1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rosamund Pike życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Rosamund Pike

Rosamund Pike jest brytyjską aktorką. Urodziła się 27 stycznia 1979 roku w Londynie.

Kariera

Na początku aktorka występowała w serialach telewizyjnych, a w roku 1998 zadebiutowała w filmie pełnometrażowym - był to dramat telewizyjny zatytułowany Prawdziwe angielskie małżeństwo. Rok później Rosamund zagrała w kolejnej produkcji telewizyjnej - tym razem w kostiumowym filmie Żony i córki. W 2001 roku wystąpiła w Miłości w zimnym klimacie. Prawdziwy przełom w karierze młodej Brytyjki nastąpił w 2002 roku, gdy zagrała w filmie o przygodach Jamesa Bonda zatytułowanym Śmierć nadejdzie jutro u boku Pierce’a Brosnana i Halle Berry. Za kreację fałszywej agentki otrzymała nagrodę Empire Award i nominację do Nagrody MTV. Trzy lata później była już znana w hollywoodzkim świecie i śmielej sięgała po coraz bardziej znaczące role - dołączyła wtedy do obsady filmu Rozpustnik, gdzie partnerowała takim gwiazdom jak Johnny Depp i John Malkovich. Za rolę w tej produkcji dostała nagrodę BIFA.

W 2005 roku zagrała w głośnej ekranizacji Dumy i uprzedzenia i za swoją rolę jest nominowana do London Critics Circle Film Award. W kolejnych latach pojawiła się w takich obrazach jak: Słaby punkt, Surogaci, Johnny English Reaktywacja, Jack Reacher: Jednym strzałem, Zaginiona dziewczyna i Siedem dni. W 2019 roku Pike otrzymała nagrodę Emmy w kategorii „Najlepsza aktorka serialowa” za rolę w serialu Status związku. W tym samym roku wcieliła się w postać Marii Skłodowskiej-Curie w filmie Radioactive.

W 2020 roku otrzymała Złotego Globa w kategorii „Najlepsza aktorka w filmie komediowym lub musicalu” za rolę w czarnej komedii sensacyjnej o tytule O wszystko zadbam. Na 2021 rok planowana jest premiera serialu fantasy zatytułowanego The Wheel of Time opartego na serii powieści Koło Czasu autorstwa Roberta Jordana.

Życie prywatne

W latach 1998-2002 spotykała się z aktorem Simonem Woodsem. W 2005 zaręczyła się z reżyserem Joe Wrightem, ale do ślubu nigdy nie doszło, a para się rozstała. W 2009 roku aktorka związała się z matematykiem Robie'em Uniacke'em, z którym ma dwóch synów – Solo i Atoma.

Wybrana filmografia

  • 2002: Śmierć nadejdzie jutro – Miranda Frost
  • 2004: Rozpustnik – Elizabeth Malet
  • 2005: Duma i uprzedzenie – Jane Bennet
  • 2007: Słaby punkt – Nikki Gardner
  • 2007: Ulotne fragmenty – Alex
  • 2008: Była sobie dziewczyna – Helen
  • 2011: Johnny English Reaktywacja – Kate Summer
  • 2011: Wielki rok – Jessica
  • 2012: Gniew tytanów – Andromeda
  • 2014: Zaginiona dziewczyna – Amy Dunne
  • 2014: Nauka spadania – Penny
  • 2014: Nasze zwariowane angielskie wakacje – Abi
  • 2018: Bejrut – Sandy Crowder
  • 2018: Siedem dni – Brigitte Kuhlmann
  • 2018: Prywatna wojna – Marie Colvin
  • 2019: 3 sekundy – Wilcox
  • 2019: Radioactive – Maria Skłodowska-Curie
  • 2020: O wszystko zadbam – Marla Grayson

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

77 − = 70

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Elena Ringo