1491 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Olga Bołądź życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Olgi Bołądź

Olga Bołądź jest polską aktorką. Urodziła się 29 lutego 1984 roku w Toruniu.

Wykształcenie

W 2007 ukończyła studia na Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Krakowie. Studiowała też w akademii teatralnej w Los Angeles.

Kariera

Po ukończeniu studiów związała się z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem „Polonia”. Po raz pierwszy przed kamerą stanęła w 2006 roku w epizodycznej roli w telewizyjnym filmie zatytułowanym Miłość w przejściu podziemnym. Ro później zadebiutowała na ekranie kinowym w filmie Jerzego Stuhra Korowód, w którym wcieliła się w rolę stewardessy. W 2007 roku wystąpiła w filmie Środa, czwartek rano w reżyserii Grzegorza Pucka. Od 2008 roku zaczęła grywać w polskich serialach telewizyjnych. Jej pierwszymi angażami były role w serialach 39 i pół, Teraz albo nigdy czy Skorumpowani. Popularność zapewniły jej również role w innych serialach: M jak miłość, Czas Honoru, Hotel 52 i Komisarz Alex. Równolegle do kariery serialowej rozwijała się jej działalność filmowa i teatralna. W 2009 roku Olga zagrała w komedii Piksele, pojawiła się również w drugoplanowej roli w filmie Dzieci Ireny Sendlerowej. W kolejnych latach dwukrotnie zagrała w filmach Bodo Koksa (Dziewczyna z szafy i Człowiek z magicznym pudełkiem), oraz trzykrotnie w filmach Patryka Vegi (Służby specjalne, Botoks, Kobiety mafii). W 2019 roku zagrała w serialu Chyłka, a rok później w filmie Najmro. Kocha, kradnie, szanuje wcieliła się w rolę Gabi. W 2020 roku spróbowała swoich sił po drugiej stronie kamery, reżyserując i pisząc scenariusz do filmu Alicja i żabka.

Życie prywatne

Bołądź niechętnie dzieli się informacjami o swoim życiu prywatnym. Wiadomo jednak, że była związana z hollywoodzkim aktorem Maxem Ryanem. Para rozstała się jednak po roku. Aktorka spotykała się też z Mikołajem Roznerskim i Sebastianem Fabijańskim. Obecnie jest w związku z młodszym od siebie przedsiębiorcą, Jakubem Chruścikowskim. Bołądź jest matką Brunona, który urodził się w 2013 roku. Ojcem chłopca jest dziennikarz, z którym aktorka rozstała się jeszcze gdy była w ciąży.

Wybrana filmografia

  • 2009: Dzieci Ireny Sendlerowej – Zofia
  • 2009: Zero – barmanka
  • 2009: Piksele – Monika
  • 2009: Do wesela się zagoi – Julia
  • 2009–2010: M jak miłość – Agata Tomasiewicz, kardiolog w przychodni
  • 2009–2014: Czas honoru – Celina Dłużewska
  • 2010–2011: Hotel 52 – Dorota Kruszyńska
  • 2010: Skrzydlate świnie – Basia
  • 2010: Kobieta, która pragnęła mężczyzny – Olga, studentka Maćka
  • 2011: Układ warszawski – Zuzanna Szarek
  • 2012: Nad życie – Agata Mróz-Olszewska
  • 2012: Dziewczyna z szafy – Aga
  • 2012: Na krawędzi – Krystyna Janicka
  • 2014: Lekarze – neurochirurg Anna Bogna Zaniewska
  • 2014: Służby specjalne – ppor. Aleksandra Lach, pseudonim „Białko”
  • 2014: Dzień dobry, kocham cię! – Paula Wiśniewska
  • 2015: Komisarz Alex – Klara Wadera
  • 2016: Słaba płeć? – Zosia Suczyńska
  • 2016: Zaćma – Julia Brystygierowa w młodości
  • 2017: Botoks – Daniela
  • 2017: Volta – Wiki
  • 2017: Człowiek z magicznym pudełkiem – Goria
  • 2018: Kobiety mafii – Bela
  • 2019: Chyłka – Magdalena Chyłka, siostra Joanny
  • 2021: Najmro. Kocha, kradnie, szanuje – Gabi

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 8 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek.