, nie pozują na okładki czasopism i rzadko pojawiają się na imprezach branżowych.

Wybrana filmografia

  • 1998 – Dzieci kukurydzy V: Pola grozy – jako Kir
  • 1998 – Odlotowy duet – Bridesmaid
  • 1999 – Braciszek świnka – Matilda
  • 2000 – Angels! – Kir
  • 2000 – The Disciples – Maria Serranco
  • 2001 – Dzień próby – Sara
  • 2001 – Mroczna dzielnica – Trish
  • 2002 – Liczą się tylko Frankliny – Gina
  • 2003 – Za szybcy, za wściekli – Monica Fuentes
  • 2003 – Wyścig z czasem – detektyw Alexandra Diaz Whitlock
  • 2003 – Skazani na siebie – April Mercedes
  • 2005 – Historia Wendella Bakera – Doreen
  • 2007 – Ghost Rider – Roxanne Simpson
  • 2007 – Królowie nocy – Amada Juarez
  • 2007 – Śmierć na żywo – Katy
  • 2008 – Kobiety – Crystal Allen
  • 2008 – Spirit – Duch Miasta – Sand Saref
  • 2009 – Queen of the South – Teresa Mendoza
  • 2010 – Zeszłej nocy – Laura
  • 2010 – Policja zastępcza – Sheila Gamble
  • 2011 – Szybcy i wściekli 5 – Monica Fuentes
  • 2012 – Drugie oblicze – Romina
  • 2012 – Holy Motors – Kay M
  • 2012 – Edukacja Grace – Grace
  • 2013 – Co było, a nie jest – Jennifer
  • 2014 – Lost River – Cat

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

6 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Nicolas Genin