1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Natalie Dormer życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Natalie Dormer

Natalie Dormer jest brytyjską aktorką. Urodziła się 11 lutego 1982 roku w Reading.

Wykształcenie

Uczyła się w szkole artystycznej Webber Douglas Academy of Dramatic Art.

Kariera

Pół roku po zakończeniu nauki otrzymała rolę Victorii w Cassanovie z Heathem Ledgerem w roli głównej. Dzięki pozytywnemu wrażeniu, jakie zrobiła na twórcach produkcji i dobrym recenzjom krytyków, Dormer podpisała kontrakt z wytwórnią Touchstone Pictures na trzy filmy, jednak żaden z nich nie został zrealizowany. Rok po debiucie na wielkim ekranie początkująca aktorka dołączyła do obsady kostiumowego serialu Dynastia Tudorów. Był to przełomowy moment w jej karierze, a kreacja Anny Boleyn zapewniła Natalie rozpoznawalność. Za tę rolę była też nominowana do dwóch nagród Gemini za najlepszą rolę głównej aktorki w serialu dramatycznym. W 2008 roku dostała rolę w filmie telewizyjnym Panna Marple: Dlaczego nie Evans? zrealizowanym na podstawie książki Agathy Christie.

Na deskach teatralnych zadebiutowała w 2010 roku rolą Mizzi w spektaklu Sweet nothings wystawianym przez Young Vic w Londynie.

2011 rok był dla Natalie bardzo pracowity. Zagrała, między innymi, w dramacie Madonny zatytułowanym W.E. Królewski romans, megahicie sci-fi Captain America: Pierwsze starcie oraz w serialach Prawnicy i The Fades.

Jednak najbardziej przełomową rolą w całej dotychczasowej karierze okazała się dla niej rola Margaery Tyrell w produkcji HBO zatytułowanej Gra o tron. Odegranie tej roli przyniosło Dormer rozgłos i rzesze fanów na całym świecie. Emisję serialu zakończono w 2019 roku, a rola w tej superprodukcji telewizyjnej stała się przepustką do wielkiej kariery aktorki. Wkrótce posypały się kolejne propozycje współpracy. Dormer zagrała później w dwóch częściach filmu Igrzyska śmierci oraz w głośnej produkcji Skandalistka Lady W. Natomiast w 2016 roku kobieta otrzymała szansę zagrania głównej roli w horrorze Las samobójców. Później zagrała w kilku filmach, ale żaden z nich nie zyskał wielkiego rozgłosu. Ostatnią produkcją z udziałem tej aktorki był serial Dom grozy: Miasto Aniołów, gdzie wciela się w postać demona.

Życie prywatne

Niewiele natomiast wiadomo na temat życia prywatnego aktorki. Przez 11 lat była związana z Anthonym Byrnem. W 2018 roku para się rozstała, a Natalie została singielką. Dormer nie jest typem gwiazdy, która chętnie opowiada publicznie o swoim życiu prywatnym.

Wybrana filmografia

  • 2005: Casanova – Victoria
  • 2007: Plan bez skazy – Cassie
  • 2008: Drogi Osamo – dziewczyna Jaspera
  • 2009: Miasto życia – Olga
  • 2010: Dynastia Tudorów – Anna Boleyn
  • 2011: Captain America: Pierwsze starcie – Szeregowa Lorraine
  • 2011: The Fades – Sarah
  • 2011: W.E. Królewski romans – Elizabeth Bowes-Lyon
  • 2012: Gra o tron – Margaery Tyrell
  • 2013: Wyścig – Pielęgniarka Gemma
  • 2013: Adwokat – Blondynka
  • 2014: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1 – Cressida
  • 2015: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 2 – Cressida
  • 2015: Skandalistka Lady W. – Seymour Worsley
  • 2016: Las samobójców – Sara / Jess Price
  • 2018: Patient Zero – Dr Gina Rose
  • 2018: Piknik pod Wiszącą Skałą – Pani Appleyard
  • 2019: Profesor i szaleniec – Eliza Merrett
  • 2020: Dom grozy: Miasto Aniołów – Magda / Elsa / Alex / Rio

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

30 − 20 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: FameFlynet