1616 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aleksandr Domagarow życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Aleksandra Domagarowa

Aleksandr Domagarow jest rosyjskim aktorem. Urodził się 12 lipca 1963 roku w Moskwie.

Wykształcenie

W 1984 roku ukończył Wyższą Szkołę Teatralną im. Szczepkina przy Teatrze Małym w Moskwie

Kariera

Bezpośrednio po studiach pracował w Teatrze Małym, później przez 9 lat w Teatrze Armii Sowieckiej. Od roku 1994 Aleksander Domogarow jest aktorem Teatru im. Mossowieta. Przed kamerą na ekranie zadebiutował w 1984 roku w filmie Nasledstwo. Największą popularność w swojej ojczyżnie przyniosła mu rola w historycznym serialu Grafinya de Monsoro, w którym zaczął grać w 1998 roku oraz serial kryminalny Bandycki Petersburg z roku 2000. W 1999 roku zagrał w filmie Ogniem i mieczem w reżyserii Jerzego Hoffmana. Jego rola Bohuna sprawiła, że Rosjanin otrzymał status gwiazdy w Polsce. Rola kozackiego atamana sprawiła, że aktor zyskał w naszym kraju rzesze fanów, a szczególnie fanek, które były oczarowane postacią buntowniczego i przystojnego zbira. Później Domogarow grał jeszcze w kilku innych polskich produkcjach, między innymi, w: Na koniec świata, Fala zbrodni, 1920 Bitwa warszawska czy Krew z krwi. Obecnie aktor grywa w niewielu produkcjach, starannie dobierając sobie role. W 2019 roku pojawił się w kilku filmach i serialach, a 2020 roku powrócił do pracy w teatrze.

Życie prywatne

Aktor był żonaty czterokrotnie. Jego pierwszą żoną była Natalia Sagoyan, którą poznał w dzieciństwie. Ich związek nie trwał długo, a jego owocem był syn Dmitrij, który zginął tragicznie w 2008 roku. W idącego po chodniku chłopaka wjechał samochód, poważnie go raniąc. Dmitrij zmarł podczas operacji. Drugą żonę, Irinę Gunenkovą, poznał w teatrze. Para ma wspólnie syna Aleksandra, który jest reżyserem. Trzecie małżeństwo aktora, z Natalią Gromushkiną, trwało cztery lata. W 2020 roku aktor ożenił się po raz czwarty, z tancerką Tatianą Stiepanową.

Wybrana filmografia

  • 1988: Assa – cesarzewicz Aleksander
  • 1997: Królowa Margot – De Bussi
  • 1999: Ogniem i mieczem – Bohun
  • 1999: Na koniec świata – Wiktor
  • 2000: Marsz Tureckiego: Ubijstwo na Nieglinnoj – Turecki
  • 2000: Marsz Tureckiego: Opasno dla żizni – Turecki
  • 2000: Całe zdanie nieboszczyka – Jean "Dusiciel", człowiek mafii
  • 2000: Banditskij Peterburg: Adwokat – Andriej Seriogin/Obnorski
  • 2003: Idiota – Eugeniusz Pawłowicz
  • 2004-2005: Fala zbrodni – Siergiej Iljuszyn Karpin, szef mafii
  • 2003: Banditskij Peterburg: Oper – Andriej Seriogin/Obnorski
  • 2003: Miesiąc miodowy – Andriej Anatoliewicz
  • 2004: Żenskij roman – Oleg
  • 2005: Potierjawsze sołnce – Anton Czełyszew
  • 2006: Volkodav. Ostatni z rodu Szarych Psów – Ludojad
  • 2007: Blask luksusu – Misza Klimenko
  • 2008: Latający Cyprian – Walenty
  • 2011: 1920 Bitwa warszawska – sotnik Kryszkin
  • 2012: Krew z krwi – Anton

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

18 + = 21

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Mikhail Popov