958 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Pedro Almodóvar życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Pedro Almodóvara

Pedro Almodóvar Caballero przyszedł na świat 25 września 1949 roku w Calzada de Calatrava, niewielkim mieście w Hiszpanii. Jest reżyserem i scenarzystą. Zdobywca Oscara w kategorii najlepszy scenariusz oryginalny za film Porozmawiaj z nią. Jego film Wszystko o mojej matce z 2000 roku zdobył Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Często sam pisze scenariusze do filmów, które reżyseruje oraz gra w nich epizodyczne role. 

Dzieciństwo i młodość

Syn Franciscy Caballero, ma czworo rodzeństwa, dwie siostry i dwóch braci. Jako szesnastolatek przeniósł się do Madrytu. Podejmował różne dorywcze prace, które pozwalały mu na utrzymanie się w mieście, ostatecznie zatrudnił się w telekomunikacyjnej firmie Telefónica. Za zarobione tam pieniądze kupił swoją pierwszą kamerę. 

Praca reżysera

Pierwsze filmy krótkometrażowe kręcił już w 1972 roku. Jednak dopiero w 1980 roku ukazał się jego pierwszy pełnometrażowy film Pepi, Luci, Bom i innych dziewczyn z dzielnicy. Pomimo niskiego budżetu (18 tysięcy funtów) okazał się on sukcesem. Almodóvar zaprosił do współpracy brata i zarobione pieniądze przeznaczył na otwarcie własnej wytwórni filmowej El Deseo, która już w 1987 r. zrealizowała film Prawo pożądania. Obraz opowiada historię Pabla i jego transseksualnej siostry, którzy mają romans z tym samym mężczyzną. 

Jego najbardziej docenione filmy to Wszystko o mojej matce z 1999 r. oraz Porozmawiaj z nią z 2002 roku. Za pierwszy z tych filmów zdobył między innymi Oscara, Złoty Glob i nagrodę BAFTA w kategorii film nieanglojęzyczny/film zagraniczny. Z kolei drugi przyniósł mu statuetkę Oscara za najlepszy scenariusz oryginalny oraz nominację za reżyserię. 

Uznaje się go za odkrywcę talentu Penélope Cruz, z którą współpracował aż przy siedmiu produkcjach. Zagrała między innymi w Wszystko o mojej matce, Volver (film obyczajowy z 2006 r.) oraz Przerwanych objęciach (thriller z 2009 r.). Często pracuje także z Antonio Banderasem, który dzięki niemu został zauważony przez krytyków i doceniony przez szerszą publiczność. Dotychczas współpracowali przy ośmiu produkcjach, w tym przy Labiryncie namiętności, Kobietach na skraju załamania nerwowego, Przelotnych kochankach

Jego ulubiony gatunek to melodramaty. Często porusza w swoich filmach wątki homoseksualne, nie stroni od czarnego humoru. Reżyser nie boi się kontrowersyjnych tematów. 

W roli pisarza

Lubi pisać – głównie opowiadania i eseje. Dotychczas wydał aż sześć tytułów. Zbiór opowiadań Sueño de la razón to jego pierwsza publikacja, książka ukazała się w 1978 roku. Opublikował także książki Fuego en las entrañas, Patty Diphusa (zbiór felietonów, które polski prozaik Remigiusz Grzela opracował i wystawiał w Teatrze Rozmaitości oraz Teatrze Polonia), Almodovar. Rozmowy (ze Straussem Fredericiem), Złe wychowanie, Volver

Wyróżnienia

Wielokrotnie nagradzany i nominowany do prestiżowych nagród. Sam zasiadał w jury na Festiwalu Filmowym w Cannes w 1992 roku, a w roku 2017 mianowano go przewodniczącym 70. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Cannes. Otrzymał również honorowy tytuł doktora Uniwersytetu Harvarda. 

Wybrana filmografia

  • 1980: Pepi, Luci, Bom i inne dziewczyny z dzielnicy
  • 19842: Labirynt namiętności
  • 1983: Pośród ciemności
  • 1984: Czym sobie na to wszystko zasłużyłam?
  • 1986: Matador
  • 1987: Prawo pożądania
  • 1988: Kobiety na skraju załamania nerwowego
  • 1989: Zwiąż mnie
  • 1991: Wysokie obcasy
  • 1993: Kika
  • 1995: Kwiat mego sekretu
  • 1997: Drżące ciało
  • 1999: Wszystko o mojej matce
  • 2002: Porozmawiaj z nią
  • 2004: Złe wychowanie
  • 2006: Volver
  • 2009: Przerwane objęcia
  • 2011: Skóra, w której żyję
  • 2013: Przelotni kochankowie
  • 2016: Julieta
  • 2019: Ból i blask

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 3 = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest Pedro J Pacheco. Zdjęcie wykorzystano na podstawie licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.