1491 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

David Duchovny życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Davida Duchovnego

David Duchovny jest amerykańskim aktorem, pisarzem i muzykiem. Urodził się 7 sierpnia 1960 roku w Nowym Jorku.

Wykształcenie

W 1982 ukończył studia na Uniwersytecie Princeton na wydziale literatury angielskiej. Otrzymał też tytuł magistra na wydziale literatury angielskiej na Uniwersytecie Yale.

Kariera aktorska

Jeszcze podczas studiów na Yale David pobierał lekcje aktorstwa w Nowym Jorku. Pierwsze aktorskie zlecenia wykonywał przy pracy w reklamach, następnie przeniósł się na deski teatralne, występując w kilku offowych sztukach na Broadwayu. W 1988 roku po raz pierwszy stanął przed kamerą, występując w epizodycznej roli w filmie Pracująca dziewczyna. Następnie wystąpił w filmach: Nowy rok, Julia ma dwóch kochanków oraz Chaplin, gdzie partnerował Robertowi Downeyowi Jr. Na początku lat 90. zagrał u Davida Lyncha w serialu Miasteczko Twin Peaks, gdzie wcielił się w rolę transwestyty. Przełom w karierze Duchovnego nastąpił w 1993 roku, gdy dołączył do obsady serialu Z archiwum X, gdzie wcielił się w jedną z głównych ról - agenta FBI Foxa Muldera. Rola w serialu przez długi czas była jego najbardziej znaną kreacją i przyniosła mu ogromną, międzynarodową popularność. Dzięki niej otrzymał też swojego pierwszego Złotego Globa oraz był dwukrotnie nominowany do nagrody Emmy. W Hollywood zyskał wtedy miano jednego z najprzystojniejszych aktorów w branży. W Z archiwum X występował do 2002 roku, do chwili zakończenia serialu. W kolejnych latach pojawiał się w filmach pełnometrażowych oraz kinowych, między innymi, w komediach Zoolander, Full Frontal, Kwestia zaufania. Sam wyreżyserował też komedię z udziałem Robina Williamsa i swoim własnym zatytułowaną Głowa do góry, jednak żaden z filmów nie okazał się sukcesem. W 2007 roku nastąpił ponowny przełom w jego karierze, znowu za sprawą serialu telewizyjnego. Duchovny wcielił się w postać pisarza przeżywającego twórczy kryzys w serialu komediowym Californication. Rola przyniosła mu drugi w karierze Złoty Glob i drugą falę uwielbienia widzów. W 2008 roku powrócił jako Fox Mulder w sequelu kinowym Z archiwum X . W 2016 roku aktor zagrał detektywa w serialu Era Wodnika oraz pojawił się w 11. sezonie Z Archiwum X.

Książki i muzyka

Równocześnie do rozwoju kariery aktorskiej Davida rozwijała się jego kariera pisarska. Aktor jest bowiem utalentowanym pisarzem i ma na swoim koncie kilka powieści. Jego pierwsza książka, wydana w 2015 roku Holy Cow, znalazła się nawet na liście bestsellerów New York Timesa. W 2015 roku aktor postanowił też nagrać płytę. Wraz z muzykami z zespołu Weather stworzył album Hell or Highwater.

Życie prywatne

Życie miłosne Duchovnego od samego początku jego kariery było bardzo bogate. Spotykał się, między innymi z Sheryl Le, Mandy Komlosy, Sharon Stone, Lisą Loeb, Winoną Ryder, Ashley Judd i Maggie Wheeler. W 1997 roku ożenił się z aktorką Téą Leoni, z którą ma dwoje dzieci córkę Madelaine West i syna Kyda Millera. Małżeństwo aktorów nie przetrwało jednak próby czasu i w 2014 roku para się rozwiodła. Duchovny jest bardzo proekologiczny i często angażuje się w kwestie społeczne.

W 2008 roku aktor zgłosił się do kliniki odwykowej, by leczyć się z uzależnienia od seksu i pornografii.

Wybrana filmografia

  • 1988: Pracująca dziewczyna – Gość na przyjęciu
  • 1988: Nowy rok – Billy
  • 1990: Bad Influence – gość z klubu
  • 1990: Numerek na boku – John
  • 1991: Nie mówcie mamie, że opiekunka nie żyje – Bruce
  • 1991: Julia ma dwóch kochanków – Daniel
  • 1992: Beethoven – Brad
  • 1992: Chaplin – Rollie Totheroh
  • 1992: Wenecja – Dylan
  • 1992: Dziecko za wszelką cenę (Baby Snatcher) – David
  • 1992: Ruby – oficer Tippit
  • 1993: Kalifornia – Brian Kessler
  • 1997: Udając Boga – Eugene Sands
  • 1998: Z Archiwum X: Pokonać przyszłość – agent specjalny Fox Mulder
  • 2000: Wróć do mnie – Bob Rueland
  • 2001: Zoolander – J.P. Prewitt
  • 2001: Ewolucja – Ira Kane
  • 2004: Głowa do góry – Tom Warshaw
  • 2004 Connie i Carla – Jeff
  • 2004: My Dark Places – James Ellroy
  • 2005: Kwestia zaufania – Tom
  • 2006: Jak się robi telewizję – Mike Klein
  • 2007: Druga szansa – Brian Burke
  • 2007: Californication– Hank Moody
  • 2008: Z Archiwum X: Chcę wierzyć – Fox Mulder
  • 2009: Niedościgli Jonesonowie – Steve Jones
  • 2011: Kozy – Człowiek Kozioł
  • 2013:Więcej niż słowa – John Fareri

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 4 = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore