737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Casey Affleck życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Caseya Afflecka

    Casey Affleck amerykańskim aktorem, reżyserem i producentem filmowym. Urodził się 12 sierpnia 1975 roku w Falmouth.

  2. Dzieciństwo

    Rodzice Caseya rozwiedli się, gdy ten miał dziewięć lat. Wraz z bratem został pod opieką mamy. Brat Afflecka, Ben, również jest odnoszącym sukcesy aktorem.

  3. Wykształcenie

    Ukończył Columbia University w Nowym Jorku, gdzie otrzymał tytuł magistra z dziedziny fizyki, astronomii i filozofii Zachodu.

  4. Kariera

    Zadebiutował w wieku trzynastu lat w telewizyjnym dramacie autobiograficznym pt. Lemon Sky. Następnie występował w miniserialu The Kennedys of Massachusetts. W 1995 roku zagrał w czarnej komedii pt. Za wszelką cenę, gdzie pojawił się u boku Joaquina Phoenixa oraz Nicole Kidman. Rok później otrzymał rolę w filmie z Halle Berry, Dogonić słońce. W 1997 roku po raz pierwszy zagrał u boku swojego starszego brata w komediodramacie W pogoni za Amy. Jeszcze w tym samym roku dostał angaż do kolejnego filmu zatytułowanego Buntownik z wyboru, do którego scenariusz napisał Ben oraz w którym sam grał jedną z głównych ról. Następnie zagrał w dramacie Desert Blue u boku Kate Hudson i Christiny Ricci. W 2001 roku dołączył do obsady pełnej największych gwiazd Hollywood (między innymi George'a Clooneya, Brada Pitta i Julii Roberts) w kasowym hicie Ocean's Eleven: Ryzykowna gra, a następnie w jego kontynuacjach. W 2007 roku wcielił się w główną rolę w wyreżyserowanym przez Bena filmie Gdzie jesteś Amando. W 2008 roku drugoplanowa rola w filmie Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda przyniosła mu nominację do Oscara i Złotego Globa. Prawdziwy sukces i przełom w karierze Caseya przyniósł rok 2016 i występ w dramacie Manchester by the Sea, za rolę w którym otrzymał Oscara i wiele innych najbardziej prestiżowych nagród przemysłu filmowego.

  5. Życie prywatne

    Casey od początku kariery bardzo chroni swoje życie osobiste, przez co media i portale plotkarskie zawsze bardziej skupiały się na życiu jego brata, Bena. Aktor od czerwca 2006 roku był w związku małżeńskim z siostrą Joaquina Phoenixa, Summer Phoenix, z którą ma dwóch synów: Indiana Augusta i Atticusa. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i para rozstała się w 2017 roku.

  6. Wybrana filmografia

    • 1988: Lemon Sky – Jerry
    • 1990: The Kennedys of Massachusetts – Robert
    • 1995: Za wszelką cenę – Russel Hines
    • 1996: Dogonić słońce – Daniel Webster
    • 1997: W pogoni za Amy – Dzieciak
    • 1997: Buntownik z wyboru – Morgan
    • 1998: Desert Blue – Pete Kepler
    • 1999: 200 papierosów – Tom
    • 2000: Attention Shoppers – Jed
    • 2000: To wciąż mój mąż – Jay
    • 2000: Trafiona-zatopiona – Bobby Calzone
    • 2000: Hamlet – Fortynbras
    • 2001: Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra – Virgil Malloy
    • 2001: Poza świadomością – Sean
    • 2002: Gerry – Gerry
    • 2004: Samotny Jim – Jim
    • 2004: Ocean’s Twelve: Dogrywka – Virgil Malloy
    • 2006: Przyjaciele – Chris
    • 2007: Ocean’s Thirteen – Virgil Malloy
    • 2007: Zabójstwo Jesse’ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda – Robert Ford
    • 2007: Gdzie jesteś, Amando? – Patrick Kenzie
    • 2010: Morderca we mnie – Lou Ford
    • 2013: Zrodzony w ogniu – Rodney Baze Jr.
    • 2014: Interstellar – Tom Cooper
    • 2016: Czas próby – Ray Sybert
    • 2016: Psy mafii – Chris Allen
    • 2016: Manchester by the Sea – Lee Chandler
    • 2017: A Ghost Story – C
    • 2018: Gentleman z rewolwerem John Hunt
    • 2019: Light of My Life Ojciec

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

59 − = 56

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest Gage Skidmore.