1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Penélope Cruz życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Penélope Cruz

Penélope Cruz jest hiszpańską aktorką. Urodziła się 28 kwietnia 1974 roku w Alcobendas.

Kariera

Pasją, z którą początkowo chciała związać swoją przyszłość był taniec. Jako 15-latka wygrała casting dający jej możliwość występu w kilku telewizyjnych programach i wtedy też zaczęła występować w hiszpańskiej telewizji. Wtedy też zainteresowała się aktorstwem. Po raz pierwszy na dużym ekranie pojawiła się w 1992 roku, w filmie Szynka, szynka w reżyserii Bigasa Luny. W tym samym roku zaliczyła też debiut angielskojęzyczny w serialu brytyjskim zatytułowanym Framed. Pierwszy rozgłos przyniósł jej występ w filmie Belle époque w 1992 roku, za rolę w którym otrzymała nagrodę Goya. W 1997 roku aktorka wystąpiła u Pedra Almodóvara w filmie Drżące ciało. To właśnie ten moment uważany jest za przełom w karierze Cruz, która uważana jest za jedną z czołowych aktorek tego reżysera. Jeszcze w tym samym roku wzięła udział w filmie Otwórz oczy.

W roku 1999 zagrała w kolejnym filmie Alomovara, Wszystko o mojej matce, który odniósł duży sukces i został nagrodzony Oscarem. Od tego momentu kariera aktorki nabrała tempa, a ona sama zaczęła występować w największych hollywoodzkich produkcjach. W kolejnych latach wystąpiła w takich filmach jak: Rącze konie, Kobieta na topie, Blow, Kapitan Corelli, Vanilla Sky, Gothika, Głowa w chmurach czy Sahara. Grywała zarówno w produkcjach amerykańskich, jaki i europejskich.

W 2006 wystąpiła w westernie SEXiPIStOLS oraz kolejnym filmie Almodóvara –Volver. Za rolę w tym drugim obrazie Cruz otrzymała Europejską Nagrodę Filmową dla Najlepszej Aktorki oraz nominacje do Oskara, BAFTA i Złotego Globu.

Wymarzonego Oscara otrzymała już trzy lata później za kreację w głośnym filmie Woody'ego Allena - Vicky Cristina Barcelona. Aktorka wystąpiła tam w towarzystwie Scarlett Johansson i Javiera Bardema. W tym samym roku zagrała także w musicalu Nine - Dziewięć oraz w thrillerze Przerwane objęcia. W 2010 roku pojawiła się Seksie w wielkim mieście 2, a rok później zagrała Piratach z Karaibów: Na nieznanych wodach. W kolejnych latach zagrała w: Powtórnie narodzonym, Zakochanych w Rzymie, Adwokacie, Mamie, Morderstwie w Orient Expressie, Kochając Pabla, nienawidząc Escobara oraz American Crime Story: Zabójstwo Versace. W 2019 roku ukazał się kolejny film Almodóvara, Ból i blask, w którym znowu zagrała Cruz.

Życie prywatne

Aktorka spotkała się z wieloma mężczyznami z branży aktorskiej i show biznesu. To właśnie dla niej Tom Cruise rozwiódł się z Nicole Kidman. Później Cruz była związana z Matthew McConaughey'em, którego poznała na planie filmu Sahara.

W 2010 roku aktorka wyszła za mąż za hiszpańskiego aktora Javiera Bardema, z którym po raz pierwszy spotkała się na planie filmu Szynka, szynka w 1992 roku. Obecnie para ma dwójkę dzieci: syna Leo i córkę Lunę.

Wybrana filmografia

  • 1998: Dziewczyna marzeń – Macarena Granada
  • 1999: Wszystko o mojej matce – siostra Rosa
  • 2001: Kapitan Corelli – Pelagia
  • 2001: Blow – Mirtha
  • 2001: Vanilla Sky – Sofia
  • 2001: Boskie jak diabli – Carmen Ramos
  • 2003: Gothika – Chloe Sava
  • 2003: Jeźdźcy Apokalipsy – Pagan Lace
  • 2004: Głowa w chmurach – Mia
  • 2005: Sahara – Eva Rojas
  • 2006: SexiPistols – María
  • 2006: Volver – Raimunda
  • 2007: Dobranoc, kochanie – Anna / Melodia
  • 2008: Elegia – Consuela Castillo
  • 2008: Vicky Cristina Barcelona – María Elena
  • 2009: Dziewięć – Carla Albanese
  • 2010: Seks w wielkim mieście 2 – Carmen Garcia Carrion
  • 2011: Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach – Angelica Teach
  • 2012: Powtórne narodziny – Gemma
  • 2012: Zakochani w Rzymie – Anna
  • 2013: Przelotni kochankowie – Jessica
  • 2013: Adwokat – Laura
  • 2017: Morderstwo w Orient Expressie – Pilar Estravados
  • 2019: Ból i blask – Jacinta Mallo

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

1 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Georges Biard