597 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sebastian Fabijański życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Biografia i życiorys Sebastiana Fabijańskiego

    Sebastian Fabijański jest aktorem filmowym, serialowym i teatralnym. Urodził się 14 czerwca 1987 roku w Warszawie.

  2. Kariera

    Studiował w Wyższej Szkole Komunikowania i Mediów Społecznych w Warszawie, przez pewien czas był uczniem PWST w Krakowie. W 2015 roku ukończył Akademię Teatralną w Warszawie.

    Na małym ekranie zadebiutował w 2009 roku w serialu Plebania, w którym pojawił się w dwóch odcinkach. W tym samym roku zagrał rolę Piotra Treblickiego w serialu Tancerze, która sprawiła, że stał się rozpoznawalny w serialowym świecie. Zaczął grać w produkcjach telewizyjnych – między innymi w historycznym serialu 1920. Wojna i miłość, Linii życia, Misji Afganistan czy Przepisie na życie.

    Na dużym ekranie debiutował w 2014 roku w wyreżyserowanym przez Michała Otłowskiego kryminale Jeziorak. Właśnie za rolę w tym filmie oraz za rolę Sagana w Mieście 44 Jana Komasy otrzymał nagrodę za debiut aktorski na Festiwalu Filmowym w Gdyni. W kolejnych latach zagrał w wielu produkcjach filmowych – aktor pokazał swoją wszechstronność grając w filmach takich jak Panie Dulskie, musicalu #WszystkoGra, Gwiazdy czy Kamerdyner. Publiczności dał się jednak poznać jako aktor, który bardzo dobrze odnajduje się w rolach twardych i bezwzględnych mężczyzn – taką kreację stworzył między innymi w serialu Belfer i filmach Patryka Vegi, który chętnie zatrudnia go do swoich produkcji (Pitbull. Niebezpieczne kobiety, Botoks, Kobiety mafii). To właśnie te produkcje przyniosły mu sporą popularność, a także kolejne propozycje zawodowe.

    Fabijański uznawany jest za jednego z najbardziej obiecujących aktorów młodego pokolenia.

    Udziela się również jako aktor dubbingowy. Można go usłyszeć m.in. w polskiej wersji Gwiezdnych wojen: Przebudzenie mocy, gdzie użyczył głosu postaci Finna. Pasją Fabijańskiego jest również muzyka hip-hopowa. Obecnie aktor szykuje się do wydania debiutanckiej płyty.

  3. Życie prywatne

    Aktor chroni swoje życie prywatne i unika rozmów o życiu osobistym. Był zaręczony z aktorką Olgą Bołądź, ale para rozstała się we wrześniu 2018 roku.

  4. Wybrana filmografia

    • 2013: Strażnicy (film krótkometrażowy) – Marek
    • 2014: Pod Mocnym Aniołem – młody „Inżynier”
    • 2014: Miasto 44 – „Sagan”
    • 2014: Jeziorak – aspirant Wojciech Marzec
    • 2015: Panie Dulskie –Zbyszko Dulski, syn Anieli
    • 2016: #WszystkoGra – Staszek Borucki
    • 2016: Nowy świat: Azzam – żołnierz Artur
    • 2016: Pitbull. Niebezpieczne kobiety – Remigiusz Puchalski „Cukier”
    • 2017: Gwiazdy – Ginter
    • 2017: Botoks – Marek Brzyski
    • 2018: Kobiety mafii – „Cieniu”
    • 2018: Kamerdyner – Mateusz Kroll
    • 2019: Legiony – Józek „Wieża”
    • 2019: Mowa ptaków – Marian
    • 2020: Psy 3. W imię zasad – Damian

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu pl.wikipedia.org. Autorem zdjęcia jest Fryta 73. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 2.0