1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Blake Lively życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Blake Lively

Blake Lively jest amerykańską aktorką. Urodziła się 25 sierpnia 1987 roku w Los Angeles.

Kariera

Na ekranie zadebiutowała w 1998 roku, grając w produkcji Sandman, którą wyreżyserował jej ojciec. Wtedy jeszcze młoda Blake nie planowała jeszcze wiązać swojej przyszłości z aktorstwem. Zmieniło się to w 2005 roku, kiedy postanowiła wziąć udział w castingu do filmu młodzieżowego zatytułowanego Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów. Udało jej się otrzymać angaż do jednej z głównych ról, która przyniosła jej pierwszą nominację do Teen Choice Award i międzynarodową popularność, szczególnie wśród nastoletnich widzów. Trzy lata później zagrała w sequelu tego filmu.

W 2006 roku wzięła udział w produkcji Przyjęty i horrorze Śmiertelna wyliczanka. Prawdziwy przełom w karierze młodej aktorki nadszedł rok później, gdy dołączyła do obsady serialu Plotkara, gdzie wcieliła się w jedną z głównych bohaterek - Serenę van der Woodsen. Kreacja ta przyniosła jej dwie nagrody Teen Choice Awards oraz otworzyła drzwi do dalszych zawodowych propozycji.

W kolejnych latach Blake zagrała w filmach: Zakochany Nowy Jork, Śmietanka towarzyska, Miasto złodziei, Prowincjuszka, Green Lantern, Savages: ponad prawem i Wiek Adaline. W 2016 roku aktorka postanowiła zawiesić swoją karierę.

Po dwóch latach przerwy w aktorstwie, w 2018 roku Lively wystąpiła wraz z Anną Kendrick w filmie Zwyczajna przysługa. 2020 rok przyniósł natomiast dwie produkcje z udziałem gwiazdy: The Husband's Secret oraz Sekcja rytmiczna. Na rok 2022 planowana jest premiera najnowszego filmu z Lively zatytułowanego Lady Killer.

Życie prywatne

W przeszłości aktorka spotykała się z Kellym Blatzem oraz Pennym Badgley'em, którego poznała na planie Plotkary. Aktorzy byli w związku przez 3 lata. Później Lively przez krótki czas randkowała z Leonardo DiCaprio. W 2010 roku Lively na planie produkcji Green Lantern poznała Ryana Reynoldsa, który dwa lata później został jej mężem. Para ma trzy córki: James, Inez oraz Betty.

Wybrana filmografia

  • 1998: Sandman – Trixie
  • 2005: Stowarzyszenie wędrujących dżinsów – Bridget
  • 2006: Przyjęty – Monica Moreland
  • 2006: Śmiertelna wyliczanka – Jenny
  • 2007: Plotkara – Serena van der Woodsen
  • 2008: Stowarzyszenie wędrujących dżinsów 2 – Bridget
  • 2009: Prywatne życie Pippy Lee – Nastoletnia Pippa Lee
  • 2009: Zakochany Nowy Jork – była dziewczyna „Brett Ratner”
  • 2010: Miasto złodziei – Krista Coughlin
  • 2011: Prowincjuszka – Glenda
  • 2011: Green Lantern – Carol Ferris
  • 2015: Wiek Adaline – Adaline Bowman
  • 2016: 183 metry strachu Nancy
  • 2016: Widzę tylko ciebie – Gina
  • 2016: Śmietanka towarzyska – Veronica
  • 2018: Zwyczajna przysługa – Emily Nelson
  • 2020: The Rhythm Section – Stephanie Patrick

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

99 − = 92

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Georges Biard