737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Mia Wasikowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Mii Wasikowskiej

    Mia Wasikowska jest australijską aktorką polskiego pochodzenia. Urodziła się 14 października 1989 roku w Canberze.

  2. Polskie pochodzenie

    Rodzice Mii są fotografami. Mama, Marzena Wasikowska, jest Polką, a ojciec, John Reid pochodzi z Australii. Mia ma starszą siostrę i młodszego brata. Urodziła się i dorastała w stolicy Australii, a gdy miała osiem lat wraz z całą rodziną przeprowadzili się na rok do Szczecina.

    Mia Wasikowska otrzymała nazwisko po matce w hołdzie dla jej pochodzenia. Sama aktorka z dumą opowiada o swoich polskich korzeniach oraz często odwiedza Polskę.

    Po rodzicach odziedziczyła pasję do fotografii. Gdy była mała jej marzeniem było zostanie baletnicą, przez co do 14. roku życia intensywnie ćwiczyła taniec. Gdy miała 15 lat postanowiła, że zostanie aktorką i nawiązała współpracę z australijskimi agentami filmowymi.

  3. Początki kariery

    Na początku swojej drogi Mia grywała głównie gościnne i epizodyczne role (po raz pierwszy w telewizji pojawiła się w 2004 roku w serialu All Saints). Następnie zagrała w filmie Szatański plan – za który otrzymała nominację do nagrody AFI. W 2008 roku dołączyła do obsady serialu dramatycznego Terapia i to dzięki roli Sophie zyskała popularność i z większą pewnością zaczęła ubiegać się o większe role w Stanach Zjednoczonych. Zagrała w kilku produkcjach, ale dopiero 2010 rok okazał się dla niej przełomowy. Wtedy bowiem dostała propozycję współpracy przy filmie Tima Burtona Alicja w Krainie Czarów. Ekscentryczny reżyser dostrzegł i docenił jej nietuzinkową urodę i talent, obsadzając ją w tytułowej roli swojej produkcji. Aktorka zagrała wtedy u boku Johnny’ego Deppa i wielu innych hollywoodzkich gwiazd. Od tego momentu jej kariera zaczęła nabierać tempa.

    Zaczęły napływać kolejne propozycje ról, a Mija zaczęła grać postaci pierwszoplanowe, a często tytułowe – między innymi w ekranizacjach powieści Charlotte Brontë pt. Jane Eyre czy Gustave’a Flauberta Pani Bovary. Z każdym kolejnym filmem pokazywała nowe umiejętności aktorskie i udowadniała, że warto obsadzać ją w niebanalnych i wymagających rolach. Dorobek młodej gwiazdy ciągle rośnie, a ona sama uznawana jest za jedną z najzdolniejszych aktorek młodego pokolenia.

  4. Związki

    Mia jest jedną z tych aktorek, które nie ujawniają zbytnio faktów ze swojego życia prywatnego i wolą zachować je dla siebie. Niewiele wiadomo o jej życiu uczuciowym. W latach 2013–2015 aktorka była w związku z aktorem, Jesse'em Eisenbergiem, którego poznała na planie filmu Sobowtór. Po premierze filmu Damulka media podsycały plotki o jej romansie z kolegą z planu, Robertem Pattisonem, jednak sami zainteresowani temu zaprzeczyli. Obecnie Mia jest singielką, a w swoich mediach społecznościowych publikuje treści związane z jej życiem zawodowym i podróżami, których jest wielką miłośniczką.

  5. Wybrana filmografia

    • 2006: Szatański plan – Lilya
    • 2007: Skin – Emma
    • 2007: September– Amelia Hamilton
    • 2008: I Love Sarah Jane – Sarah Jane
    • 2008: Summer Breaks – Kara
    • 2009: Amelia Earhart – Elinor Smith
    • 2009: Wieczorne słońce – Pamela Choat
    • 2010: Alicja w Krainie Czarów – Alicja Kingsley
    • 2010: Wszystko w porządku – Joni
    • 2011: Restless – Annabel
    • 2011: Jane Eyre – Jane Eyre
    • 2013: Tylko kochankowie przeżyją – Ava
    • 2013: Stoker – India Stoker
    • 2014: Madame Bovary – Emma Bovary
    • 2014: Mapy gwiazd – Agatha Weiss
    • 2015: Crimson Peak. Wzgórze krwi – Edith Cushing
    • 2016: Alicja po drugiej stronie lustra – Alicja Kingsleigh
    • 2017: Damulka – Penelope
    • 2018: Piercing – Jackie
    • 2019: Judy i Puch
    • 2020: The Devill All the Time – Sandy Henderson

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 + 5 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autor to Eva Rinaldi.