1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maja Bohosiewicz życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mai Bohosiewicz

Maja Bohosiewicz jest polską aktorką. Urodziła się 20 listopada 1990 roku w Żorach.

Wykształcenie

Ukończyła Liceum Aktorskie przy L'Art Studio w Krakowie i studiuje reżyserię w Warszawskiej Szkole Filmowej.

Kariera i popularność

Na scenie teatralnej zadebiutowała w Teatrze im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. W 2007 roku zadebiutowała w filmie Izolator. Następnie wcieliła się w postać Kingi w serialu Londyńczycy. Niedługo potem można ją było oglądać w takich produkcjach jak: SiostryWeselna Polka czy Na dobry początek. W 2010 roku Maja dołączyła do obsady telenoweli M jak miłość, a także pracowała na planie seriali Ojciec Mateusz i Szpilki na Giewoncie. W późniejszych latach, gdy zyskała już rozpoznawalność, wystąpiła między innymi w takich serialach jak JuliaRodzinka.plNa dobre i na złe oraz Za marzenia, które ugruntowały jej pozycję w polskim show biznesie. Bohosiewicz szybko zaczęła wychodzić z cienia starszej siostry i pojawiać się w kolejnych produkcjach. W 2011 roku wystąpiła w komediach: Pokaż kotku, co masz w środku i Wojna żeńsko-męska. W kolejnych latach stopniowo powiększała swoją filmografię o takie pozycje, jak: Warsaw Dark, Wybraniec, Leszczu, Pani z przedszkola i Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy. W ostatnich latach można ją oglądać głównie w telewizji, w serialach takich jak Barwy szczęścia czy W rytmie serca.

Inne działalności

W 2013 roku Maja pojawiła się w sesji okładkowej dla magazynu „Playboy”. Rok później wzięła udział w telewizyjnym show Twoja twarz brzmi znajomo, w którym ostatecznie zajęła 8. miejsce. Trzy lata później założyła parentingowego bloga o nazwie Majka Polska, na którym udziela porad innym rodzicom. Od 2018 roku prowadzi swoją firmę odzieżową Le Collet.

Życie prywatne

Jest młodszą siostrą aktorki, Soni Bohosiewicz. Oprócz tego ma dwóch braci: Łukasza i Mateusza. Bohosiewiczowie są znaną rodziną polskich Ormian. W 2018 roku Maja poślubiła Tomasza Kwaśniewskiego, z którym ma dwoje dzieci: syna Zacharego i córkę Leonię. Celebrytka jest aktywna na Instagramie, gdzie publikuje zdjęcia ze swojego życia prywatnego.

Wybrana filmografia

  • 2008: Londyńczycy – Kinga, była dziewczyna Andrzeja
  • 2009: Siostry – Klaudia Słowik
  • 2010: Szpilki na Giewoncie – dziewczyna
  • 2010: Ojciec Mateusz – Anna Pol, córka Ewy (odc. 31
  • 2010–2011: M jak miłość – Ewelina
  • 2010: Weselna Polka – Patti
  • 2011: Wojna żeńsko-męska – Julka Patrycka, córka Barbary
  • 2011: Warsaw Dark – Emilka, siostra Matyldy
  • 2011: W ciemności – młoda Polka, dziewczyna Niemca
  • 2011: Rodzinka.pl – Kinga
  • 2011: Pokaż, kotku, co masz w środku – Mariola
  • 2011: Aida – Aneta, córka Aidy
  • 2011–2012: Julia – Anita Ziółkowska
  • 2013: Wybraniec – Iga, córka profesora
  • 2013–2014: Na dobre i na złe – Paulina Olech
  • 2013: Leszczu – Celestyna
  • 2014: Pani z przedszkola – Kasia
  • 2015: Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – matka chłopca u dentystki
  • 2017: Spadkobiercy – Sally
  • 2018–2019: Za marzenia – Zosia Morawiec
  • 2020: W rytmie serca – Dorota Woronowicz
  • 2020: Barwy szczęścia – piosenkarka Agnieszka Sokołowska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

87 − 81 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73